Dincolo de clișeul potrivit căruia stațiunea dintre municipiile Bistrița și Suceava ar fi „Perla Bucovinei”, acest loc merită văzut pe îndelete. Pentru asta, nu există o manieră mai potrivită decât un roadtrip a cărui reușită depinde, în bună măsură, de tipul mașinii pe care o alegi pentru deplasare. Dacă membrii familiei vor dori spațiu suficient pe bancheta, precum și un portbagaj în care să încapă toate valizele, tu vei vrea să poți conduce în relaxare deplină, în condițiile unui consum rezonabil. Nu în ultimul rând, siguranța este cea care trebuie să nu lipsească de pe lista caracteristicilor oricărui model de mașină ai alege pentru acest drum. Numai în acest fel, vacanța va fi atât plăcută, cât și lipsită de incidente, iar tu și cei dragi vă veți concentra pe frumusețea naturală și pe obiectivele turistice din Vatra Dornei.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Cum ajungi în stațiune
Cu 47° 21′ latitudine nordică și 25° 22′ longitudine estică, Vatra Dornei se află în sud-vestul județului Suceava, ceea ce face ca localitatea să fie ușor accesibilă din mai multe puncte. Poți intra în Vatra Dornei atât dinspre județul Bistrița-Năsăud, cât și dinspre județul Neamț. Poziționarea stațiunii este aproximativ la jumătatea distanței dintre municipiile Bistrița și Suceava, la 84, respectiv 100 km. Din Bistrița, accesul către Vatra Dornei se face prin șoseaua europeană E85, aceeași care leagă stațiunea și de Suceava, un bun pretext pentru a-ți lărgi orizonturile în privința atracțiilor turistice din întreg județul.
Între Vatra Dornei și Piatra Neamț, distanța este de 156 km, iar traseul prin care ajungi din reședința județului Neamț în stațiunea din Depresiunea Dornelor este DN 17B. Dacă ai inclus Vatra Dornei într-un circuit mai vast, în care se află și localități din Transilvania, nu rata ocazia de a trece prin Pasul Tihuța, o altă cale de comunicație între Vatra Dornei și Bistrița. Trecătoarea, care taie grupa nordică a Carpaților Orientali, urcă până la peste 1.200 metri altitudine și oferă un peisaj superb, cu vedere către culmea Măgura Calului și Valea Piatra Fântânele.
Vezi categoria noastră de ▶️ AUTOUTILITARE
De ce să vizitezi Vatra Dornei
Frumusețea naturală a Bucovinei este deja legendară, iar Vatra Dornei o confirmă atât din punctul de vedere al atracțiilor din stațiune, cât și al frumuseților din împrejurimi. Cu o altitudine medie de 800 metri, Vatra Dornei are un relief tipic montan, pe care râurile Bistrița Aurie și Dorna l-au desăvârșit, de-a lungul mileniilor, până la forma unei depresiuni. Indiferent de punctul în care privești linia orizontului, poți observa vârfuri montane, cum ar fi cel ale lanțurilor Rarău, Giumalău, Călimani sau Suhard. Printre atracțiile care fac o deplasare până în nordul țării să merite cu adevărat se numără:
Parcul veverițelor: jucăușele animale care zburdă nestingherite pe alei sunt atracția principală a parcului din centru, dar nicidecum singura. În timp ce te vei plimba printre arborii vechi ai parcului central, vei descoperi clădirea izvorului de apă minerală Sentinela, o clădire de patrimoniu cu aspect de castel. Pe malul lacului, un alt reper al locului: pavilionul japonez.
Centrele de echitație: dacă vrei să te bucuri de o ședință de călărie de 30 de minute sau să parcurgi un traseu de câteva ore, prin pădure, ai nimerit bine în Vatra Dornei. Aici vei găsi cel puțin trei centre de echitație, cu oferte variate.
Muzeul Etnografic al Bucovinei: amenajat în incinta clădirii primăriei, de pe strada Mihai Eminescu, muzeul are în colecție peste 1800 de piese, repartizate în 12 colecții. Turul celor nouă săli te va introduce în atmosfera tradițiilor și meșteșugurilor bucovinene.
