autovit.ro
B SECTIUNI

Examenele auto sunt suspendate – ce să faci ca să nu îți pierzi pregătirea până când se va reveni la normal

Industria auto se numără printre cele afectate cel mai puternic de măsurile luate în urma crizei Coronavirus, iar organizarea examenelor de obținere a permisului de conducere nu face excepție. 

În baza acțiunilor luate de autoritățile naționale pentru combaterea răspândirii, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a anunțat că, începând din 17 martie, va suspenda examenele auto, care includ o probă practică și una teoretică, pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea ca această durată să se prelungească în funcție de evoluția situației și a restricțiilor din țară. 

Prin urmare, în cele ce urmează, analizăm care sunt efectele pe care le produce această măsură pe termen lung, dar și ce poți face pentru a te pregăti chiar și de-acasă pentru obținerea permisului auto, astfel încât să te bucuri în scurtă vreme de masina ta și de experiența șofatului.

Ce se întâmplă dacă aveai examenul auto programat în intervalul restricționat

În cazul în care aveai deja stabilite datele pentru probele examenului de obținere a permisului auto în următoarea perioadă, trebuie să știi că acestea vor fi reprogramate ulterior, iar modificările vor fi comunicate în timp util de către serviciile comunitare, prin platforma www.drpciv.ro.

Totodată, multe școli auto și-au suspendat total activitatea pe toată durata restricțiilor naționale, mai ales că, în urma ordonanțelor militare emise de autorități, sunt interzise deplasările în afara locuinței, cu doar câteva excepții ce țin de interesul profesional și de necesitățile de bază ale persoanelor. Chiar și așa, există câteva soluții la care poți recurge pentru a continua pregătirea și acasă. 

Ce se intampla daca aveai examenul auto deja programat

Ce poți face acasă ca să nu îți pierzi pregătirea și aptitudinile la condus

Chiar dacă nu se mai susțin examene auto în această perioadă, sunt câteva trucuri și lucruri pe care le poți face de-acasă pentru a te pregăti cât mai bine pentru momentul în care vei deveni șofer.

Concentrează-te pe partea teoretică

Cum orele de condus nu mai sunt posibile, astfel încât să exersezi manevrele pentru proba de traseu, îți poți îndrepta atenția către latura teoretică. Pe lângă aprofundarea legislației, site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (www.drpciv.ro) te așteaptă cu nenumărate chestionare și simulări de examen teoretic pe care le poți face în timpul petrecut acasă. 

Setează-ți, de la o săptămână la alta, câțiva indicatori de performanță. Bineînțeles, principalul obiectiv este să obții punctajul minim pentru promovarea probei teoretice, care este de 22 de puncte, în momentul de față. Profită de aceste exerciții pentru a vedea care sunt întrebările la care răspunzi greșit în mod recurent, astfel încât să-ți recapitulezi mai bine capitolele la care încă ai mici probleme. Odată ce vei începe să obții constant câte 25, 26 de puncte (26 înseamnă punctaj maxim), vei avea confirmarea că ești pregătit și că nu ar trebui să ai emoții pentru proba teoretică. 

Examenul de sală pentru obținerea permisului auto durează cel mult 30 de minute (pentru categoria B, pentru că, în cazul categoriei A, acesta durează numai 20 de minute), așa că un alt pas este să încerci să scoți un timp cât mai bun. Dacă sunt întrebări la care nu ești sigur de răspuns, lasă-le pentru final și ocupă-te, mai întâi, de cele mai simple pentru tine. Astfel, îți va rămâne mai mult timp la urmă pentru a le analiza cu mai mare atenție pe cele care ți se par mai complicate. 

Ocupă-te și de pregătirea emoțională

Orice examen, fie el și auto, vine la pachet cu un bagaj emoțional considerabil pentru cel care urmează să-l susțină. Un blocaj de acest gen îți poate pune bețe în roate în momentul susținerii examenului. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te asiguri că îți poți gestiona emoțiile în momentele de criză. 

În primul rând, trebuie să știi că pregătirea temeinică te ajută să te simți mai încrezător. Astfel, dacă începi să te descurci cât mai bine la testele teoretice, emoțiile vor începe să scadă, pentru că vei ști că ești pregătit. Dacă ai luat deja sala și ți-a mai rămas numai proba practică de dat, repetă scenariul ei în fiecare zi. Fă acest exercițiu mental. Chiar dacă în această perioadă nu poți conduce o mașină a școlii, cu instructorul tău în dreapta, te poți „antrena” prin a vizualiza exact cum va decurge traseul, de la momentul în care te vei urca în mașină alături de polițist și până la urmarea unui anumit traseu și finalizarea probei. 

De asemenea, este important să nu pui presiuni asupra ta mai mult decât este necesar, pentru că riști să clachezi în momentul examenului. S-ar putea să te ajute să știi faptul că școala de șoferi are valabilitate un an din momentul efectuării ei, așa că, și dacă nu vei promova examenul auto din prima, vei putea să îl repeți fără probleme. Cu cât ești mai relaxat și mai bine pregătit, inclusiv din punct de vedere emoțional, cu atât vei avea șanse mai mari să obții permisul din prima.

Discută cu cei care au experiență mai multă în domeniu

Chiar dacă această perioadă de izolare pe timp de Coronavirus a stabilit niște bariere între oameni, asta nu înseamnă că și fluxul comunicării dintre ei este oprit. Sunt mulți instructori auto și multe școli care oferă consultanță în această perioadă, așa că poți discuta, în primul rând, cu cel alături de care ai început pregătirea în șoferie. Anticipează eventualele situații care ar putea apărea pe parcursul probei traseului, notează-ți lucrurile teoretice pe care încă nu le înțelegi și discută cu instructorul tău despre ele, astfel încât să ai o imagine de ansamblu cât mai clară. Marele avantaj din această perioadă este că ai la dispoziție timp suficient pentru pregătirea examenului auto.

De asemenea, dacă ai prieteni sau cunoștințe care se pregătesc de probele pentru obținerea permisului auto, le poți propune să lucrați împreună pe teste sau să vă ajutați la parcurgerea și înțelegerea aspectelor legislative. Nici nu trebuie să vă vedeți față în față, puteți comunica prin intermediul grupurilor și al platformelor din social media. 

În plus, dacă ai în jurul tău apropiați care au trecut prin experiența examenului auto, poți discuta cu ei, nu știi niciodată ce sfat prețios poți primi. Află cât mai multe detalii, întreabă-i absolut tot ce îți trece prin cap pe tema examenului auto și pregătește-te pentru momentul în care va reveni totul la normalitate și vei putea obține permisul.

În concluzie, chiar dacă multe dintre demersurile obișnuite stau acum pe loc, privește această etapă ca pe o bună oportunitate de a te pregăti ca la carte pentru examenul de obținere a permisului auto. Succes!

Foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)