
Transmisia automată a devenit o alegere populară pentru conducătorii auto din întreaga lume, datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă. Ea face conducerea mai ușoară și mai confortabilă. Conducătorii auto nu mai trebuie să schimbe treptele de viteză manual, ceea ce reduce efortul fizic necesar pentru a conduce. De asemenea, elimină nevoia de a folosi pedala de ambreiaj, diminuând oboseala și stresul în traficul urban.
Transmisia automată oferă o experiență de conducere mai lină și mai uniformă. Schimbarea treptelor de viteză este mai fluentă, reducând șocul și vibrațiile, oferind un nivel mai ridicat de confort și atenuând uzura mașinii.
În plus, modalitatea de funcționare a transmisiei automate contribuie la economia de combustibil, datorită faptului că optimizează schimbarea treptelor de viteză în funcție de accelerația vehiculului, reducând astfel consumul de carburant.
Acest tip de transmisie poate reduce riscul de accidente, deoarece permite conducătorului auto să se concentreze mai mult asupra drumului, fără să fie distras de schimbarea treptelor de viteză.
Însă, ca și în cazul oricărei alte componente auto, reviziile regulate sunt esențiale pentru ca sistemul de transmisie să rămână în condiții bune de funcționare, fără costuri de întreținere a cutiei automate.
Ce presupun operațiunile de întreținere cutie automată
Cutia de viteze DSG (Direct Shift Gearbox) este unul dintre cele mai importante sisteme ale mașinii, iar utilizarea necorespunzătoare și întreținerea defectuoasă sunt cele mai frecvente cauze ale defectării acesteia.
Schimb ulei cutie automată
Uleiul din cutia de viteze joacă un rol esențial în menținerea performanțelor transmisiei, asigurând lubrifierea și răcirea componentelor de transmisie și prevenind uzura prematură a acestora.
Momentul ideal pentru schimbarea uleiului din cutia automată de viteze variază în funcție de tipul mașinii, modul de utilizare și condițiile de conducere. În general, producătorii de vehicule recomandă schimbarea uleiului la fiecare 50.000 – 100.000 km sau la fiecare 2-3 ani. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să urmezi instrucțiunile specifice de întreținere al producătorului, pentru a te asigura că automobilul funcționează în mod optim.
În general, procedura implică golirea uleiului vechi din cutie, înlocuirea filtrului de ulei și apoi umplerea cutiei cu ulei nou. Fiind o operațiune cu un anume grad de dificultate, este recomandat să faci acest lucru într-un service auto autorizat.
În timpul schimbului de ulei, mecanicul ar trebui să verifice și alte componente ale transmisiei, cum ar fi tamburii, servo-distribuitorii, garniturile și alte elemente importante. În funcție de starea acestor componente, ar putea fi necesară înlocuirea lor.
De asemenea, este important ca la schimbul de ulei pentru cutia automată să se utilizeze marca recomandată de producătorul vehiculului, pentru a evita deteriorarea componentelor transmisiei, precum și filtre și garnituri de calitate.
👉 Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand cu transmisie automată, nu uita că site-ul Autovit.ro, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de vehicule cu istoric verificat. Intră în secțiunea Autoturisme și alege cea mai potrivită mașină pentru nevoile tale.
Schimbarea filtrelor de ulei și a garniturilor
Filtrele de ulei sunt concepute pentru a îndepărta particulele de praf și murdărie din uleiul care lubrifiază cutia de viteze. Garniturile, pe de altă parte, sunt piese esențiale care mențin uleiul în interiorul cutiei de viteze și previn pierderile de presiune.
Majoritatea cutiilor automate moderne sunt prevăzute cu un sistem de filtrare a uleiului similar cu cel al motorului. Filtrele sunt, de obicei, site metalice, care necesită curățare sau înlocuire ocazională. Cu toate acestea, există si modele mai noi, care au filtre similare cu cele ale motorului și trebuie înlocuite de fiecare dată când se schimbă uleiul.
Pentru vehiculele de performanță cu transmisii hidraulice, care funcționează la turații mari, se utilizează filtre de unică folosință, care trebuie schimbate prin accesarea părții inferioare a cutiei de viteze.