Muzeul vânătorii și al științelor naturale: o vizită la muzeul de pe strada Unirii îți va da imaginea exactă a biodiversității din județul Suceava. Aici poți vedea trofee vânătorești constând în pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere. Punctul de atracție al colecției este diorama care prezintă un cerb atacat de o haită de lupi.
Parcul Național Călimani: la doar 15 kilometri de oraș, această oază naturală este accesibilă prin intermediul DJ 174. Pentru a acoperi toate atracțiile disponibile în Parcul Național Călimani, cum ar fi Rezervația naturală 12 apostoli, Cascada Tihu și Rezervația Iezerul Călimanului, ai nevoie de cel puțin o zi, iar traseele turistice merită parcurse.
Cum alegi mașina cu care pleci în vacanță
Cele mai plăcute vacanțe sunt cele parcurse la volanul mașinii, dar, pentru ca această afirmație să fie pe deplin adevărată, contează foarte mult potrivirea dintre mașină și nevoile pasagerilor. Dacă pleci din București, vei avea de parcurs peste 520 de km până la Vatra Dornei, iar un constănțean va adăuga 105 km la această distanță. Dacă vii din Cluj-Napoca, drumul tău va fi de doar 190 de km, dar tot vei explora împrejurimile stațiunii, pentru a ajunge și pe la rezervațiile de la Cheia Zugrenilor și Poiana Stampei sau Mănăstirile Putna, Sucevița, Moldovița, Voroneț și Humor. Vei avea nevoie, deci, de o mașină care să fie mai mult decât un mijloc de transport.
Pentru un cuplu
Fără a răspândi stereotipuri legate de sexe, putem presupune că bagajele ei vor fi ceva mai numeroase decât bagajele lui. În același timp, însă, el va fi cel care va simți mai des nevoia să apese mai tare accelerația, în timp ce ea ar putea să conducă mai lin, pentru ca frumusețile peisajului să nu treacă neobservate. Pentru această formulă, mașina cea mai potrivită este o compactă, cum ar fi Toyota Corolla, Volkswagen Golf, Ford Focus, Seat Leon sau Renault Megane. Puterea motoarelor disponibile în acest segment variază între 85 și 150 CP, iar volumul portbagajului nu se situează sub 400 de litri. Cu alte cuvinte, vei putea lua fără griji două trolere de dimensiuni medii, un rucsac mare și o ladă frigorifică.
Vezi categoria noastră de 👉 RECOMANDARI PENTRU CUMPARATORI
Pentru o familie de trei membri
La prima vedere, formula „cere” un break de clasă medie, iar aceasta chiar este cea mai potrivită mașină pentru o familie între ale cărei nevoi intră și depozitarea unui cărucior în portbagajul mașinii. Vei alege, așadar, modele precum Ford Mondeo, Volkswagen Passat, Renault Talisman, Audi A4 sau BMW Seria 3, dar aruncă un ochi și pe oferta de SUV-uri compacte. Volkswagen Tiguan, Ford Kuga, Kia Sportage, Skoda Kodiaq sau Nissan X-Trail satisfac nevoile de spațiu pe care le îndeplineau cândva monovolumele de familie, dar aduc în plus o poziție de condus înaltă.
Pentru o familie cu doi copii
Drumurile lungi pot fi obositoare pentru cei mici, care tind să se plictisească până ajung la atracțiile turistice incluse în traseu. O mașină din segmentul superior al clasei medii sau un SUV construit pe o platformă similară va fi alegerea cea mai bună pentru patru oameni porniți să descopere frumusețile din Bucovina. În zona de volum, ai la dispoziție modele ca Skoda Superb, Citroen DS5 sau Kia Optima, iar dintre opțiunile premium merită amintită triada Audi A6, BMW Seria 5 și Mercedes-Benz C Class. Suv-uri de clasă mare, ca Hyundai Santa Fe, Volkswagen Touareg sau Volvo XC90 te vor ajuta inclusiv pe drumurile forestiere de dificultate ușoară.
Sfaturile de mai sus te vor ajuta să transformi o vacanță la Vatra Dornei într-un moment cu adevărat plăcut. Până la deschiderea definitivă a granițelor, merită să descoperi frumusețile României, deloc puține la număr.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.