![](https://www.autovit.ro/blog/wp-content/uploads/2021/12/verificare-masina-3-672x442.jpg)
Una dintre cele mai mari dileme care apar înaintea achiziției unei mașini rulate este legată de ținuta de drum a acesteia. Dacă te întrebi în ce constă verificarea auto înainte de cumpărare, este nevoie de o clarificare. O verificare profesionistă, într-un service specializat, nu poate fi înlocuită. Cu atât mai puțin, piesele de calitate, de la furnizori de încredere, necesare în cazul unei reparații.
Cu toate acestea, ai multe posibilități de a evalua un exemplar prin propriile mijloace, pentru a avea o imagine mai limpede asupra achiziției. Sfaturile de mai jos reprezintă un mic ghid care te poate ajuta să decizi dacă o mașină rulată merită banii tăi.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de PIESE
Ce verifici înainte de test
În primul rând, înainte de a te urca la volan, vei începe cu o inspecție vizuală a elementelor principale de la exterior. Astfel, vei putea stabili cu ușurință dacă sunt piese deteriorate și în ce mod a fost exploatată mașina. Iată care sunt pașii necesari:
- Verifică atent fiecare anvelopă. Ai grijă ca uzura să fie uniformă, iar marca și modelul să fie identice. O uzură neuniformă poate indica probleme cu articulațiile mașinii.
- Caută urmele de lovituri de pe jante, mai ales dacă acestea sunt de aluminiu. Loviturile care au provocat daune pronunțate nu se pot mereu remedia. De asemenea, zgârieturile vor strica aspectul mașinii.
- Verifică dacă există scurgeri sub mașină, atât cu motorul oprit, cât și cu el pornit.
- Analizează cu grijă panourile de caroserie, individual, pentru a depista reparațiile sau zonele revopsite.
- Închide și deschide toate ușile, precum și hayonul. Este important ca acestea să poată fi manevrate cu ușurință, fără zgomote parazitare.
- Verifică dacă toate ușile se încuie din afară și de la interior;
- Acționează pe rând toate luminile exterioare și verifică atent dacă funcționează.
- Deschide capota cu motorul pornit și ascultă cu atenție, ca să poți identifica sunetele suspecte.
- Verifică partea inferioară a ușilor și balamalele de rugină. Aceste zone sunt cele mai predispuse apariției ruginii.
- Ridică puțin capitonajul din portbagaj și verifică dacă există rugină.
- Verifică fiecare buton și fiecare sistem de la interior pentru a funcționa corect.
Vezi categoria noastra de ▶ AUTOTURISME
Cum testezi mașina dorită
Acțiunile de mai sus necesită puțin timp și nu implică efortul necesar conducerii mașinii. Asta nu înseamnă că sunt, însă, suficiente pentru o inspecție relevantă. Astfel, este nevoie să treci la pasul următor, care implică test drive-ul propriu-zis. Iată ce trebuie să urmărești:
- Ieși din traficul urban, pentru a rula cu viteze de peste 100 km/h. Vei depista, astfel, problemele articulațiilor și direcției sau chiar vibrații la frânare. La aceste viteze poți să observi mai ușor zgomotele nedorite sau dacă mașina are un comportament anormal.
- Acordă atenție vibrațiilor din volan la anumite viteze. Ele sunt un posibil semn că jantele sunt deteriorate sau anvelopele au o vechime mare. Dacă apare un astfel de semn, este importantă o verificare amănunțită.
- Analizează funcționarea cutiei de viteze. Aceasta trebuie să treacă fluent de la o treaptă la alta, fără să producă zgomote suspecte. Dacă trecerea levierului de la o treaptă la alta se face cu ușurință, fără senzația de agățare, poți avea încredere.
- Frânează progresiv, dar și brusc. Studiază comportamentul mașinii. Se oprește rapid? Trage spre dreapta sau spre stânga? Există vibrații în volan? Toate acestea indică probleme la sistemul de frânare.
Vezi categoria noastra de 👉 AUTOUTILITARE
Ce alte sfaturi ușurează alegerea unei mașini second hand
Starea tehnică a unei mașini este definitorie, dar chiar și cele mai bine întreținute exemplare pot avea o situație neclară în privința actelor. Verifică atent cartea de identitate a mașinii, precum și data ultimei inspecții periodice. De asemenea, în cazul vehiculelor vândute de o companie de leasing, este important să verifici datele de identificare ale deținătorului mandatat să figureze în certificatul de înmatriculare.
De asemenea, istoricul de service este foarte important, chiar și în cazul exemplarelor care se prezintă bine, din punctul de vedere al uzurii. Fie că apelezi la aplicația Registrului Auto Român sau la alte aplicații, fie la un dealer autorizat, îți va fi util ca proprietarul să îți comunice din timp seria de șasiu. Vei putea afla astfel dacă mașina a fost reparată sau chiar dacă a fost implicată în accidente ale căror urme au fost acoperite.
Sfaturile de mai sus pot face diferența dintre o achiziție inspirată și una ce poate fi trecută la capitolul eșecurilor personale. Cu atenție la detalii, vei alege o mașină în care atât tu, cât și pasagerii, vă veți simți în siguranță.
Credit foto: Shutterstock
![Grosoiu Gabriel](https://blog.autovit.ro/wp-content/uploads/2021/09/Gabriel-Grosoiu.jpg)
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.