Schimbarea filtrelor de ulei și a garniturilor ar trebui să fie efectuată, în mod ideal, conform instrucțiunilor producătorului vehiculului, care pot varia în funcție de marca, modelul și anul de fabricație al mașinii. De obicei, este recomandat ca această operațiune de întreținere a cutiei automate să se efectueze la fiecare 60.000 – 100.000 de kilometri, în funcție de modul de conducere și de uzura generală a vehiculului.
Costuri de întreținere cutie automată
În general, costurile de întreținere ale unei mașini cu transmisie automată pot fi mai ridicate decât cele pentru o mașină cu cutie de viteze manuală. Cu toate acestea, prețurile reale depind de multe variabile, precum vârsta și starea mașinii, tipul de ulei folosit și calitatea altor piese de schimb necesare.
Considerând prețul consumabilelor și pe cel al manoperei, totalitatea acestor costuri de întreținere pentru cutia automată se pot situa în jurul sumei de 1.000 de lei.
👉 Dacă trebuie să înlocuiești un filtru sau o garnitură la sistemul de transmisie automată, nu uita că pe Autovit.ro găsești o varietate largă de piese de schimb pentru toate genurile de autovehicule.
Defecțiuni des întâlnite la mașinile cu transmisie automată
- Mașina nu răspunde sau reacționează cu întârziere atunci când este în viteză sau la manevre. Aceste simptome pot semnala o problemă cu lichidul din sistemul de transmisie, ale cărui proprietăți de protecție s-au degradat, devenind impropriu folosirii. Problema se poate rezolva prin înlocuirea uleiului, deși ideal ar fi ca această operațiune să fie făcută în intervalul de timp indicat de producător, înaintea apariției simptomelor.
- În habitaclu se simte miros de ars. Când lichidul de transmisie își pierde proprietățile lubrifiante din cauza trecerii timpului și a kilometrilor parcurși, acesta poate cauza o creștere necontrolată a frecării, care conduce la uzura componentelor și la depunerea de reziduuri. Dacă acest sistem complex se deteriorează, repararea sa poate fi foarte costisitoare.
- Scurgeri de lichid sub mașină. Acest lucru poate fi cauzat de deteriorarea garniturii, iar dacă și nivelul uleiului din cutia de viteze este scăzut, trebuie luate măsuri de urgență. Ignorată, această problemă se poate transforma într-o defecțiune mult mai serioasă, cu consecințe grave, care va necesita cheltuieli destul de mari.
- Zgomote ciudate care vin de sub mașină. Unele dintre acestea pot semnala probleme cu lichidul de transmisie, lucru care poate fi ușor verificat și remediat. În cazul în care zgomotele persistă, este bine să faci o vizită cât mai curând la un service autorizat, deoarece poate fi vorba de o defecțiune ceva mai serioasă.
👉 Dorești să ai o experiență de cumpărare sigură, atunci când achiziționezi o mașină second-hand cu cutie de viteze automată? Intră pe site-ul Autovit.ro, accesează categoria de dealeri profesioniști și selectează mașina ce se potrivește cel mai bine cerințelor tale.
Exploatare cutie automată
- Este recomandat să folosești cu atenție poziția parcare (P), mai ales la oprirea în pantă, pentru a menaja transmisia. Forța de rulare a vehiculului trebuie să fie preluată de frâna de mână și nu de cutia de viteze, care trebuie să aibă doar un rol auxiliar în această manevră.
- Pentru a prelungi durata de viață a transmisiei, este recomandat să nu uiți că uleiul din cutia de viteze se încălzește mai greu decât cel din motor. Așadar, în anotimpul rece, la pornirea vehiculului, este indicat să rulezi 10-15 minute cu viteză redusă, constantă, până când uleiul va ajunge la temperatura internă normală de funcționare.
- O parte din circuitul radiatorului principal răcește cutia de viteze, având un rol important în funcționarea acesteia. Menținerea nivelului optim de lichid de răcire și schimbarea lui regulată vor proteja transmisia și te vor feri de probleme ulterioare mai serioase.
Un program periodic de întreținere poate preveni problemele costisitoare și poate ajuta la menținerea performanțelor mașinii tale. Asigură-te că lichidul de transmisie este verificat și schimbat la intervale regulate și că are calitatea cerută de producător. Consultă un specialist calificat, deoarece acesta poate identifica problemele potențiale și poate efectua reparațiile necesare în mod eficient. În acest fel, vei fi sigur că vehiculul este întreținut corespunzător și funcționează în parametri.
Sursa foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.