
Indiferent de specificațiile din lista de opționale, de capacitatea cilindrică a motorului sau de kitul exterior, o mașină de lux se va recunoaște întotdeauna după senzația pe care ți-o oferă tapițeria scaunelor. Mai presus de gadgeturile de la interior, care se schimbă după trenduri, există un element care arată și se simte la fel, încă de la începutul erei auto: tapițeria din piele.
Apanaj al mașinilor cu adevărat speciale, aceasta aduce puncte importante la capitolul aspect și oferă un confort aparte, alături de o senzație tactilă și de un miros ce nu pot fi confundate. Acestea, doar în condițiile unei întrețineri corespunzătoare, cu produse adecvate, și evitând locurile de parcare expuse direct razelor soarelui.
Pentru ca însușirile tapițeriei din piele să se păstreze, ai la dispoziție câteva recomandări utile unei întrețineri ca la carte. Cu produsele și metodele potrivite de curățare, vei putea prelungi durata de viață a tapițeriei, indiferent dacă vrei să dai un aer proaspăt unei mașini cumpărate recent sau să o pregătești pentru vânzare.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Care sunt pașii necesari pentru curățare
În general, tapițeriile din piele au multe surse ce le pot cauza deteriorarea, de la noxele din atmosferă sau șocurile termice, până la acțiunea unor lichide vărsate direct pe scaune. Din fericire, multe dintre efectele nefaste pot fi reduse sau chiar eliminate printr-o curățare temeinică și periodică a tapițeriei. Și implică doar 3 etape:
#1 Începe cu o aspirare
Praful, firimiturile, scamele și nisipul nu au ce să caute în mașină, pe perioada procesului de curățare. În caz contrar, vei obține efectul invers al acțiunii de întreținere și doar vei zgâria textura fină a pielii. Este necesar, deci, să aspiri cu mare grijă zona șezutului, spațiile de depozitare și podeaua, înainte de a face orice altceva.
#2 Aplică o soluție de curățare corespunzătoare
Indiferent că alegi un produs pe bază de spray sau de cremă, îl vei aplica mai întâi pe un burete din microfibră și îl vei întinde cât mai uniform, în zonele importante ale tapițeriei. În cazul soluțiilor concentrate, vei merge pe o diluție de 1:10, pentru a scoate petele persistente, respectiv pe o diluție 1:15, pentru o tapițerie în stare normală. Cu mișcări blânde, circulare, vei insista în special în zonele predispuse fisurilor, cum ar fi lateralele scaunelor sau capătul șezutului.
#3 Șterge corect scaunele
Pentru îndepărtarea detergentului sau a spumei de pe tapițeria din piele vei folosi un prosop din microfibră, perfect uscat și impecabil. Orice alt material va lăsa scaunele lipicioase și umede, ceea ce va îngreuna obținerea efectului antistatic al unui produs de curățare, indiferent de calitatea acestuia.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Cum asiguri protecția și hidratarea tapițeriei
O tapițerie proaspăt curățată arată frumos, dar este ea suficient de pregătită pentru a face față agresiunilor presupuse de o utilizare zilnică? Probabil că nu, așa că vei avea nevoie de aplicarea unor produse suplimentare de îngrijire, care să hidrateze structura profundă a pielii. Vei preveni, astfel, apariția deformărilor cauzate de presiunea mecanică și impregnarea petelor. După aplicare, este recomandat să nu folosești mașina timp de 4-6 ore, pentru a lăsa produsul de întreținere să-și facă efectul.
Cu cât vei alege un balsam cu un nivel mai mare de calitate, cu atât mai eficace va fi protecția în fața razelor UV și a substanțelor chimice. În cazul în care tapițeria de piele din mașina ta prezintă deja fisuri la nivelul șezutului și cotierelor, foloește o pastă densă pentru acoperirea zgârieturilor și chiar a crăpăturilor. Filler-ul va fi aplicat până la umplerea șanțului apărut în pielea tapițeriei, însă numai după lipirea suportului textil de dedesubt. După aplicarea acestei soluții, usucă zona afectată și revopsește în nuanța originală a scaunelor sau a cotierei.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Sfaturi de întreținere tapițerie pe care le poți aplica zilnic
Odată ce ai redat aspectul îngrijit al tapițeriei, cu siguranță vei dori să păstrezi cât mai mult timp frumusețea unui interior impecabil. Fie că vrei să folosești acest element ca argument de vânzare a mașinii, fie să te bucuri de un automobil special, ai la dispoziție câteva ponturi utile:
- nu fuma în mașină, pentru a nu imprima mirosul de nicotină în fibra de piele;
- evită decapotarea unei mașini cabrio în zonele aglomerate din oraș;
- nu parca decapotabila cu plafonul retractat sub copaci sau cu expunere directă la razele soarelui;
- folosește un parasolar de fiecare dată când lași mașina parcată afară, pe timp de vară, pentru mai mult de o jumătate de oră;
- curăță tapițeria din piele a mașinii la un interval de timp de cel mult trei luni, iar dacă circuli fără pasageri, scurtează această perioadă în ceea ce privește scaunul șoferului.
Ghidul de mai sus te poate ajuta să marchezi puncte importante, în cazul în care plănuiești să îți vinzi mașina. Cu mare atenție la întreținerea tapițeriei, vei reuși să menții aspectul de nou al interiorului pentru cât mai mult timp.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.