autovit.ro
B SECTIUNI

Limitele de viteză din România: legislație și sancțiuni

Șoferii aflați la început de drum și cei cu foarte mulți ani la activ au un punct comun: uneori, le sunt neclare unele aspecte legale, fie din lipsă de experiență, fie din cauza timpului care a trecut de la ultima lecturare a Codului Rutier. Indiferent de categoria în care te situezi, este important să știi care sunt limitele de viteză, valabile pe drumurile publice din România. 

Nu întotdeauna vei pleca la drum cu una din aplicațiile de navigație prin GPS activate, deci este recomandat să nu contezi doar pe avertismentul ce ar putea veni dinspre smartphone. Pentru a evita sancțiunile pe care le dispune Poliția Rutieră, dar și pentru a te ține cât mai la distanță de riscul unui accident rutier, este recomandat să cunoști cadrul legal pe care ți l-ai asumat ca șofer.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce limite de viteză se aplică în localitate

Potrivit Codului Rutier, limita de viteză valabilă pentru localități este de 50 km/h. Aceasta se aplică tuturor tipurilor de autovehicule, dar există și excepții de la regulă, pe anumite sectoare de drum, numai cu acordul poliției. Mai exact, vehiculele din categoriile A și B pot beneficia de limite superioare valorii de 50 km/h, dar nu peste viteza de 80 km/h. În primul rând, este vorba despre motocicletele cu sau fără ataș, dotate cu motor cu ardere internă, cu o putere mai mare de 15 kW.

Categoria B include autovehiculele cu o masă maximă autorizată de până la 3.500 kg și cu maximum 8 locuri pe scaune, în afara conducătorului. Tot aici se încadrează și ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă de maximum 750 kg, cu o masă maximă autorizată de 4.250 kg. De asemenea, există și limite de viteză inferioare valorii de 50 km/h, dar care nu pot scădea la o valoare mai mică cu 10 km/h, pentru tramvaie, respectiv 30 km/h, pentru celelalte tipuri de autovehicule. 

Ce limite de viteza se aplica in localitate

Care sunt limitele de viteză din afara localităților

Autovehiculele A și B sunt limitate la 100 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale, respectiv la 130 de km/h pe autostradă. Pe celelalte tipuri de drum, limita de viteză este de 90 de km/h.

👉 Dacă te gândești să pleci la schi în Austria, este important să te informezi despre limitele de viteză și sancțiunile care se aplică în această țară. Află mai multe informații din articolul Austria: ghid de conducere in vacanta.

În cazul în care conduci un autovehicul de categorie C, D sau D1 (ansamblu format din vehicul cu remorcă sau autovehicul destinat transportului de persoane), vei respecta alte limitări. Astfel, vei conduce cu maximum 90 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale, respectiv cu 110 de km/h pe autostradă, pentru ca pe alte tipuri de drumuri să nu depășești 80 km/h. Cele mai mici viteze maxime permise pe drumurile din afara localităților corespund vehiculelor din categoriile A1, B1 și C1, care nu vor depăși 80 km/h pe drumurile europene, expres și naționale, 90 km/h pe autostrăzi și 70 km/h pe alte tipuri de drumuri. 

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

Ce limite de viteza se aplica in localitate

Ce sancțiuni riști dacă nu respecți limitele de viteză

Poliția Română folosește cinci clase de amendă, pentru sancționarea șoferilor indisciplinați. Dacă primele patru sunt valabile pentru persoanele fizice, a cincea se aplică doar celor juridice. 

Amenda maximă pe care o poate primi o persoană fizică în calitate de conducător auto este de 2.900 de lei. Persoanele juridice pot plăti până la 14.500 de lei. Sumele de bani aferente claselor de amenzi sunt cele de mai jos:

  • Clasa I – pentru 2 sau 3 puncte de amendă – între 290 și 435 de lei;
  • Clasa a II-a – pentru 4 sau 5 puncte de amendă – între 580 și 725 lei;
  • Clasa a III-a – de la 6 până la 8 puncte de amendă – între 870 și 1.160 de lei;
  • Clasa a IV-a de la 9 până la 20 de puncte de amendă – între 2.305 și 2.900 de lei;
  • Clasa a V-a – de la 21 până la 100 de puncte de amendă – între 3.045 și 14.500 de lei.

Astfel, pentru depășirea vitezei cu până la 10-20 km/h, poți primi o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, în timp ce o încălcare a limitei cu 21-30 km/h îți poate aduce o sancțiune care să echivaleze cu o sumă cuprinsă între 580 și 725 de lei. Pentru încălcarea cu 31-40 km/h, respectiv 41-50 km/h, vei plăti între 870 și 1.160 de lei, respectiv 1.305 și 2.900 de lei. 

Cea mai mare amendă pe care o vei primi pentru depășirea vitezei legale este cea aferentă valorilor care întrec limitele cu peste 50 km/h, iar aceasta este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Plata amenzilor la o valoare diminuată cu 50% se face într-un interval de 15 zile, conform prevederilor. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Limitele de viteza din Romania

Care sunt limitele de viteză pentru începători

În cazul în care te numeri printre cei a căror experiență de condus nu a depășit un an, te vei conforma unor alte valori aferente limitelor de viteză. Astfel, din fiecare limită de viteză, din cele enumerate mai sus, se va scădea valoarea de 20 km/h. Măsura se aplică și în cazul elevilor din școlile de șoferi, pe durata efectuării orelor de condus.

Informațiile de mai sus te pot ține la distanță de amenzi deloc neglijabile. Dincolo de obiectivul de a nu acumula puncte de penalizare, este important să nu contribui la statistica neagră de pe șoselele românești, prin excesul de viteză. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)