autovit.ro
B SECTIUNI

Galeria de admisie: ce este și ce rol are

Motorul cu ardere internă are o carieră care a depășit de mult borna centenarului, iar invazia modelelor cu propulsie electrică nu pare să îl fi descurajat până la capăt. Vom mai conduce mult timp, de acum încolo, mașini cu motoare pe benzină, pe motorină sau hibride și vom avea nevoia de a le întreține corespunzător. Așa cum deja știi, nu putem discuta despre principiul arderii interne fără a include în această ecuație oxigenul, element indispensabil al amestecului carburant, ce nu poate ajunge la cilindrii motorului fără ajutorul galeriei de admisie. În cele de mai jos, facem o recapitulare a modului în care galeria de admisie contribuie la funcționarea unei mașini și a defecțiunilor frecvente pe care acest ansamblu le poate manifesta. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Care este rolul galeriei de admisie
Ce traseu urmează aerul către cilindri
Cum funcționează sistemul de admisie
Ce simptome are o galerie de admisie care rămâne fără aer
Cum se curăță galeria de admisie

Care este rolul galeriei de admisie

Cea mai simplă analogie pe care o putem face în privința unei mașini este aceea cu organismul uman, caz în care galeria de admisie poate fi cu ușurință comparată cu sistemul respirator. Pentru că toate motoarele care funcționează după principiul combustiei interne funcționează și cu oxigen, este nevoie de existența galeriei de admisie. Aceasta introduce în motor o cantitate suficientă de aer atmosferic, astfel încât în camera de ardere a fiecărui cilindru să se poată produce detonațiile necesare realizării ciclului motor. 

În același timp, galeria de admisie asigură un flux de aer necesar procesului de răcire a propulsorului, cu ajutorul circuitului pe care îl face antigelul prin canalele specifice din blocul motor, după ce părăsește radiatorul la o temperatură optimă pentru a preveni supraîncălzirea motorului. Construită din aluminiu sau din inox, galeria de admisie este fixată de chiulasa motorului și prezintă un număr de culoare similar cu cel al pistoanelor. Fixarea ei se face cu ajutorul șuruburilor, iar o garnitură specială garantează un grad cât mai înalt de etanșeitate. 

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOTURISME

rolul galeriei de admisie

Ce traseu urmează aerul către cilindri

Primul element pe care aerul atmosferic îl întâlnește, în traseul său către pistoane, este filtrul de aer, care este montat într-un dispozitiv specific. Indiferent că pătrunde în filtru printr-un orificiu dreptunghiular, conic sau printr-unul sub forma unei pâlnii, aerul trece printr-o fibră din hârtie și din bumbac, pentru a ajunge la clapeta de accelerație și debitmetru. Acesta din urmă este plasat înainte de tubulatura admisiei, care face legătura cu elementul final, galeria. 

Tubulatura este confecționată din metal sau din plastic, în funcție de punctul de contact pe care îl are cu zonele încinse ale propulsorului. Galeria de admisie este piesa turnată, din fontă, din aluminiu sau din inox, sub forma unor culoare, în ansamblul căreia sunt înglobate și injectoarele aferente fiecăruia dintre pistoane. Odată ce trece de acest ultim punct, aerul este amestecat cu combustibilul, pentru a realiza ciclul motor.  

cum functioneaza sistemul de admisie

Cum funcționează sistemul de admisie

Elementul care moderează cantitatea de aer pe care o introduce galeria de admisie în motor este debitmetrul, cu ajutorul căruia clapeta de accelerație reglează fluxul, după cât de intens este apăsată clapeta de accelerație. Concomitent cu acest proces, unitatea ECU a mașinii măsoară cantitatea proporțională de combustibil ce trebuie să ajungă la injectoare, pentru ca mixul dintre aer și benzină să fie cel potrivit.

În cazul mașinilor cu turbină, acest element este conex galeriei de evacuare, iar aportul acestuia la întregul proces constă în introducerea aerului, în admisie, prin tubulatura de legătură cu aceasta. Din cauza diferenței de materiale din care sunt construite blocul motor și galeria de admisie, cele două componente reacționează diferit din punctul de vedere al dilatației la temperaturi înalte. Acest fenomen este compensat de prezența garniturii galeriei de admisie, care este realizată dintr-un aliaj de oțel și aluminiu, acoperit cu un cauciuc special. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

ce se intamola daca galeria de admisie ramane fara aer

Ce simptome are o galerie de admisie care rămâne fără aer

Printre manifestările pe care le vei observa, atunci când galeria de admisie este afectată de funcționarea defectuoasă a supapei EGR, a clapetei de accelerație sau a debitmetrului, se numără:

  • aprinderea pe bord a martorului check engine;
  • scăderea drastică a nivelului de antigel;
  • supraîncălzirea motorului;
  • rularea zgomotoasă la relanti;
  • rateuri manifestate chiar și la relanti.

Cum se curăță galeria de admisie

Necesitatea acestui procedeu este întâlnită mai ales în cazul motoarelor diesel. Indiferent că se realizează cu ajutorul unor spray-uri sau, așa cum este mai recomandat de mecanici, prin intermediul ultrasunetelor, acest procedeu are rolul de a îndepărta depunerile de calamină. De cele mai multe ori, operațiunea este însoțită de schimbarea garniturilor galeriei de admisie, precum și a furtunurilor de vacuum și chiar a bujiilor incandescente. Mai presus de orice, însă, este important ca etapa de curățare a galeriei de admisie să fie însoțită de înlocuirea filtrului de aer. În caz contrar, în ciuda tratamentului bun oferit admisiei, propulsorul va avea de suferit din cauza dereglării consumului, pe fondul unei defectări a ciclului motor. 

Cu informațiile și cu sfaturile de mai sus, vei putea monitoriza eficient starea galeriei de evacuare, pentru a putea prelungi durata de viață a mașinii tale. Cu piese de calitate și cu o manoperă realizată de specialiști de încredere, motorul mașinii tale va funcționa optim, indiferent de anotimp. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)