Conducerea unei mașini este imposibil de realizat fără un volan. Prin urmare, blocarea volanului în timpul mersului sau al staționării reprezintă o situație neplăcută pentru orice șofer. Ca urmare a acestui eveniment, vei observa un semn volan aprins în bord.
O astfel de problemă poate fi ușor identificată în bordul mașinii, prin observarea unui martor volan galben. Cauzele pot fi multiple, fiecare având o rezolvare distinctă. Citește în continuare și află care sunt principalele motive pentru care te-ai putea confrunta cu un volan blocat, dar și care sunt metodele eficiente pentru a-l debloca și a preveni blocarea sa.
Cauzele blocării volanului (martor volan galben)
Blocarea volanului este un eveniment neplăcut în momentul în care ești în trafic și vrei să ajungi repede la lucru. În acest caz, vei observa un martor bord volan galben. Astfel, este recomandat să apelezi la o firmă specializată de tractări, care va duce autoturismul la un service specializat.
În continuare, iată care sunt cauzele blocării volanului și, implicit, a aprinderii în bord a martorului volan galben.
Defecțiuni ale sistemului de frânare
Sistemul de frânare este extrem de important pentru siguranța șoferului și a altor participanți la trafic. Defecțiunile acestuia pot fi recunoscute în mai multe moduri, iar unul dintre acestea este reprezentat de blocarea volanului și aprinderea unui martor volan galben.
Un sistem de frânare defect poate bloca roțile, ceea ce face ca volanul să nu mai poată fi mișcat. Printre situațiile asociate cu blocarea volanului se află:
- etrierele blocate;
- scăderea nivelului lichidului de frână;
- funcționarea necorespunzătoare a senzorilor ABS (sistemul de frânare antiblocare);
- supraîncălzirea frânelor;
- calitate scăzută a anvelopelor.
👉 Anvelopele potrivite pot face diferența între o călătorie de succes și una cu peripeții. Dacă ești în căutarea celor mai bune anvelope pentru mașina ta, consultă oferta de anvelope de pe Autovit.ro!
Defecțiuni ale sistemului de direcție
Un sistem de direcție uzat poate determina blocarea volanului și aprinderea unui martor volan galben în bord. Principalele cauze care afectează manevrabilitatea volanului sunt reprezentate de:
- defecțiunea pompei sau a cutiei de direcție;
- uzura articulațiilor;
- defecțiuni ale coloanei de direcție.
👉 Sistemul de direcție are în componența sa multe piese, iar îngrijirea acestuia necesită atenție. Pentru a afla mai multe despre cum poți menține integritatea acestui sistem și a funcționării corecte a volanului, citește articolul Lichidul de servodirectie: cand il schimbi si cum il alegi pe cel potrivit.
Defecțiuni ale sistemului de siguranță
Defecțiunile sistemului de siguranță nu se află printre cele mai frecvente cauze ale unui volan blocat. Acestea includ: airbag-urile și centurile de siguranță, care pot funcția normal și când volanul este blocat. Însă, pot exista situații când un airbag defect poate determina blocarea volanului.
Sistemul de siguranță are rolul de a preveni furtul mașinii. Astfel, unul dintre mecanismele care previn furtul este reprezentat de blocarea volanului după ce cheia a fost scoasă din contact. În acest mod, roțile sunt blocate, iar mașina nu poate fi mișcată.
În plus, blocarea volanului permite și menținerea poziției mașinii, în cazul în care frâna de mână se defectează. Când apar defecțiuni ale acestui sistem, deblocarea volanului poate fi o provocare. În astfel de situații, este necesară vizita la un service autorizat.
Defecțiuni ale sistemului electric
Asocierea dintre sistemul electric și blocarea volanului este frecvent întâlnită la mașinile moderne. Apariția unui scurtcircuit la nivelul cablurilor poate fi răspunzătoare pentru blocarea volanului și aprinderea unui martor volan galben la nivelul bordului. În mod normal, la introducerea cheii electronice se produce deblocarea volanului. Însă, dacă sunt defecțiuni la stabilirea conexiunii electrice, volanul poate rămâne blocat.
Defecțiuni ale sistemului de transmisie
Una dintre componentele esențiale ale sistemului de transmisie este reprezentată de ambreiaj. Uzura ambreiajului sau a unui cablu asociat acestuia poate determina afectarea modului în care volanul funcționează, putând conduce la blocarea acestuia.
👉 Dacă ambreiajul mașinii tale prezintă defecțiuni și este timpul să-l înlocuiește, optează pentru un ambreiaj nou, original. Caută modelul de care ai nevoie pe site-ul Autovit, la secțiunea de Piese.
