autovit.ro
B SECTIUNI

Din 2018: 40 de stații de încărcare pentru mașinile electrice și noi reguli pentru programul Rabla Plus

Viitorul propulsiei electrice este deja parte din viața noastră și este tot mai clar că lucrurile vor evolua în această direcție. Tot mai mulți producători auto își ajustează gama de modele și promit pe bandă rulantă modele propulsate electric și hibride, în special în anii care urmează. Însă ce se întâmplă pe piața locală? România duce lipsă în ceea ce privește infrastructura care susține propulsia electrică, dar lucrurile par să evolueze în direcția corectă.

 

În majoritatea centrelor comerciale au apărut stații de încărcare de mare putere, iar acestea sunt utilizate de cei care dețin o mașină plug-in din ce în ce mai eficient. Însă este clar că ne aflăm în perioada unei pionierat, ceea ce înseamnă că în scurt timp numărul stațiilor de încărcare nu va mai fi suficient. În acest context, Primăria București ne anunță că în primăvara anului viitor, capitala țării va avea un parte de primele 40 de stații de încărcare dintr-un program menit să extindă rețeaua deja existentă a stațiilor de încărcare.

“Avem un plan de construcție a stațiilor de încărcare a mașinilor electrice, prin noua companie înființată la nivelul Capitalei — Compania Municipală Energetică a Capitalei. Vom începe anul viitor cu acele instalații din parcările ce se vor construi în jurul a 40 de puncte termice din București. Estimăm că vom avea aceste stații undeva în primăvara anului viitor”, declarat Sorin Chiriță, city managerul Capitalei.

Din 2018, programul Rabla Plus va suferi modificări

Ministrul Mediului a anunțat că pentru anul viitor, programul Rabla Plus va suferi o serie de modificări pentru a avea o eficiență mai mare. Printre cele mai importante schimbări care vor apărea în ghidul de finanțare este că se va introduce în program posibilitatea de a achiziționa un cvasi-ciclu electric, lucru imposibil până acum. Pentru că acestea au, în general, un preț mai mic decât cei 10.000 de euro oferiți pentru modelele electrice, suma finanțată va fi de numai 50%.

“Am inclus în aceste programe și cvasi-ciclurile electrice, în sensul că cine dorește să-și achiziționeze o mașină mică și care se poate parca ușor și este depoluantă, va primi finanțare începând cu anul 2018. În același timp, pentru că prețul acestora este mult mai mic decât eco-bonusul de 10.000 de euro pe care îl dăm, am dat pentru mașinile care sunt sub această sumă finanțare numai de 50%.”,  a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)