autovit.ro
B SECTIUNI

Inundații în mașină: cum verifici dacă o mașină second-hand a fost inundată

Vara lui 2021 a fost marcată de evenimente extreme ale naturii. Inundațiile au afectat mai multe țări din întreaga Europă. Germania, Belgia, Elveția, Luxemburg, Țările de Jos și chiar România au avut de suferit.

Inundațiile au afectat și autoturismele, iar în acest articol îți vom explica de ce este indicat să eviți să cumperi o mașină second-hand care a fost inundată și ce anume trebuie să verifici. 

Cum afectează inundațiile o mașină

În primul rând, trebuie să știi că inundațiile distrug părțile electrice și, dacă o mașină a fost inundată, cu siguranță va avea o serie de probleme. Pe lângă sistemul electric, ar putea avea de suferit și sistemele mecanice, cele de ungere, precum și elementele de siguranță. Unele avarii sunt remediabile, dacă inundația nu a fost una masivă. 

Mașina poate funcționa chiar și după o inundație și câteva reparații, dar sunt șanse mari să cedeze, la un moment dat, în cazul în care a stat prea mult timp în apă. Cele mai multe companii de asigurări trec mașinile inundate la capitolul pagubă totală”. Chiar dacă acestea pot fi reparate, vor avea în continuare probleme electrice, mirosuri ciudate și reziduuri în tapițerie. 

Verifică istoricul mașinii

Pentru a evita o astfel de achiziție nefericită, există mai multe lucruri pe care le-ai putea face. În primul rând, verifică istoricul mașinii. Acest lucru se poate realiza foarte simplu, prin obținerea unui raport de reparații, realizat pe baza seriei de șasiu (VIN). În urma acestuia, vei avea informații prețioase, legate de intrările în service. Dacă daunele s-au produs în preajma unei inundații, într-o țară afectată de aceste fenomene, nu vei dori să cumperi acea mașină. 

Dealerii de mașini second-hand sunt obligați să ofere detalii despre autoturismele afectate de inundații. De exemplu, dacă mașina era asigurată CASCO, în momentul în care a fost inundată, paguba ar fi fost cu siguranță anunțată. Există, însă, și posibilitatea ca acea mașină să fi fost reparată într-un service neautorizat, fără supravegherea asiguratorului. 

ACUM poti verifica istoricul masinilor direct pe Autovit.ro

Cum sa verifici istoricul masinii

Cum să verifici sistemul electric la o mașină inundată

Problemele electrice cauzate de inundații nu apar întotdeauna imediat, dar există câteva semnale de alarmă. Verifică toate componentele electrice ale mașinii. Poți începe de la cele de bază, precum sistemul audio și cel de semnalizare și senzorii afișați pe bord. Coroziunea din jurul bornelor bateriei este o problemă comună și nu reprezintă neapărat un semn că mașina a fost inundată. Nici farurile cu urme de condens nu sunt semne sigure, dar reprezintă un motiv care ar trebui să te pună pe gânduri. Dacă toate sistemele electrice sunt funcționale, este un lucru bun, dar nu ai garanția că autoturismul nu a fost inundat. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Inspectează urmele de rugină și spațiile greu de curățat

Mașinile ruginesc cu trecerea timpului, iar urmele minore de rugină nu reprezintă neapărat un semnal de alarmă. Caută-le sub capotă, la uși și în portbagaj. Existența ruginii în oricare dintre aceste locuri este o problemă. 

Inspecția poate continua în spatele roților, sub mașină și la țeava de eșapament. Dacă vei observa nisip și murdărie adunate în aceste locuri, ai suficiente motive de a crede că mașina a fost inundată. Nu uita să investighezi și zonele greu de curățat, precum portbagajul, spațiul de depozitare al roții de rezervă sau pe cel de sub scaune. 

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE 

Un interior prea curat – motiv de suspiciuni

Echipamentele moderne de curățare pot înlătura aproape orice tip de murdărie sau miros ciudat. O mașină extrem de curată ți-ar putea da motive să ai suspiciuni, cu toate că îți va fi destul de greu să verifici dacă a fost inundată sau nu. 

Un semn al reparațiilor daunelor provocate de inundații ar putea fi tapițeria schimbată recent, covoarele de interior înlocuite și husele noi pentru scaune.

Semnele ca o masina a fost inundata

Solicită un test drive și mergi cu mașina la o inspecție amănunțită

Dacă mașina a trecut toate testele menționate mai sus, este timpul să vezi și cum se descurcă pe șosea. Solicită un test drive și fii atent la toate zgomotele pe care le scoate în timp ce o conduci. O mașină care a fost inundată, dacă nu a fost reparată corespunzător, va scoate cu siguranță sunete ciudate în momentul în care frânezi, schimbi direcția sau treci peste denivelări. 

Poți verifica și senzorii de avertizare din bord, dar și frâna de mână și funcționarea sistemului ABS. Dacă acesta este în regulă, pedala de frână va pulsa, în momentul în care o apeși brusc.  Dacă sesizezi astfel de defecte, cu siguranță trebuie să cauți un alt autoturism.

Bineînțeles, există și varianta verificării mașinii la un service autorizat sau la reprezentanță. Apelează întotdeauna la ajutorul specialiștilor, dacă ai dubii în privința unei mașini second-hand. Un mecanic bun, specializat pe marca pe care intenționezi să o achiziționezi, îți va spune ce defecte ascunse are autoturismul. 

Acestea sunt lucrurile pe care le ai de făcut, pentru a verifica dacă o mașină second-hand a fost inundată. 

Citeste si ▶️ Ce este martorul Check Engine si cum functioneaza

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)