Compacta italiana fabricata intre anii 2001 – 2007 s-a facut remarcata prin echiparea standard generoasa si prin multitudinea sistemelor de asistenta la rulare, avantaje care au ridicat destul de mult pretul de achizitie. Insa pe parcursul anilor, Fiat Stilo s-a depreciat semnificativ, pretul fiind acum chiar avantajos pentru o masina second hand.
In perioada in care modelele teutone Ford Focus, VW Golf si Opel Astra “faceau legea” in segmentul compact, italienii au contracarat prin Fiat Stilo, un model foarte bine echipat pentru acele vremuri si chiar “frumos”. Insa strategia nu a fost prea inspirata, deoarece pretul de achizitie se apropia foarte mult de cel al modelelor germanice.
In cei sase ani de experienta comerciala, Fiat Stilo s-a facut remarcat prin rata mai redusa a defectelor posibile comparativ cu celelalte autoturisme din gama constructorului italian. Iar daca mai luam in calcul ca un exemplar Fiat Stilo se depreciaza destul de mult pe parcursul utilizarii, se pare ca avem reteta unei compacte chiar rentabile la valoare second hand.
Pe langa pretul moderat de achizitie la varsta a doua, utilizatorii sustin ca Fiat Stilo nu este nici foarte costisitor de intretinut. Tot ei mentioneaza ca linia inspirata a caroseriei mascheaza perfect trecerea anilor, iar propulsoarele turbodiesel common-rail se impun si dupa prima tinerete prin fiabilitate si prin consumul redus de carburant.
Printre “bolile” caracteristice acestui model, cea mai frecventa si sesizata la un lot extins de exemplare este aprinderea nemotivata a unor martori luminosi in plansa de bord. Astfel cea mai frecventa avertizare incorecta este cea de defectare a airbagului, precum si semnalarea unei defectiuni a motorului. De asemenea anumiti senzori conectati la computerul de bord sunt destul de sensibili si uneori functioneaza neregulat. La varsta a doua consumul in ciclu urban poate crea probleme la motoarele pe benzina, in timp ce versiunile turbodiesel JTD pot acuza vibratii la ralanti, atunci cand motorul este “rece”.
Voi cum catalogati aceasta compacta italiana? Este sau nu rentabila dupa prima tinerete?
Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.