
Real Madrid vs. F.C.Barcelona, Microsoft vs. Apple sau Notorious B.I.G vs. Tupac. Marile rivalități au polarizat dintotdeauna fanii, indiferent de granițe. La fel ca în alte industrii, și în domeniul construcției de mașini există branduri care nu ar putea sta niciodată în același showroom, dar pe care toți și le doresc în garaj. Dintre sutele de povești captivante, se remarcă rivalitatea dintre Ferrari și Lamborghini, două dintre mărcile care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Această poveste este cu atât mai fascinantă, cu cât destinul unuia dintre aceste branduri este strâns legat de apariția celuilalt. Personajele principale sunt Enzo Ferrari și Ferruccio Lamborghini, două săbii care nu au avut loc în aceeași teacă. Din confruntarea celor doi, învingători au ieșit pasionații de supercaruri și, mai ales, norocoșii care pot încerca ambele mărci, pentru a da verdictul final.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
De unde a început Ferrari
Fanii Formulei 1 știu bine ce înseamnă palmaresul și prestigiul Scuderiei Ferrari. Cea mai cunoscută echipă din Marele Circ a fost fondată în anul 1929, la Modena, în nordul Italiei. Ridicată pe baza oferită de infrastructura de uzină a celor de la Alfa Romeo, echipa a avut o existență zbuciumată încă de la început. Aceasta, în ciuda faptului că, la volanul bolizilor, defilau piloți pasionați, în frunte cu Tazio Nuvolari. Problemele financiare și caracterul dificil l-au determinat pe Enzo Ferrari să rupă înțelegerea cu Alfa Romeo și să fondeze o echipă nouă.
După o sincopă cauzată de bombardamentele Aliaților, care i-au distrus fabrica, Enzo a pus la punct modelul 125 S, în anul 1947, primul automobil de curse care purta logo-ul Căluțului Cabrat. Dacă pasiunea l-a animat mereu pe italian, pentru rezultate cât mai bune pe circuit, nu aceeași dorință se manifesta și în direcția mașinilor de stradă. Nevoia de finanțare, însă, l-a determinat pe Enzo să își schimbe planurile. Astfel, în 1950, apărea 166 Inter, primul model de tip grand tourer, destinat clienților obișnuiți. Acesta era o versiune coupe clasică de 125 S, ce beneficia de o elegantă caroserie, realizată de Carrozzeria Touring of Milan. Sub capota mașinii torceau un V12 de doi litri și 90 CP.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Cum a debutat Lamborghini
La doar un an după apariția modelului Ferrari 125 S, un anume Ferruccio Lamborghini se avânta și el în afaceri cu vehicule motorizate. Spre deosebire de Enzo, însă, industriașul născut într-o familie de viticultori a ales să profite în mod diferit de nevoile unei Italii afectate de cel de-al Doilea Război Mondial. După ce a brevetat cu succes o inovație care-i permitea ca un motor să pornească pe benzină, dar să ruleze pe motorină, Ferruccio și-a fondat propria companie de utilaje agricole: Lamborghini Trattori. Tractoarele fabricate la Pieve di Cento înglobau componente reciclate de la fostele vehicule militare, iar specificul companiei nu avea nimic din prestigiul viitorului rival de la Modena. Într-un parcurs normal al întâmplării, cele două companii nu ar fi avut de împărțit vreodată ceva și, cu atât mai puțin, nu ar fi concurat pentru cota de piață. Așadar, care este intriga acestei povești?
Vezi categoria noastră de 👉MOTOCICLETE
Ce a declanșat rivalitatea
Pe măsură ce tractoarele lui Ferruccio se vindeau tot mai bine, patronul micului fabricat de tractoare nu putea să se mai afișeze într-un umil Fiat. Prin garajul lui Lamborghini au început să se perinde diferite modele de Lancia, Alfa Romeo, Jaguar, Maserati și Mercedes-Benz. În mod previzibil, anul 1958 l-a adus pe Ferruccio la Maranello, acasă la Căluțul Cabrat, de unde avea să plece la volanul unui Ferrari 250 GT. După ce a trecut prin experiența mai multor modele construite în fabrica lui Enzo, Ferruccio a realizat că mașinilor Ferrari le lipsește rafinamentul. Mai mult, problemele recurente, manifestate de ambreiaj, care necesitau transportul mașinii înapoi la uzină, pentru reparații, deveneau tot mai deranjante. La acestea s-a adăugat și nemulțumirea față de atitudinea departamentului de relații cu publicul, care nu se număra printre preocupările de manager ale lui Enzo.
Potrivit unei anecdote, în 1962, patronul de la Lamborghini cerea o întrevedere cu inabordabilul Enzo Ferrari, pentru a i se plânge personal cu privire la mașinile care ieșeau pe poarta fabricii din Maranello. Ferruccio nu venea doar cu reclamații, ci și cu sugestia ca discul de ambreiaj să fie mărit, pentru a face față mai bine solicitărilor puternicului motor V12. Răspunsul lui Enzo a fost scurt și jignitor: Nu ambreiajul e problema. Tu ești, pentru că nu știi să conduci un Ferrari. Fabricantul de tractoare a părăsit încăperea precipitat, cu promisiunea că va construi mașini sport mai bine decât o poate face faimosul inginer Enzo Ferrari. Doi ani mai târziu, pe șoselele înguste din jurul pitorescului sat Sant’Agata Bolognese, ales de Ferruccio pentru sediul unei fabrici noi, șerpuiau primele exemplare de Lamborghini 350 GT. Coupe-ul cu motor V12, de 284 CP, era un grand tourer elegant, ce etala o caroserie semnată Carrozzeria Touring. Restul e istorie.
Pornite, de multe ori, din sentimente mai puțin nobile, poveștile fascinante ale industriei auto rămân cu final deschis și adaugă noi capitole de la an la an. Astăzi, Ferrari și Lamborghini sunt două branduri mature, care i-ar face și mai mândri pe fondatorii lor.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.