Siguranța noastră este mereu o prioritate. Atunci când călătorești cu motocicleta, este bine să folosești echipamentul adecvat pentru a te proteja în diversele situații și condiții meteorologice cu care te poți întâlni pe șosea.
În cazul unei căzături, utilizarea echipamentului potrivit îți poate salva viața. În continuare, vom vorbi despre echipamentul potrivit pentru motocicletă și după ce criterii să-l alegi.
Cum să alegi echipamentul moto
Mai întâi, trebuie să menționăm că există două mari categorii de protecție, în cazul unui accident cu motorul. Iată despre ce este vorba:
Costum de protecție pentru motocicletă la șoc
Protecția la şoc se referă la cazurile în care te loveşti puternic de carosabil sau de un alt obiect contondent. În acest sens, protecţiile dintr-un costum piele moto sau textil reușesc să preia o mare parte a impactului, absorbind și transferând unda de șoc pe o suprafaţă mai întinsă.
Un echipament complet ar trebui să fie prevăzut cu protecţii sau armuri antișoc, în zonele cele mai vulnerabile ale corpului – cap, coloana vertebrală, claviculă, cot, rotulă sau mână, mai ales în zona metacarpiană.
Costum moto pentru protecție la abraziune
De cealaltă parte, protecția împotriva abraziunii ajută enorm în situațiile căzăturilor care presupun alunecarea direct pe asfaltul abraziv. Pentru evitarea și diminuarea urmărilor unor astfel de accidente extrem de dureroase, cel mai bun echipament este acela din piele.
Pe piața de specialitate există și varianta unui costum moto textil care face față cu brio testului de protecție la abraziune, precum cele de tip cordura sau cele care au înglobate în țesătura lor fire rezistente din kevlar.
Vrei să vezi lumea de pe două roți? Află din acest articol ce trebuie sa faci pentru a obtine permisul pentru motor.
Vom vedea, în cele ce urmează, care sunt caracteristicile echipamentului pentru motocicletă indiferent că vorbim despre costum de motocicletă sau de cască pentru motocicletă. Iată de ce trebuie să ții cont:
Mărimea potrivită
Echipamentul trebuie să fie cât mai confortabil, așa că încearcă și probează până când ți se potrivește perfect. Nu trebuie să fie prea strâmt încât să împiedice ventilația, dar, în cazul unei căzături, trebuie să-ți rămână pe corp, pentru a-ți oferi cea mai bună protecție.
Alege haine moto reglabile la nivelul taliei, iar jachetele cu căptușeli care se pot înlocui pot fi folosite pe parcursul mai multor sezoane. Echipamentul trebuie să-ți permită mișcarea confortabilă a încheieturilor, genunchilor, torsului și a umerilor.
Impermeabilitatea
Îmbrăcămintea impermeabilă este foarte utilă pentru cei care călătoresc mult pe motocicletă. Este costisitoare, dar te va menține uscat. O alternativă mai accesibilă este o pelerină de ploaie moto, pe care să o porți peste echipamentul obișnuit.
Căptușelile detașabile impermeabile, deși sună practic, sunt de evitat. Nu sunt aerisite suficient, sunt incomode și te fac să transpiri. La finalul zilei, ajungi la fel de ud ca în ploaie.
Haine și accesorii de protecție
Alege jachete cu protecții suplimentare la coate, umeri și spate. Pantalonii ar trebui să fie blindați la șolduri și la genunchi. Ca echipament de protecție pentru motocicletă, armurile sunt eficiente dacă sunt plasate corect sub echipament. Un echipament bun va avea buzunare reglabile pentru armuri la articulații, în funcție de lungimea picioarelor și a brațelor.
E bine ca armura să poată fi îndepărtată, când cureți îmbrăcămintea. De asemenea, protecțiile pentru tibie și cele pentru glezne pot fi ușor plasate într-o pereche de cizme moto înalte.
Vizibilitatea bună
Suprafețele reflectorizante, în special pe partea superioară a corpului, îți vor spori vizibilitatea pe motocicletă. Cu cât suprafața este mai mare, cu atât mai bine. „Ochii de pisică”, inserțiile și panourile reflectorizante te vor ajuta să fii vizibil pentru șoferi, mai ales pe timp de noapte.
