De abia dupa 14 luni de scaderi consecutive fata de valorile din lunile corespondente ale anului anterior, vanzarile de autovehicule noi au revenit pe plus. Insa cresterea oarecum neasteptata este mai degraba o picatura intr-un ocean. Si asta pentru ca la fiecare autovehicul nou vandut in Romania, au fost aduse in tara alte 3,6 exemplare rulate!
Chiar daca in iulie 2013 piata auto din Romania a resimtit un usor reviriment fata de luna corespundenta a anului trecut, per total dupa primele 7 luni ale anului livrarile de autovehicule noi au inregistrat o scadere de 14% prin comparatie cu valorile contabilizate in aceeasi perioada a anului anterior. Mai mult, si pe plan european se constata o evolutie negativa, principalele piete inregistrand scaderi importante in primele 7 luni ale anului: Franta -9,7%, Italia -9,1% si Germania -6,7%. Insa, coincidenta sau nu, pe fiecare dintre aceste piete europene, tot luna iulie 2013 a fost una semnificativ mai buna decat cea de anul trecut.
Revenim in Romania si mai aflam din statistica lunara APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile) ca in continuare vanzarile sunt sustinute de achizitiile facute de persoanele juridice, mai exact 76% din totalul celor 7 luni ale anului. Astfel, pe fondul demararii cu intarziere a Programului “Rabla”, dar si a accesului dificil la credite, vanzarile catre persoanele fizice reprezinta doar 24% din total (in crestere totusi fata de primele 6 luni cand acest procent era de 19%). Este insa de remarcat faptul ca in luna iulie, acest raport a fost mult mai echilibrat (47% persoane fizice vs. 53% persoane juridice), un prim efect pozitiv al Programului “Rabla” care a inceput sa functioneze efectiv. Si mai trebuie notat ca doar in luna iulie au fost vandute circa 4.000 de autovehicule pe baza tichetelor valorice…
Din statistica APIA mai reiese ca impactul negativ al importurilor masive de autovehicule rulate continua sa influenteze piata auto nationala. Astfel, in primele sapte luni ale acestui an au fost aduse in tara 128.504 autoturisme si 25.700 autovehicule comerciale, ceea ce inseamna o crestere de 44% prin comparatie cu perioada similara a anului anterior. Mai clar, din aceste cifre rezulta ca la fiecare autovehicul nou vandut in Romania, au fost importate alte 3,6 exemplare rulate!
Credeti ca piata auto din Romania a scapat in cele din urma de efectele negative ale crizei? Sau considerati ca agonia va mai continua?
Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.