autovit.ro
B SECTIUNI

Ghidul cumpărării unei autorulote: tot ce trebuie să știi înainte să alegi

Raritate pe șoselele din România, autorulota este un adevărat fenomen în țări precum Marea Britanie, Germania, Franța, Norvegia, Canada sau America de Nord. Fie că îl numim motorhome, după specificul britanic, fie RV (vehicul recreațional), după cel american, sau simplu, autorulotă, acest vehicul este sinonim cu libertatea. Poți vedea toată Europa la volanul unei autorulote, fără agasarea de a respecta un anumit orar, pentru a nu rata rezervarea de la hotel. În funcție de dotări, un asemenea vehicul îți oferă confortul unei locuințe pentru o perioadă generoasă de timp, dar te apropie de natură într-o manieră unică. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de REMORCI

Ce diferențe există între o autorulotă și o rulotă
La ce aspecte trebuie să fii atent înainte de cumpărare
În funcție de ce dotări trebuie să te orientezi
Ce avantaje are vacanța cu autorulota

Ce diferențe există între o autorulotă și o rulotă

Din cauza numărului mic de autorulote și de rulote din țara noastră, o discuție între pasionații acestui fenomen ar putea să sune complet străin pentru un neavizat. În afară de diferența evidentă, aceea că rulota necesită un alt vehicul care să o tracteze, în timp ce autorulota este un vehicul de sine stătător, cele două soluții de transport se disting și în alte feluri. 

Camparea, în parcurile special amenajate, este mai ieftină pentru un posesor de rulotă, dar manevrarea ei va necesita mai multă atenție în zonele locuite și pe drumurile înguste. O autorulotă este mai ușor de condus și permite viteze mai mari, pentru că vei putea negocia virajele fără să iei în calcul inerția unui vehicul tractat. 

Chiar dacă impozitul anual și taxele de drum vor fi mai mari în cazul unei autorulote, iar prețul ei este, oricum, mai mare, vei avea acces în mai multe parcuri de camping, decât cu o rulotă. Din punctul de vedere al versatilității, autorulota este cea mai potrivită soluție pentru o vacanță prelungită. Costurile exploatării ei nu vor fi neapărat mici, dar beneficiile vor face efortul pe deplin meritat. 

La ce aspecte trebuie să fii atent înainte de cumpărare

Marca autorulotei sau a autoșasiului pe baza căreia este construită aceasta, puterea motorului sau lista de dotări reprezintă alegeri ce țin strict de preferințele personale. Dincolo de acestea, trebuie să acorzi atenție unor aspecte de care va depinde utilizarea vehiculului în condiții de siguranță deplină, precum și satisfacția pe care o va resimți întreaga familie de-a lungul vacanțelor.

Detalii tehnice

O autorulotă este mai mult decât o simplă utilitară convertită într-o locuință pe roți. Parametrii care te interesează la un asemenea vehicul țin de modul în care te vei putea folosi într-o manieră cât mai practică de acesta:

spațiul util disponibil: o autorulotă full size ar putea să fie cam mare pentru nevoile unui cuplu, așadar vei merge, mai degrabă, pe varianta unui campervan, ideal pentru un cuplu cu un animal de companie. O autorulotă veritabilă va avea suficient spațiu pentru până la cinci pasageri, iar spațiul ei va fi compartimentat în două zone distincte. Cele mai mari modele disponibile în România pot acomoda mai mult de zece pasageri asigurați cu centuri. 

compartimentele de depozitare: vei putea pleca la drum cu un frigider de cel puțin 70 de litri plin cu provizii, iar modelele mai generoase îți vor oferi chiar și unul de până la 150 l, cu tot cu congelator. O autorulotă bine concepută îți va oferi un spațiu de depozitare pentru două butelii a câte 11 kg greutate. 

consumul: așa cum spuneam mai sus, costurile unei vacanțe cu autorulota nu sunt neapărat mai mici decât ale uneia convenționale, iar consumul de combustibil de cel puțin 10 l/100 km este una dintre cauze. Fiecare autorulotă trebuie alimentată și cu apă, necesară instalațiilor sanitare, iar cei aproximativ 100 de litri ai rezervorului trebuie înnoiți destul de des, ceea ce îți va pune probleme la primele deplasări. 

racordarea la utilități: odată ajuns la camping, vei trece rulota din modul autonom în cel dependent de rețeaua de utilități (energie electrică și apă curentă) a respectivei unități de cazare. Pentru modul off-camping, vei avea nevoie să dotezi autorulota cu panouri fotovoltaice, cu baterie și cu regulator solar. 

posibilitatea de a lua masa în aer liber: autorulotele de dimensiuni mari dispun de o verandă retractabilă de până la patru metri. Aceasta îți va permite să te bucuri de un prânz în natură, pe malul mării sau în pădure. Totuși, dacă nu asta cauți la o rulotă, poți face o economie importantă de bani alegând un campervan, mai ales dacă ținem cont că deschiderea verandei în locuri nepermise este sancționabilă cu amendă.