Ventilația
Caută jachete cu deschizături speciale pe piept și în zona spatelui, care permit un flux constant de aer. Te vor salva în zilele caniculare. Orificiile de ventilație la subraț adaugă confort în timpul mersului. De asemenea, fermoarele cu capete supradimensionate facilitează deschiderea și închiderea rapidă a mănușilor, în timp ce mergi pe motocicletă.
Un echipament moto pentru fete sau un costum moto pentru bărbați, de calitate, te vor proteja în turele tale pe două roți. Desigur, modelul de motocicletă trebuie să fie potrivit pentru fiecare rider. Descoperă în oferta Autovit motocicleta pe care ți-o dorești.
Din ce este compus echipamentul pentru motocicletă
Nu mai e nevoie să insistăm pe importanța echipamentului corespunzător, care trebuie să facă parte din garderoba fiecărui rider responsabil. Indiferent de bugetul pe care îl ai la dispoziție, fie că vorbim despre un costum pentru motocicletă pentru bărbați, fie de un echipament moto pentru femei, un echipament bun este, în primul rând, unul complet.
Astfel, un echipament moto de bază ar trebui să fie compus din:
- casca de protecție pentru motocicletă – este cea mai importantă componentă, deoarece reduce riscul leziunilor grave la nivelul capului și al feței, în cazul unei căzături.
Conform studiilor clinice și datelor statistice ale British Medical Journal, căștile albe sunt asociate cu 24% mai puține accidente, comparativ cu modelele negre, în timp ce căștile deschise la culoare sunt asociate cu 19% mai puține accidentări. Află din acest articol cum sa alegi cea mai buna casca pentru motocicleta.
- jacheta pentru motocicletă – este confecționată din piele sau material textil specializat. Datorită tehnologiilor tot mai avansate de fabricare, gecile confecționate din materiale textile au devenit tot mai populare printre pasionații acestui sport pe două roți.
Acest aspect se datorează, în primul rând, versatilității și nivelului ridicat de protecţie în caz de accident, la o greutate redusă considerabil în comparație cu pielea naturală, dar și datorită faptului că, prin materialul textil, se „respiră” mult mai bine la temperaturi ridicate.
- mănușile – pentru fiecare tip de motocicletă (touring, enduro, naked, supersport sau clasică) există tipuri de mănuși adaptate ca aspect, material și complexitate, care oferă grade diferite de protecție.
Mănușile moto ideale ar trebui să prezinte protecții și ranforsări aplicate în zona degetelor și a palmei. Inserțiile de pe buricele degetelor asigură aderența mănușilor pe manetele de comandă, iar modelele cu aerisire împiedică senzația de mâini transpirate, protejând împotriva alunecării.
- pantalonii – modelele pentru moto prezintă, în general, protecții în zona șoldurilor și genunchilor. Cele mai multe modele au zone special întărite cu material suplimentar de protecție, din kevlar.
În cazul condusului pe motor, pentru siguranța deplină la posibile căzături, este absolut important ca pantalonii aleși să aibă incluse protecţii sau măcar buzunare interioare speciale pentru montarea separată a armurilor exterioare.
- ghetele – opțiunile ar trebui să se îndrepte spre variante de încălțăminte cu talpă rigidă, protecții în vârf și la călcâi, dacă este posibil. Indiferent de tipul materialului, piele, textil sau kevlar impermeabil, este important ca încălţămintea să-ți protejeze glezna în caz de căzături, loviri sau atingeri accidentale ale evacuării incandescente.
Dacă vrei să explorezi pădurile și colinele din proximitatea casei tale, un ATV este o variantă perfectă pentru tine. Autovit oferă o gamă variată de modele. Descoperă categoria ATV.
Indiferent că vorbim despre un echipament moto de vară, un costum moto de touring sau un combinezon moto pentru bărbați, cele mai multe echipamente de calitate pentru motociclete vor rezista chiar și peste zece ani, așa că alege piese care îți plac. Un costum de protecție pentru motocicletă confortabil te va menține în siguranță, în timp ce te bucuri de șosele pitorești.
sursa foto: shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.