Pentru a obține permisul de conducere, este necesar să cunoști semnificația indicatoarelor și a marcajelor rutiere. În acest scop, am întocmit o listă ce cuprinde cele mai importante semne de circulație, dar și unele mai puțin cunoscute.
- Cele mai întâlnite semne de circulație
- Tipuri de marcaje rutiere
- Semne de circulație noi și mai puțin cunoscute
Cele mai întâlnite semne de circulație
Pentru un viitor șofer, Codul Rutier este ca o biblie. Cuprinde toată partea teoretică pe care trebuie să o cunoști pentru a-ți obține carnetul și a circula la volanul unei mașini sau pe o motocicletă.
Vei găsi acolo toate informațiile necesare: semne de circulație, tipuri de marcaje rutiere, semne de prioritate, reguli și așa mai departe. Cea mai simplă modalitate prin care le poți diferenția este să te ghidezi după forma și culoarea acestora.
Indicatoare rutiere de avertizare
La capitolul indicatoare rutiere de avertizare, cel mai frecvent vei întâlni triunghiuri cu linii roșii pe margini. Acestea te vor avertiza în privința pericolelor sau obstacolelor pe care urmează să le întâlnești pe drum. Curbele la stânga sau la dreapta, succesiunea de curbe, coborârea periculoasă, drumul îngustat, alunecos sau cu denivelări, presemnalizarea trecerilor de pietoni, atenționarea cu privire la posibila prezență a copiilor (în zona școlilor) sau a animalelor (în mediul rural), treceri la nivel cu o cale ferată – acestea sunt câteva dintre cele mai întâlnite semne de circulație încadrate în triunghi roșu.
Indicatoarele de avertizare au formă triunghiulară, cu linii roșii pe margini
Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME
Indicatoare rutiere care impun restricții
Când vine vorba despre indicatoare rutiere care impun restricții sau obligații, trebuie să știi că acestea au în general forma rotundă și combină culorile roșu, albastru, alb și negru.
Iată câteva exemple:
- Indicatoare rotunde roșii cu alb: Accesul interzis, Circulația interzisă în ambele sensuri, Interzis virajul la dreapta/la stânga, Întoarcere interzisă, limitările de viteză, Depășirea interzisă;
- Indicatoare rotunde alb-negru: Sfârșitul tuturor restricțiilor, Sfârșitul limitării de viteză, Sfârșitul interzicerii de a depăși;
- Indicatoare rotunde roșu cu albastru: Oprirea interzisă, Staționarea interzisă.
Indicatoarele care impun restricții sunt, în general, rotunde, iar culorile roșu și alb sunt predominante
Semnul STOP impune oprirea și este amplasat la intrarea pe un drum prioritar
Indicatoare rutiere cu forme deosebite
Indicatoarele rutiere cu forme deosebite sunt printre cele mai importante. Cele pe care le vei întâlni cel mai des sunt cele care semnalizează un drum cu prioritate sau sfârșitul acestuia, indicatorul Stop sau Oprire, semnul Cedează trecerea.
Există și semne de circulație în formă de dreptunghi, care oferă indicații rutiere de orientare sau informare. Cele mai populare sunt cele care marchează trecerile de pietoni, Sens unic, Spital, Poliție, Stație de autobuz sau de tramvai, Parcare, Hotel, Restaurant, Benzinărie, Tunel, precum și zone cu viteză recomandată.
Indicatoarele cu forme deosebite pot oferi și indicații rutiere
Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE
Tipuri de marcaje rutiere
Marcajele rutiere se aplică pe suprafața părții carosabile a drumurilor sau pe amenajările laterale ale drumurilor (parapeți, poduri, borduri etc). Ele sunt folosite fie singure, fie împreună cu indicatoarele rutiere sau alte marcaje de semnalizare, pe care le completează. Principalul rol al marcajelor rutiere este acela de a organiza circulația, de a avertiza și îndruma participanții la trafic.
Marcajele rutiere aplicate pe drumurile publice sunt:
- Longitudinale – cum ar fi liniile discontinue, continue, continue duble, care separă sensurile de circulație sau delimitează partea carosabilă;
- Transversale – cum ar fi trecerile de pietoni, dar și cele de oprire sau cedare a trecerii;
- Diverse – marcajele de ghidare în intersecții sau la traversarea acesteia, marcajele pentru spații înguste, marcajele locurilor de parcare, marcajul benzii rezervate mijloacelor de transport în comun;
- Laterale – marcajele pe parapeți, marcajele de pe poduri sau din pasaje, marcajele de interzicere a depășirii și de reducere a vitezei în unele curbe extrem de periculoase;
- Marcaje temporare pentru semnalizarea lucrărilor pe drumurile publice.
Vezi categoria noastra de ▶️ MAȘINI NOI
Semne de circulație noi și mai puțin cunoscute
Un marcaj de circulație ce va fi introdus în viitorul apropiat în București este Bike Box. Acesta va fi implementat la semafoarele din intersecțiile mari. Reprezintă o zonă bine delimitată, constând în niște pătrate cu o bicicletă desenată în mijloc.
Semnul Bike Box va fi introdus pe străzile din București
Marcajele vor avea o lungime de trei metri. Principalul rol al acestora este de a-i ajuta pe cei care se deplasează pe două roți. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate.
La capitolul semne de circulație mai puțin cunoscute, tot în București mai există cele care indică inelul principal al orașului, montate pe traseul bulevardul Iancu de Hunedoara, șoseaua Ștefan cel Mare, șoseaua Mihai Bravu, Calea Văcărești, șoseaua Olteniței, șoseaua Viilor, strada Progresului, bulevardul Geniului, șoseaua Grozăvești, pasajul Basarab, șoseaua Nicolae Titulescu, pasajul Victoria. Primăria și-a propus ca pe acest inel să se circule pe două benzi, fără restricții, pentru a fi eliberată zona centrală a Capitalei.
Ar mai putea fi menționat și triunghiul roșu cu bulină neagră în mijloc, întâlnit pe mai multe drumuri naționale din România. Acesta are rolul de a-i face pe șoferi atenți pentru că se află într-o zonă în care au avut loc mai multe accidente și, prin urmare, acea porțiune este foarte periculoasă.
Acestea sunt doar o parte dintre informațiile pe care trebuie să le știi înainte de a da examenul pentru permis. După ce înveți teoria, este recomandată și rezolvarea unor chestionare cu semne de circulație. Echipa Autovit.ro îți urează mult succes!
Citește și ▶️Topul celor mai bine vândute mașini din 2021
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.