Alimentarea alternativă cu gaz petrolier lichefiat este un subiect care întotdeauna a generat o serie de dezbateri intense între șoferi. Dacă vechiul duel benzină-diesel pare să fie tranșat tot mai clar, de la o zi la alta, prin evoluția firească a pieței, respectiv prin eliminarea progresivă a motoarelor pe motorină, GPL-ul încă nu dispare.
De partea acestei modalități alternative de a alimenta un propulsor pe benzină sunt cei care afirmă că instalația GPL eficientizează costurile de exploatare. Împotriva soluției GPL sunt persoanele care susțin că acest tip de instalație implică o serie de riscuri atât pentru pasageri, cât și pentru ceilalți șoferi. În rândurile de mai jos, facem lumină în privința dezavantajelor pe care le implică această soluție și punctăm motivele pentru care ea merită banii tăi.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Ce prevede legea
Cum funcționează o instalație GPL
Ce avantaje oferă
Care sunt dezavantajele unei instalații GPL
Ce prevede legea
Cadrul după care se montează și se exploatează instalațiile de gaz petrolier lichefiat este asigurat de Legea 167/2003. La rândul ei, aceasta aprobă reglementările aduse Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și folosința conform destinației, prin inspecția tehnică periodică.
Potrivit prevederilor acestei legi, un rezervor de GPL nu poate fi folosit pe o durată mai mare de zece ani de la data inscripționată pe plăcuța aferentă acestuia. Butelia de oțel care va îndeplini rolul de rezervor trebuie să aibă marcajul național de conformitate, prin care se certifică funcționarea conformă a acesteia, în acord cu Ordinul Ministerului Industriei şi Resurselor nr 59/2002, pe cel european, tip CE, precum și pe cel de conformitate R 67 ECE-ONU Seria 01.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Cum funcționează o instalație GPL
Așa cum o arată și numele, gazul petrolier se găsește în rezervor într-o stare de agregare similară cu a benzinei, mai exact, în cea lichidă. Acesta este direcționat către camera de ardere a motorului, prin intermediul unei conducte de înaltă presiune, după care trece prin electrovalvă.
După aceea, lichidul inflamabil este convertit în gaz, cu ajutorul unei componente numite reductor, pentru a putea fi amestecat cu aerul furnizat de admisia motorului. Această operațiune, ce amintește de efectul vechilor carburatoare, este realizată de mixerul de aer și combustibil, iar parametrii în care se desfășoară sunt coordonați cu cei ai motorului, în timp real. Este bine de știut că sistemul de alimentare cu GPL nu exclude modalitatea clasică de funcționare a mașinii. Mai exact, intrarea în funcțiune a instalației cu gaz nu este posibilă decât după ce motorul atinge temperatura optimă, iar comutarea între tipurile de carburant se face, de regulă, automat, dar și manual.
Ce avantaje oferă
În contextul crizei economice globale, care a ridicat foarte mult prețurile carburanților, instalația GPL pare a fi o modalitate prin care se pot reduce costurile de exploatare ale mașinii. Totuși, înainte de toate, fiecare șofer ar trebui să cunoască ce implică acest tip de alimentare alternativă.
Instalarea unui sistem de alimentare cu GPL este o soluție adecvată mai ales pentru autoturismele care circulă preponderent în mediul urban și depășesc un rulaj mediu anual de circa 15.000 km. Cei care și-au montat o astfel de instalație, au reușit reducerea costurilor de exploatare per km cu aproximativ 40-50%, comparativ cu sistemele de alimentare clasice, pe benzină ori motorină.
Un alt avantaj este aspectulul ecologic al acestor instalații, din moment ce emisiile de CO2 rezultate în urma folosirii acestora sunt considerabil mai mici. Mai mult, șoferii care folosesc frecvent GPL au parte de o funcționare mai silențioasă a motorului și chiar de un interval mai mare între schimburile de ulei.
S-a demonstrat că alimentarea cu GPL nu prezintă riscuri majore în exploatare, aceasta fiind, în anumite situații, mai rezistentă la solicitări, comparativ cu sistemele clasice. Prin urmare, rezervoarele sunt fabricate din oțel special și sunt fixate pe suporți dimensionați, pentru a garanta o bună stabilitate în situația unor accelerări ori frânări bruște.
Constructorii mai afirmă că aceste rezervoare de GPL sunt de până la 20 de ori mai rezistente la străpungeri, comparativ cu cele pentru carburanții clasici. Astfel, recipientele dispun de un dispozitiv care nu permite umplerea lor peste capacitatea de 80%, pentru ca volumul de gaz să se poată dilata, în condiții de temperatură ridicată. În plus, în cazul unui eveniment rutier, riscul de explozie este minim, fiindcă rezervorul oricărei instalații GPL montate pe autoturism beneficiază de sistem electric de închidere a gazului în trei puncte.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Care sunt dezavantajele unei instalații GPL
Cu o serie de motive foarte clare, pentru care merită să montezi o instalație GPL pe un automobil, rămâne să analizăm și cauzele care țin, încă, o mulțime de șoferi departe de această soluție. Dincolo de prejudecățile legate de „pedigree”-ul mai puțin prestigios al unui carburant neconvențional sau de motivul practic, al micșorării volumului portbagajului, mai există câteva argumente contra.
În primul rând, vorbim despre o amortizare a instalației ce are loc în minimum 10.000 de kilometri, ceea ce exclude o utilizare ocazională a mașinii. Vizitele în service, în cazul unui exemplar echipat cu instalație GPL, vor fi mai dese, însă nu din cauza defecțiunilor, ci pentru necesitatea de a schimba frecvent filtrul de aer. De asemenea, greutatea totală a ansamblului va adăuga până la 40 de kg, ceea ce va afecta consumul de combustibil, când vei rula exclusiv pe benzină.
Acum știi dacă merită sau nu să îți echipezi mașina cu o instalație GPL. Cu o bună estimare a costurilor și a kilometrajului anual, vei lua o decizie informată și pertinentă.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.