
Filtrul de polen. Mulți dintre noi încă îl consideră banal și lipsit de utilitate. Uneori ne mai și zgârcim la banii puțini pe care îi dăm pe el. În acest articol vedem ce este, cum funcționează și de ce este important filtrul de polen într-o mașină.
- Ce este un filtru de polen
- Rolul filtrului de polen
- Cum funcționează filtrul de polen
- De ce este important filtrul de habitaclu
- Cum și când se schimbă un filtru de habitaclu
Ce este un filtru de polen
Denumit și filtru de habitaclu (o denumire mult mai potrivită, credem noi), filtrul de polen este un consumabil de care uităm frecvent că există la mașină. El face parte din sistemul de ventilație al autoturismului, fiind de ajutor atât pentru sănătatea pasagerilor, cât și pentru o mai bună funcționare a climatizării auto.
Cum încă mai există confuzii, filtrul de polen nu este același lucru cu filtru de aer al motorului.
Tipuri de filtre polen
- Filtre de polen simple, produse din straturi de celuloză sau fibre de bumbac. Sunt alegerea majorității posesorilor de mașini;
- Filtre de polen cu carbon activ, produse din straturi de celuloză sau fibre de bumbac cu carbon activ. Carbonul activ este apreciat pentru faptul că reține mai bine mirosurile neplăcute și blochează noxele. Sunt alegerea persoanelor care pun preț pe calitatea aerului din interiorul mașinii;
- Filtre speciale pentru persoanele alergice sau, mai bine zis, cu anumite caracteristici speciale: efect antialergic și antibacterian. Sunt mai scumpe, dar au o eficiență sporită la pasagerii cu alergii.
Rolul filtrului de polen
Pe la gurile de ventilație, aflate de-a lungul parbrizului, pătrunde aer în interiorul mașinii. În ciuda denumirii, filtrul de polen are rolul de a proteja habitaclul mașinii de pătrunderea aerului exterior ce poate conține mai multe tipuri de impurități, nu doar de polenul ce poate cauza alergii. Prin urmare, un filtru de polen aflat într-o stare bună protejează împotriva:
- Noxelor;
- Prafului;
- Scamelor;
- Părului de animale;
- Scrumului;
- Polenului;
- Plantelor;
- Frunzelor uscate;
- Insectelor.
Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt. Îți recomandăm să te uiți la filtrul tău de polen vechi și să tragi singur concluziile. Cu siguranță, vei observa că este murdar, plin de praf și impurități vizibile și mai puțin vizibile, precum și cu insecte moarte sau bucăți uscate de vegetație. Asta înseamnă că și-a îndeplinit rolul cu succes!
În plus, exceptând alte defecțiuni și probleme, dacă miroase urât în mașină, se răcește greu mașina, ai probleme cu dezaburirea geamurilor sau ventilația este mai zgomotoasă decât de obicei, verifică și starea filtrului de polen.
Persoanele alergice mai reclamă și alte aspecte deloc plăcute: usturimea ochilor în timpul condusului, curgerea nasului sau strănuturi dese, stări de oboseală. Prin urmare, un astfel de disconfort nu vine cu o siguranță la volanul mașinii.
Toate sunt efecte care se pot întâmpla de la prezența unui filtru de polen uzat, de proastă calitate sau instalat greșit.
Stop impurităților și mirosurile neplăcute: caută un 👉 FILTRU DE POLEN pentru a respira un aer curat în mașina ta!
Cum funcționează filtrul de polen
Filtrul de polen funcționează simplu, ca o barieră de protecție. Un filtru de polen în stare bună va asigura:
- Un flux de aer interior fără impurități aduse din exterior: particule de praf, polen, alergeni, bacterii și alte microorganisme ce te pot îmbolnăvi;
- Reduce din mirosurile neplăcute existente în atmosferă, cum ar fi poluarea fabricilor, gazele de eșapament ale mașinilor din trafic, alte particule aflate în suspensie;
- O instalație de climatizare ce va funcționa bine, cu un debit corespunzător de aer filtrat;
- O dezaburire mai bună a parbrizului și a geamurilor în general, față de un filtru vechi și îmbâcsit cu impurități.
De ce este important filtrul de habitaclu
Un filtru de habitaclu este mai important decât ai putea crede la prima vedere. Au fost efectuate studii care confirmă faptul că multe persoane au probleme de sănătate cauzate de aerul poluat pe care îl inspiră în plămâni. În forme mai severe sau mai ușoare, vorbim de boli precum bronșite, astm sau afecțiuni cardiovasculare. Acestea pot duce la dificultăți de respirație sau, în combinație cu alte probleme ale sistemului respirator, chiar la deces.
Dacă ar fi să ne gândim la poluarea din București, Brașov, Craiova sau Baia Mare, câteva dintre orașele care au probleme cu particulele fine (PM 2.5) și dioxidul de azot (NO2), un filtru de habitaclu este singura barieră de protecție dintre aerul din exterior și aerul pe care îl respirăm în interiorul mașinii.
Cum și când se schimbă un filtru de habitaclu
Un filtru de habitaclu sau polen se schimbă foarte ușor. Operațiunea o poți face singur sau apelând la un service auto. Un service auto îți va schimba filtrul de habitaclul în cadrul reviziei mașinii, mai exact atunci când are loc și schimbul de ulei.
Dacă alegi să faci pe cont propriu această înlocuire, filtrul de habitaclu se află poziționat, cel mai adesea, sub torpedou. Totuși, în funcție de mașină, el se poate regăsi și sub capotă, în zona gurilor de ventilație de lângă parbriz.
Așadar, va trebui să scoți torpedoul și să ajungi la locul unde este poziționat filtrul de polen vechi. Îl detașezi, cureți un pic zona și, ulterior, instalezi filtrul de polen nou, conform indicațiilor de pe cutia sau broșura produsului. La final va trebui să repui torpedoul la locul lui. Gata, ai schimbat filtrul de habitaclu al mașinii. Din punctul nostru de vedere, nu reprezintă o soluție să cureți filtrul vechi și să-l pui la loc, deși vei mai găsi idei în acest sens.
Schimbarea filtrului de polen se face la cel mult 15.000 km parcurși, adică o dată pe an. Dacă circuli cu mașina în zone intens poluate sau cu mult praf în atmosferă, așa cum sunt unele localități rurale sau spațiile rezidențiale aflate în șantier, se recomandă schimbarea lui la 10.000 km sau chiar mai puțin. Prețul unui asemenea filtru este infim față de rolul și importanța lui. Pentru mai puțin de 100 de lei cheltuiți, filtrul de polen este un consumabil accesibil!
▶ Citește și despre simptomele compresorului defect care îți afectează funcționarea instalației de aer condiționat.
Concluzia este cât se poate de simplă: filtrul de polen are o utilitate imensă pentru calitatea aerului din habitaclul mașinii pe care o conduci. Dacă tocmai ți-ai dat seama că nu l-ai mai schimbat de foarte multă vreme, este momentul să o faci!
Sursa foto: Shutterstock

Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.