Defecțiuni ale contactului de pornire
Astfel de defecțiuni pot cauza blocarea volanului, prin imposibilitatea funcționării optime a sistemului de pornire al mașinii. O cheie uzată poate fi cauza principală a blocării volanului.
De asemenea, dacă cheia prezintă pe suprafață particule de murdărie, mecanismul de pornire al mașinii poate fi afectat. Pentru a scoate murdăria din contact, poți introduce lent cheia, iar apoi trage cheia ușor spre tine, fără a o roti. Suplimentar, poți utiliza aer comprimat, pentru a elimina resturile de murdărie.
Virajele ascuțite
Efectuarea virajelor ascuțite poate determina blocarea pompei de direcție, care va conduce la blocarea volanului. Uneori, aceste viraje nu pot fi evitate. Însă, pentru a reduce riscul defecțiunilor, este recomandat să faci virajele la viteză redusă.
👉 Dacă simți că mașina ta nu îți mai conferă nivelul de siguranță și confort cu care erai obișnuit, poate a venit momentul să alegi o altă mașină, cu un nivel de securitate mai ridicat. Autovit, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de autovehicule verificate. Alege mașina potrivită pentru tine din secțiunea Autoturisme.
Metode de a debloca volanul
Există o varietate de metode prin care volanul poate fi deblocat, însă alegerea celei potrivite se face în funcție de cauza care a condus la blocarea volanului.
Așadar, primul pas este să identifici care este motivul pentru care nu mai poți roti volanul. Când constați prezența unui martor volan galben în bordul mașinii, este important să analizezi ultimele evenimente, pentru a-ți da seama ce anume a condus la aprinderea martorului.
Apelează la un service autorizat, unde vei beneficia de metode de detecție a problemelor tehnice ale mașinii. În acest mod, știi sigur care este defecțiunea și care sunt modalitățile prin care o poți remedia.
Deblocarea volanului cu cheia
În cazul în care sistemul de securitate este răspunzător pentru blocarea volanului, atunci această metodă are șanse crescute de reușită. Introduci cheia în contact și o rotești. În mod normal, motorul pornește, iar volanul se deblochează.
Dacă cheia nu poate fi rotită, aplică o presiune mai mare pentru a o roti. Însă, este important să nu rupi cheia. În timp ce încerci să rotești cheia, este indicat să miști ușor volanul. Nu efectua mișcări bruște asupra volanului, deoarece vei obține rezultate diferite față de ce îți dorești.
Curăță cheia
Indiferent dacă întâmpini probleme la volan sau totul merge perfect la mașina ta, asigură-te că întotdeauna introduci cheia curată, fără reziduuri în contact. Murdăria se poate depune, iar în timp poate duce la imposibilitatea utilizării cheii.
Dacă suspectezi că ai murdărie la contactul mașinii, utilizează aer comprimat pentru a curăța acel spațiu mic. De asemenea, poți utiliza o soluție specială pentru curățarea cheii și pentru a conferi acesteia o alunecare mai bună.
Cum previi blocarea volanului?
Blocarea volanului poate fi prevenită prin vizitele periodice la mecanic. În acest mod, te asiguri că mașina ta funcționează perfect. Dacă observi că anumite componente nu acționează așa cum ar trebui sau ai un martor volan galben sau alți martori aprinși în bord, fă o programare cât mai repede la un service autorizat. Schimbă regulat consumabilele și nu amâna vizita la mecanic.
👉 Sistemul de direcție este o un element important al mașinii tale. Dacă dorești să afli mai multe informații despre rolul acestui sistem și cum se realizează reglajul acestuia, citește articolul despre Ce este sistemul de directie si de ce este important un reglaj bun al directiei.
Alte metode care previn blocarea volanului pot fi reprezentate de:
- îndreptarea roților înainte de a opri motorul;
- parcarea mașinii în locurile unde nu este necesară manevrarea extremă a volanului;
- evitarea manevrării forțate a volanului când întâmpină o rezistență;
- utilizarea corespunzătoare a sistemului de blocare a volanului (dacă mașina are această caracteristică).
Blocarea volanului reprezintă o funcție de securitate a mașinii, ce are rolul de a preveni furtul acesteia. Însă, uneori, această funcție poate reprezenta o provocare dacă volanul se blochează când îți dorești să folosești mașina. Cauzele pot fi multiple, de la o utilizare inadecvată a mașinii, până la defecțiuni tehnice. Adoptă obiceiuri responsabile în conducerea mașinii și mergi periodic la mecanic pentru reviziile sau reparațiile necesare. O mașină corect întreținută are un risc mai scăzut de a dezvolta defecțiuni. Ai grijă de mașina ta și mergi în siguranță oriunde îți dorești!
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.