Poate că ai observat și tu cât de tare se poate încinge interiorul unei mașini. Dar te-ai întrebat de ce unele mașini par mai fierbinți decât altele? Culoarea autoturismului poate fi „cheia” din spatele interioarelor care sunt foarte calde.
În continuare, vom explora de ce contează culoarea exterioară a autovehiculului pentru temperatura interioară, precum și de ce mașinile negre sau cu o nuanță foarte închisă (bleumarin, maro etc.) se încing mai tare decât cele albe.
Cum influențează culoarea exterioară a mașinii temperatura interioară?
Culoarea mașinii nu are doar valoare estetică, ci influențează și cât de tare se va încinge interiorul vehiculului. Diferitele tipuri de vopsea absorb și reflectă căldura soarelui în mod diferit.
Nuanțele închise la culoare, precum negrul sau bleumarinul, absorb mai multă căldură decât culorile gri sau alb. Acest lucru se întâmplă pe fondul capacității nuanțelor deschise de a reflecta o cantitate mai mare din lumina primită. Astfel, vopseaua auto neagră absoarbe mai multă căldură.
Un alt factor important este tipul de vopsea folosită. Vopselele metalice reflectă mai multă lumină decât cele nemetalice. Prin urmare, mașinile care au fost vopsite cu vopsea nemetalică absorb o cantitate mai mare de căldură. De asemenea, un strat suplimentar de lac poate crește proprietățile reflectorizante ale vopselii.
👉 Cauți o mașină pentru familia ta? Află care sunt cele 15 recomandari de masini pentru familiile cu doi copii.
În fine, contează mult și calitatea materialelor din care este fabricată mașina. Există numeroase mașini de lux sau în ediție limitată, care au o culoare închisă, însă acestea nu sunt întotdeauna și foarte fierbinți la interior. Deși nuanța închisă a mașinii absoarbe mai multă căldură de la soare, calitatea materialelor folosite împiedică transmiterea căldurii la interior. Cantitatea de căldură care se transferă de la exterior la interior depinde de cât de bine este izolată mașina.
De cealaltă parte, nuanțele deschise mențin mașina ceva mai răcoroasă și oferă și alte beneficii. De exemplu, vopseaua metalică este mai ușor de întreținut decât cea nemetalică; se zgârie mai greu, nu se cojește etc. De asemenea, deoarece culorile deschise sunt foarte populare, acestea tind să fie mai ieftine decât mașinile negre.
👉Cauți o mașină albă sau neagră? Pe Autovit.ro poți filtra rezultatele în funcție de culoarea dorită. Alege autoturismul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
De ce sunt mașinile negre mai fierbinți?
Problema influenței culorii mașinii asupra interiorului a fost dezbătută inclusiv de cercetători. Cel mai cunoscut studiu pe această temă este cel realizat de Berkeley Lab Environmental Energy Technologies Division în 2011, care a concluzionat că mașinile în culori deschise reflectă peste 50% din razele soarelui, prin comparație cu mașinile închise la culoare.
În plus, nuanțele deschise contribuie la îmbunătățirea eficienței, prin creșterea economiei de combustibil cu 2% și reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 2%.
Mașinile negre sunt mai fierbinți din două motive, au spus cercetătorii. În primul rând, suprafața neagră absoarbe o cantitate mai mare a razelor soarelui și transformă această lumină în căldură, care se transmite, mai apoi, în interior. În al doilea rând, o mașină neagră radiază căldura mai mult decât un autoturism alb, de exemplu. Prin urmare, o cantitate mai mare de căldură este eliminată în jur, nefiind reflectată înapoi.
Cantitatea de căldură absorbită și radiată de suprafața unei mașini este influențată, pe lângă culoarea autoturismului, și de materialul caroseriei și unghiul razelor de soare.
Temperatura din mașinile negre vs temperatura din mașinile albe
Oamenii de știință de la laboratorul din Berkeley au lăsat mașinile, una neagră și una gri, la soare, timp de o oră, în orașul Sacramento din California. Ulterior, au măsurat temperatura și au văzut că în interiorul mașinii negre era cu aproximativ 5 grade Celsius mai cald decât în autoturismul gri.
Inclusiv echipa de la Mythbusters a făcut un experiment în care a comparat temperatura interiorului unei mașini albe cu interiorul unei mașini negre. Când au verificat diferențele de temperatură, în mașina albă, temperatura era de 51,6 grade Celsius, în timp ce în mașina neagră era de 57,2 grade Celsius.
Într-un alt experiment realizat în statul Georgia, oamenii de la Autoradar au expus o mașină albă și una neagră la soare, timp de câteva ore. Diferența de temperatură a fost de aproape 10 grade Celsius. De asemenea, a fost nevoie de mai mult timp pentru a se răci, odată ce a fost pornit aparatul de aer condiționat.
👉 Cauți o masina Dacia Logan la un preț avantajos? Intră pe Autovit.ro, pentru a vedea oferta de autovehicule.
Sfaturi pentru menținerea confortului termic în sezonul canicular
Ești nevoit să conduci în zile caniculare? Aparatul de aer condiționat nu este singurul tău aliat. Iată câteva sfaturi practice, pentru a menține confortul termic în mașină:
- Evită să parchezi direct sub razele soarelui. Dacă nu ai altă opțiune, acoperă parbrizul sau cel puțin volanul, pentru a limita supraîncălzirea;
- Verifică periodic nivelul lichidului de răcire. Mai mult, este indicat să verifici buna funcționare a aparatului de aer condiționat, înainte de sezonul canicular. Nu uita să scazi temperatura progresiv, pentru a evita șocul termic;
- Asigură-te că bateria mașinii funcționează optim;
- Repară zgârieturile sau crăpăturile care pot apărea pe parbriz. Pe aici poate pătrunde un plus de căldură;
- Asigură-te că ai suficientă apă pentru a bea pe durata călătoriei. Pune sticla într-un spațiu separat, eventual într-o ladă frigorifică. Evită să bei băuturi carbogazoase sau diuretice (cafea sau ceai), care contribuie la deshidratare;
- Dacă mergi cu o mașină decapotabilă, protejează-ți capul cu o șapcă;
- Dacă mașina s-a încins, deschide ferestrele imediat după pornirea mașinii, pentru a elimina din căldura acumulată. După 10-15 minute, poți închide ferestrele și porni aerul condiționat;
- Instalează un parasolar pe lunetă și la ferestre;
- Poartă haine subțiri, din materiale naturale (bumbac, in, mătase) și ochelari de soare adaptați pentru condus;
- La primele semne de insolație, caută un loc umbros și odihnește-te;
- Evită, pe cât posibil, orele cu temperaturi foarte ridicate: 11-16. Planifică din timp drumurile pe care le ai de făcut, astfel încât să îți rezolvi problemele dimineața sau după-amiaza;
- Nu lăsa o altă persoană, mai ales copii sau un animal de companie în mașină, când autoturismul este parcat la soare;
- Păstrează mașina curată, deoarece luciul său reflectă mai bine razele soarelui și reduce din căldura acumulată;
- Ia în calcul folosirea de accesorii reflectorizante pentru volan și pentru husele scaunelor.
Culoarea mașinii poate avea un impact major asupra temperaturii interiorului. Știința din spate este complexă, însă, pe scurt, culorile închise tind să absoarbă mai multă căldură decât cele deschise. Ca șofer, este important să ții cont de acest lucru, atunci când alegi o mașină.
Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.