Te-ai hotărât să dai de permisul de conducere sau este nevoie să îl reînnoiești? Atunci, probabil te-ai lovit de întrebarea „ce am de făcut, mai exact?”. Cu siguranță ai observat că printre pașii ce trebuie efectuați se numără și cel ce ține de evaluarea medicală auto. De aceea, ne-am gândit să îți prezentăm, în acest articol, câteva detalii pe care merită să le știi.
- Ce este fișa medicală pentru permisul auto
- Când este obligatorie fișa medicală pentru permisul auto
- Când nu este obligatorie fișa medicală pentru permisul auto
- Acte necesare pentru a obține fișa medicală permis auto
- Cine are nevoie de fișă medicală permis auto
- Consultații medicale necesare pentru eliberarea fișei medicale auto
- Când se eliberează fișa medicală auto
Ce este fișa medicală pentru permisul auto
Fișa medicală permis auto este un document care constată că solicitantul unui permis auto este apt din punct de vedere a stării de sănătate să conducă. Aceasta nu poate fi emisă de către medicul de familie, ci doar de către o unitate medicală autorizată.
Când este obligatorie fișa medicală pentru permisul auto
Există 3 situații când fișa medicală permis auto este obligatorie. Iată care sunt acestea:
- atunci când obții pentru prima dată permisul de conducere;
- în cazul prelungirii valabilității/ preschimbării permisului de conducere;
- în cazul permiselor anulate sau suspendate.
👉Ești pregătit să devii șofer? Dacă da, înseamnă că ai nevoie de o mașină potrivită pentru tine. Descoperă ghidul complet pentru masini second-hand care te poate ajuta să faci cea mai bună alegere.
Formular fișă medicală permis auto
Descoperă mai jos cum arată un formular fisă medicală permis auto:
Când nu este obligatorie fișa medicală pentru permisul auto
Singura situație în care nu este obligatorie fișa medicală permis auto este atunci când soliciți un duplicat al permisului de conducere. Motivele solicitării duplicatului pot fi multiple. Iată-le pe cele mai comune:
- pierderea permisului auto;
- atunci când permisul auto a fost furat;
- atunci când permisul auto s-a deteriorat;
- schimbarea numelui titularului.
Așadar, indiferent de motivul care stă în spatele solicitării tale de a primi un duplicat al permisului de conducere, este bine să știi că nu va fi necesar să obții din nou fișa medicală auto.
👉Dacă ești un șofer începător, cel mai probabil nu ești obișnuit să ai grijă permanent de cheia de la mașină. De aceea, există riscul să o pierzi. Informează-te din timp și vezi ce-i de facut atunci cand pierzi cheia de la masina.
Acte necesare pentru a obține fișa medicală permis auto
Obținerea fișei medicale pentru permisul auto necesită doar câteva documente, astfel că procesul birocratic este, de cele mai multe ori, rapid și ușor. Iată care sunt acele acte necesare pentru a obține fișa medicală permis auto:
- act de identitate. Acesta poate fi un buletin de identitate (BI), o carte de identitate (CI), un pașaport sau o carte de alegător;
- fișa de școlarizare – pentru situațiile în care ești înscris la școala de șoferi;
- adeverință de la medicul de familie cu evidența bolilor cronice – valabil doar pentru persoanele începând cu vârsta de 60 de ani.
Lista unitatilor autorizate de asistenta medicala pentru examinarea ambulatorie a candidaților la obținerea permisului de conducere o poți găsi pe site-ul Ministerul Sănătății, iar reglementările privind normele minime de aptitudini fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul le vei găsi în Ordinul nr. 1162, emis de Ministerul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial al României nr. 631/08.09.2010, cu modificările şi completările ulterioare.
Costul serviciilor poate varia între 150 și 300 de lei.
Cine are nevoie de fișă medicală permis auto
La fel ca în cazul obligativității deținerii unei fișe medicale auto, iată care sunt categoriile de persoane care au nevoie de fișa medicală auto:
- cele care doresc să urmeze cursurile unei școli de șoferi;
- cele cărora le-a expirat valabilitatea permisului de conducere;
- cele care au permisul de conducere anulat sau suspendat.
👉Dacă ești pregătit să urmezi cursurile unei școli de șoferi, înseamnă că ai în vedere și să începi să-ți cauți o mașină pe măsură! Accesează autovit.ro și alege din numeroasele mașini disponibile!
Consultații medicale necesare pentru eliberarea fișei medicale auto
Consultațiile medicale diferă în funcție de categoria de vehicul, însă iată care sunt cele mai comune:
Controlul oftalmologic și auditiv
Acest control monitorizează acuitatea vizuală, câmpul vizual, capacitatea vizuală în condiţii de luminozitate redusă, sensibilitatea la lumină puternică şi contraste, diplopia și alte afecţiuni oculare care periclitează conducerea în condiţii de siguranţă.
Conform Ordinului 1162, „persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecţie, de cel puţin 0,5, când se utilizează ambii ochi.
În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puţin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puţin 50 de grade la stânga şi la dreapta şi de 20 de grade ascendent şi descendent.
Nu trebuie să existe deficienţe pe o rază de 20 de grade faţă de axul central. Atunci când se detectează sau se declară o afecţiune oculară evolutivă, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu condiţia ca solicitantul să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate.”
De asemenea, este necesar să fie efectuat un control ORL pentru a stabili capacitatea ta de reacție la diferiți stimuli acustici întâlniți în mod frecvent în trafic. Iată câteva exemple: semnalele acustice emise de către mașinile de ambulanță, poliție sau pompieri, zgomotele provocate de diferite defecțiuni ale mașinii sau de către ceilalți participanți la trafic.
Controlul psihologic
Totodată, pentru a putea începe orele de condus, trebuie să promovezi și un test psihologic. El constă într-o probă scrisă, asemănătoare completării unui test IQ, și într-o probă practică ce îți va testa reflexele, capacitatea de concentrare, autocontrolul și viteza de reacție. Acest test se face în cadrul clinicilor autorizate.
⏩ Citește tot ce e bine să știi despre avizul psihologic pentru obținerea permisului auto.
Medicina internă
Acest consult are rolul de a scoate în evidență istoricul tău medical și reprezintă totalitatea informațiilor pe care tu le oferi medicului specialist. În funcție de acestea, este posibil să îți fie recomandată efectuarea unor analize de laborator adiționale sau consultații suplimentare (ortopedice, neurologice), cu scopul de a depista și monitoriza anumite afecțiuni cronice a căror evoluție ar putea reprezenta un pericol pentru tine și ceilalți participanți la trafic.
Când se eliberează fișa medicală auto
Procesul de eliberare a fișei medicale auto este unul foarte rapid, astfel că nu trebuie să îți faci griji că ar putea să cauzeze întârzieri în obținerea permisului auto.
În ceea ce privește perioada de timp în care se eliberează fișa medicală permis auto, aceasta se acordă imediat după finalizarea examinărilor medicale. Atât consultațiile, cât și eliberarea fișei medicale au loc în aceeași zi.
Dacă, în urma tuturor controalelor medicale, primești avizele necesare și ești declarat apt pentru a putea conduce un autovehicul fără ca posibilele afecțiuni să pună în pericol atât siguranța ta în trafic, cât și a celorlalți participanți, atunci poți începe orele de condus cu succes.
Nu uita, însă, că este important să conduci responsabil nu numai la început, ci și atunci când deja te bucuri de o experiență de condus de câțiva ani. Siguranța ta și a celor din jur este cea mai importantă.
sursă foto: shutterstock.com; autovit.ro
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.