Într-o perioadă în care zborurile ridică o serie de dileme suplimentare, cu privire la siguranța pasagerilor, este firesc să ne gândim tot mai mult la planificarea următorul concediu din perspectiva unui roadtrip. Principalele avantaje sunt precauțiile de siguranță, opțiunile de a vizita mai multe obiective turistice și libertatea de a schimba în orice momentul traseul, însă ieșirea din țară cu mașina implică și aspecte legale pe care trebuie să le iei în calcul când pornești la drum. Cu o bună cunoaștere a normelor, vei putea petrece mai puțin timp la punctele de trecere a frontierei și te vei putea bucura din plin de planurile pe care le-ai făcut alături de cei dragi.
Ce prevede legislația europeană
Care sunt actele necesare
Condiții tranzitare la granițe
De ce sfaturi mai poți ține cont
Ce prevede legislația europeană
Indiferent că alegi să te deplasezi cu mașina personală sau cu una închiriată, va trebui să te asiguri, în primul rând, că permisul de conducere este valabil. De principiu, statutul de membră UE, al Românei, conferă recunoașterea implicită, în spațiul comunitar, a permiselor de conducere eliberate pe teritoriul țării noastre.
Mai trebuie și că asigurarea de răspundere civilă auto acoperă atât țara de destinație, cât și punctele de tranzit. În cazul în care, în timpul călătoriei, îți pierzi permisul de conducere, este recomandat să contactezi poliția locală, Consulatul sau Ambasada României, pentru a raporta situația și pentru a obține un document provizoriu, care să-ți dea posibilitatea de a conduce în continuare mașina.
În cazul în care tractezi o remorcă, și pentru aceasta trebuie să ai asigurare de răspundere civilă, iar polița în original va salva mult timp aferent procedurilor de rigoare, în cazul unui accident sau al unui filtru efectuat de poliție.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Care sunt actele necesare
Permisul de conducere și polița de asigurare civilă auto nu sunt singurele documente pe care trebuie să le ai în torpedo. Pentru o interacțiune cât mai normală cu organele de control, va trebui să mai ai asupra ta următoarele acte:
- cartea de identitate;
- Cartea Verde, asociată poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto;
- pașaportul (pentru destinațiile din afara Uniunii Europene);
- asigurarea medicală;
- certificatul de înmatriculare, cu viza ITP valabilă.
În trecut, un document important ce mai figura pe această listă era procura semnată de proprietarul mașinii și autentificată la notar, pe baza căreia acesta a fost înstrăinată temporar. În prezent, pe teritoriul Uniunii Europene nu mai este necesară prezentarea documentelor cu privire la modalitatea de deținere sau de folosință a vehiculului. Autoritățile cu drept de control, din statele tranzitate, pot face verificări, în cazul în care au suspiciuni, dar nu pot refuza intrarea unei mașini pe teritoriul lor.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Condiții tranzitare la granițe
La prima vedere, un drum în afara granițelor nu se deosebește cu nimic de orice alt itinerariu pe care l-ai putea parcurge în România. În funcție de țara în care ți-ai plănuit să călătorești, însă, vei îndeplini o serie de condiții specifice, fie generate de situația actuală, fie caracteristice fiecărui stat în parte. De exemplu, în țări ca Austria, Ungaria, Italia, Spania sau Portugalia este obligatorie prezența în automobil a unei veste reflectorizante.
La intrarea în Turcia, în cazul în care conduci un vehicul cu peste nouă locuri, este necesar să prezinți o licență Interbus, indiferent dacă efectuezi sau nu curse regulate. Tot în Turcia este obligatoriu să fie la volanul autoturismului aceeași persoană, atât la intrare pe teritoriul țării, cât și la ieșire.
La intrarea pe teritoriul Serbiei ești scutit de prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ, pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, doar dacă efectuezi un tranzit de maximum 12 ore. Indiferent de statul la care ne referim, actele pe care le ai asupra ta trebuie să fie originale, nefiind necesare documentele care atestă modalitatea de obținere a automobilului.
Vezi categoria noastră de 👉CAMIOANE
De ce sfaturi mai poți ține cont
La fel ca în multe alte situații, și în cazul în care ți-ai propus să ieși din țară cu mașina există o serie de reguli nescrise, de a căror respectare depinde siguranța ta și a pasagerilor. Iată care sunt sfaturile care te pot ajuta să ajungi cu bine atât la destinație, cât și înapoi acasă:
- nu lua cu tine doar actele în original, ci și copii ale acestora;
- asigură-te că mașina se află în stare impecabilă și că respectă normele de poluare;
- verifică starea anvelopelor periodic, pe toată durata deplasării;
- în cazul în care în mașină se află copii, este obligatoriu ca aceștia să fie așezați în scaune specifice vârstei și să poarte centură de siguranță;
- în ciuda tehnologiei avansate oferite de smartphone, poartă cu tine hărți cu traseele rutiere și ghiduri cu informații utile;
- include în bagaje medicamente de uz curent.
👉 Vrei să mergi în vacanță în străinătate cu mașina? Vezi cum sa te protejezi de furturile auto atunci cand pleci în concediu.
Informațiile de mai sus pot fi o garanție în plus că vacanța ta sau deplasarea în interes profesional se va finaliza cu bine. Cu respectarea regulilor de circulație și cu un stil de conducere precaut, vei avea parte de siguranță la drum lung, indiferent de destinație.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.