autovit.ro
B SECTIUNI

Top obiecte esențiale de avut mereu în mașină

Ai în mașină roata de rezervă, cricul, extinctorul și trusa medicală? Gândește-te bine, te va întreba și poliția în cazul unui control.

O mașină cu adevărat gata de drum, însă, trebuie echipată suplimentar. Dacă nu vrei să te confrunți cu multe cheltuieli neprevăzute, în caz de urgență, ai putea lua în calcul serios recomandările de mai jos. Unele dintre obiectele din listă sunt de-a dreptul surprinzătoare, dar își pot dovedi utilitatea tocmai când te-ai aștepta mai puțin. Fie că vorbim despre șofer sau despre pasageri, iată care sunt elementele ce pot face diferența. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Ce obiecte sunt esențiale iarna în mașină

Teoretic, orice plecare cu mașina trebuie tratată cu importanța cuvenită, dar iarna introduce în ecuație o serie de riscuri cunoscute de toți șoferii. Conform legii, este obligatoriu ca mașina să fie echipată cu pneuri corespunzătoare fiecărui sezon, dar nu există norme în codul rutier cu privire la ce obiecte ți-ar putea face mai ușoară viața la volan, în anotimpul friguros.

Printre obiectele ce se pot dovedi utile, și chiar vitale, se numără: 

  • cablurile de pornire: nu există un moment mai favorabil descărcării bateriei auto decât este iarna. Pentru a porni cu succes, ai nevoie ca mașina de la care vei prelua curent să fie trasă cât mai aproape de a ta, să înlături protecțiile de plastic de pe borne și să conectezi corect cleștii. Cel al cablului roșu, la borna „+” a celor două baterii, iar cel al cablului negru, la borna „-” a bateriei donatoare, respectiv la o parte metalică a mașinii tale, care să nu aibă legătură cu acumulatorul. 
  • racletă pentru curățarea gheții și o perie: elemente aparent minore, dar de care vor depinde vizibilitatea șoferului și siguranța pasagerilor. Racleta este utilă la curățarea geamurilor, în special a celor care nu beneficiază de dezaburire directă, dar și la îndepărtarea depunerilor de pe faruri. Peria te va ajuta să nu pleci la drum cu zăpadă acumulată pe plafonul mașinii. 
  • pătură: unul dintre scenariile cele mai sumbre poate implica imobilizarea temporară a mașinii, în zonele înzăpezite. Utilizarea permanentă a aerotermei, cu motorul pornit, nu este o soluție înțeleaptă, așa că poți păstra în portbagaj o pătură, din luna decembrie și până la începutul primăverii. 
  • o mică rezervă de hrană și apă: sunt lucruri vitale, dacă vei ajunge în situația de a petrece câteva ore în câmp deschis, până la sosirea utilajelor de deszăpezire. Se recomandă batoanele proteice sau fructele deshidratate, cu o valoare energetică mare, ce te pot ajuta să reziști frigului. 
  • nisip și lopată: nu mereu vei avea nevoie de intervenția drumarilor, dar pentru a putea porni din nou la drum, va trebui să te ajuți prin forțe proprii. Nisipul îți va oferi aderența necesară după ce îți vei fi croit o cale prin nămeți, cu ajutorul lopeții. 

Vezi categoria noastra de  ▶ PIESE

Ce obiecte sunt esentiale iarna in masina

Care sunt obiectele utile în cazuri de urgență

Există multe situații dificile pe care le-ai putea experimenta indiferent de anotimp. De la o pană de cauciuc, survenită pe autostradă, până la arderea unor siguranțe sau experimentarea unui accident ușor, sunt multe situații în care ai putea avea nevoie să intervii personal.

În cele mai multe dintre cazuri, este necesar să scoți mașina pe banda de urgență sau cât mai departe de partea carosabilă, pentru a elimina riscul unui accident grav. Printre obiectele ce nu trebuie să îți lipsească se numără:

  • Mănuși de protecție: schimbarea unei roți îți poate murdări mâinile mai mult decât ai crede, iar reparația motorului poate să îți cauzeze răniri ușoare. Mănușile te vor ajuta să depășești mai ușor micile intervenții de care depinde întoarcerea ta acasă.
  • Vestă reflectorizantă: chiar dacă în România nu este obligatorie pentru autoturisme, e recomandat să porți o vestă reflectorizantă de câte ori ieși din mașină pe marginea unui drum de viteză. Este un element minor, dar care poate salva vieți.
  • Șufa de remorcare: nu mai trebuie spus cât de important se poate dovedi iarna, dar șufa te poate scoate din încurcătură indiferent de anotimp, în cazul în care intervine o defecțiune.
  • Becuri: majoritatea mașinilor permit schimbarea becurilor fără să demontezi bara de protecție. Este indicat să ai în mașină un set de becuri de rezervă. Pentru detalii, întreabă tehnicianul de la service despre cât de complicată este operațiunea.
  • Spray lubrifiant: demontarea bateriei sau a roții sunt operațiuni care nu se desfășoară mereu cu ușurință. Un spray care să degripeze mecanismele de fixare se poate dovedi de-a dreptul salvator. 

Vezi categoria noastra de 👉 AUTOUTILITARE

Care sunt obiectele utile in cazuri de urgenta

Ce să ai în mașină la drum lung

Utilitatea obiectelor pe care ar trebui să le ai mereu la îndemână nu se leagă numai de situațiile de urgență. Printre beneficiile pe care le poți avea atunci când îți echipezi complet automobilul se numără și confortul, alături de siguranță și de lejeritate în diferite acțiuni.

Iată ce alte obiecte poți adăuga pe listă, pentru ca fiecare deplasare să se desfășoare în deplină siguranță:

  • o hartă a României;
  • o hartă a Europei;
  • lanternă;
  • dispozitiv pentru tăierea centurilor de siguranță;
  • pix și bloc notes;
  • umbrelă;
  • baterie externă și cablu micro-USB;
  • șervețele umede și hârtie igienică;
  • măști chirurgicale;
  • dezinfectant.

Sfaturile de mai sus te pot ajuta să depășești o situație limită. Cu cât vei lua în calcul mai multe scenarii problematice, cu atât mai ușor te vei descurca, cu ajutorul obiectelor utile din mașină.  

Credit foto: Shutterstock

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)