autovit.ro
B SECTIUNI

Ce probleme ascunde o mașină care trepidează

În momentul în care vrei să îți achiziționezi o mașină second hand, unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le verifici este reprezentat de trepidații. Acestea sunt printre cele mai deranjante și ușor de sesizat simptome. O mașină care trepidează poate ascunde destule probleme. Unele dintre ele sunt relativ simple și ușor de reparat, altele sunt complexe și implică mari costuri. Iată care sunt cauzele posibile. 

Mașina trepidează din cauza anvelopelor

În cele mai frecvente situații, o mașină poate trepida din cauza anvelopelor. Verifică cu atenție gradul de uzură al acestora. Cauciucurile vechi, cu un grad ridicat de uzură, își pierd din calități și rularea nu mai este la fel de lină. De asemenea, niște roți care nu sunt echilibrate corespunzător ar putea duce la apariția vibrațiilor, mai ales la viteze de peste 80 km/h. 

O altă problemă care apare destul de des este deformarea jantelor. Acest lucru se întâmplă din cauza gropilor din carosabil şi a materialelor proaste din care sunt fabricate jantele, în special cele de marcă necunoscută aftermarket. Pentru remedierea problemei trebuie să mergi la o vulcanizare care îndreaptă jante. Cele de tablă se pot repara foarte uşor, dar în cazul celor de aliaj uşor, operațiunea este mai dificilă, deoarece janta se poate fisura.

👉 Citește și: TOP 5 cele mai bune anvelope pentru mașina ta 

Mașina trepidează din cauza sistemului de frânare

Înainte de a achiziționa o mașină second hand, este indicat să verifici cât mai atent sistemul de frânare. Dacă mașina începe să trepideze mai tare în momentul în care apeși pedala de frână, atunci este destul de sigur că discurile sunt ovalizate. În unele cazuri ele pot fi rectificate, însă cea mai sigură rezolvare este schimbarea lor.

Plăcuțele și etrierele pot fi și ele una dintre cauzele trepidațiilor. Acestea se înlocuiesc la fiecare 50-60 de mii de kilometri pentru a funcționa în parametri normali.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Probleme la sistemul de franare

Mașina trepidează din cauza rulmenților

Vibrațiile s-ar putea resimți și la nivelul volanului. În această situație, problemele ar putea fi cauzate de rulmenți, bielete, planetare sau de capetele de bară. Ceva mai gravă ar putea fi o defecțiune la servodirecție. În această situație, mașina va trepida mai ales în momentul în care virezi. În acest caz, ai putea verifica nivelul lichidului sau dacă mașina îl pierde pe la furtunul de servodirecție. 

Există o legătură strânsă între rulmenții roților și caseta de direcție. În cazul în care sunt foarte uzați, rulmenții nu vor mai funcționa așa cum trebuie și vor începe să provoace vibrații și zgomote. 

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE 

Rulmentii produc vibratii

Cele mai grave probleme pe care le poate ascunde o mașină care trepidează

Cu toate că se întâmplă destul de rar, o mașină poate vibra din cauza motorului. Dacă acesta nu primeşte suficient aer, carburant sau aprinderea nu este suficient de bună (din cauza bujiilor), atunci el poate să meargă neregulat şi să transmită această vibraţie în toată maşina. Dacă simţi că motorul nu merge rotund, acceleraţia este slabă, motorul se îneacă peste anumite turaţii sau maşina merge bine o vreme după care începe să tremure, este foarte posibil ca vibraţiile să apară de la motor. Cel mai simplu este să verifici bujiile, filtrul de aer şi cel de carburant sau să mergi la un mecanic pentru un diagnostic clar. 

O altă problemă majoră ce ar putea provoca vibrații ale mașinii ține de elementele caroseriei. Dacă una dintre punţi este chiar şi uşor deformată, atunci aceasta poate produce vibraţii în toată maşina. În acest caz, vibraţiile se intensifică odată cu creşterea vitezei de rulare. Astfel de probleme pot apărea în urma unui accident mai grav sau a unui şoc produs la rulare (groapă extrem de mare). Dacă axele vehiculului nu mai corespund din cauza îndoirii sau avarierii, acestea vor începe să producă vibrații. De aceea, este important să verifici la un service dacă există lovituri la una dintre punţi. 

Așadar, motivele pentru care o maşină poate să vibreze în timpul mersului sunt multiple, iar în caz că eşti nesigur de ceea ce se întâmplă, este cel mai bine să mergi la un service auto sau în primă fază la o vulcanizare pentru a depista problema. În general, apariţia vibraţiilor la o maşină antrenează în timp alte defecte, aşadar, este bine să remediezi cât mai repede astfel de situații. 

Citeste si 👉 Totul despre uleiul de motor. Cum se alege si perioada dupa care trebuie schimbat 

Sursa foto: Shutterstock

103 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)