Vezi categoria noastră de  ▶️ AUTOUTILITARE

Ce diferente exista intre o autorulota si o rulota

Cheltuieli

Dacă te întrebi cât costă o autorulotă, este bine să știi că prețurile pentru un model rulat încep de la aproximativ 30.000 de euro, pentru un exemplar cu un nivel satisfăcător al dotărilor și cu o vechime de maximum zece ani. O altă sursă a costurilor reprezentate de deplasarea cu o autorulotă este reprezentată de cheltuielile de deținere a unui asemenea autovehicul. Deși însemnate, ele nu sunt în măsură să-i descurajeze pe cei cu adevărat pasionați. Printre dările pe care le va necesita deținerea unei autorulote se numără:

asigurările: asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA) te va costa aproximativ 1.000 de lei anual, dar poți alege să închei o poliță pe doar șase luni, luând în calcul sezonul rece. De asemenea, dacă vei adera la una dintre asociațiile deținătorilor de autorulote, vei putea beneficia de discount-uri aplicate personalizat, în funcție de ofertele momentului.

impozitul anual: valoarea impozitului anual, în cazul unei autorulote, se învârte în jurul sumei de 350-400 de lei.

rovinieta: din fericire pentru posesorii de autorulote, acestea sunt încadrate similar cu automobilele de pasageri, din punctul de vedere al valorii rovinietei, așa că vei plăti anual cca. 130 de lei. 

Autorulota dotari

În funcție de ce dotări trebuie să te orientezi

La fel ca în cazul oricărui autovehicul, și autorulota este cu atât mai bună cu cât are un număr mai mare de dotări. Pentru ca modelul ales de tine să fie potrivit atât pentru o escapadă pe litoral, cât și pentru una în peisaj montan, vei căuta o autorulotă cu o combinație optimă de echipamente. Nu în ultimul rând, vei acorda atenție maximă elementelor de siguranță pasivă, atât de utilă în cazul în care nu ai condus niciodată vehicule cu o lungime mai mare de cinci metri și cu o masă de peste o tonă. 

Dotări de confort:

  • sistem de încălzire capabil de funcționare chiar și la -40 de grade Celsius;
  • instalație de aer condiționat;
  • frigider;
  • chiuvetă;
  • suport pentru biciclete;
  • plase de protecție împotriva țânțarilor;
  • masă de camping;
  • verandă;
  • lumini ambientale;
  • instalație audio cu port USB.

Dotări de siguranță:

  • ABS;
  • ESP;
  • asistență la pornirea în rampă;
  • pilot automat;
  • control electronic al tracțiunii;
  • cameră video pentru marșarier;
  • oglinzi reglabile și încălzite;
  • comenzi pe volan.

Vacanta cu autorulota

Ce avantaje are vacanța cu autorulota

Prima veste bună la capitolul motivelor pentru care merită să te gândești serios la achiziția unei autorulote este posibilitatea de a o conduce cu permis de categoria B. Vei putea opri în peste 50 de campinguri disponibile doar în România, iar dacă te prinde seara pe drum, poți campa pe orice teren care nu este deținut de cineva și pe care nu este interzisă această activitate. Te vei bucura de peisajul rustic al mediului rural și vei descoperi ospitalitatea localnicilor când vei avea nevoie de indicații rutiere sau chiar de un plin de apă pentru rezervorul autorulotei. 

Vezi categoria noastră de 👉 PIESE

O vacanță cu autorulota îți va scoate la iveală locuri de care te poți bucura nu doar într-o vizită scurtă, ci pentru mai multe zile, transformându-le într-un decor familiar și primitor. Chiar dacă circuitul tău va include mai multe orașe, nu îți vei bate capul cu rezervarea unui hotel și cu traficul urban aglomerat. La volanul unei autorulote te vei deplasa mai încet și vei evita zonele de centru, dar vei descoperi într-o manieră mai tihnită frumusețea unor locuri altădată văzute din goana mașinii. Nu în ultimul rând, o autorulotă te va ajuta să ieși din clișeul city break-urilor în care experimentezi doar stereotipurile destinațiilor alese. 

Informațiile de mai sus pot fi punctul de plecare în găsirea celei mai bune autorulote pentru tine și pentru familia ta. Pentru o decizie bună, trebuie să pui în balanță nevoile tale și efectele pe termen lung ale unei asemenea investiții.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)