Poate ți s-a întâmplat ca, după ce te-ai așezat confortabil la volan și ai învârtit cheia în contact, motorul să nu aibă nicio reacție. Cea mai plauzibilă explicație ar fi aceea că bateria mașinii nu mai poate furniza cantitatea de energie necesară alimentării tuturor consumatorilor. Există, însă, și alte cauze posibile.
Ce ai de făcut în aceste situații neplăcute? Descoperă răspunsurile în rândurile următoare.
- Probleme cu bateria: cum procedăm
- Cum protejezi bateria mașinii
- Probleme cu electromotorul: cum procedăm
- Probleme cu bujiile
- Mașina nu pornește: probleme cu alternatorul
Probleme cu bateria: cum procedăm
Bateria descărcată este cea mai întâlnită cauză pentru care mașina refuză să pornească. Cea mai la îndemână soluție ar fi înlocuirea bateriei cu alta nouă, însă aceasta este o variantă destul de costisitoare. O alternativă ar fi pornirea autoturismului cu ajutorul acumulatorului unui alt autovehicul, o operațiune simplă, dacă ești atent și urmezi câțiva pași:
- În primă fază, trebuie să pornești motorul autoturismului care va livra energie, să conectezi cablurile pe bateria descărcată, iar apoi pe cea a autovehiculului pornit.
- Conectarea se face prima oară pe bornele negative (-) și apoi pe cele pozitive (+). Neapărat prima legătură trebuie făcută pe mașina cu bateria descărcată.
- Mare atenție la conectarea bornelor acumulatorului, deoarece inversarea polarității poate conduce la scurturi electrice sau chiar la explozia bateriei și este posibilă rănirea gravă.
- După ce ai conectat cele două baterii, trebuie să aștepți câteva minute, iar pe urmă să încerci să pornești mașina.
- Imediat după ce motorul pornește, trebuie deconectată borna pozitivă, pentru a evita defectarea alternatorului.
Dacă problema persistă în timp, bateria poate fi încărcată prin intermediul unui redresor, cu condiția ca gradul de uzură să nu fie prea mare. În funcție de capacitatea bateriei, un ciclu de încărcare complet poate dura între 8-10 ore.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME
Cum protejezi bateria mașinii
Pentru a evita descărcarea prematură a bateriei, este necesar să respecți un set de reguli simple:
- Înainte să oprești și să pornești motorul, închide toți consumatorii (radio, lumini, aer condiționat, etc.);
- Nu lăsa autoturismul neexploatat pe perioade mai lungi de timp, mai ales iarna, pentru că acumulatorul se va descărca;
- Se recomandă ca, după perioade regulate de timp, să fie parcurse trasee mai lungi, pentru a-i da posibilitatea alternatorului să încarce cât mai bine bateria.
Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE
Probleme cu electromotorul: cum procedăm
Un alt motiv destul de frecvent pentru care mașina nu mai pornește este defectarea electromotorului. În această situație, în momentul în care rotești cheia în contact, se va auzi un clic. Zgomotul este comun cu cel al bateriei descărcate. De aceea, primul pas va fi să verifici mai întâi bateria, cu ajutorul unui multimetru. Dacă aceasta este încărcată, ar trebui să aibă 12,6 volți, când mașina este oprită.
Electromotorul se poate curăța sau înlocui. Cauzele pentru care acesta se strică pot fi uleiul și murdăria cu care intră în contact, coroziunea bateriei sau vechimea. Nu este indicat să încerci să-l repari singur, iar dacă este defect, cel mai bine ar fi să apelezi la ajutorul unui mecanic auto specializat.
Probleme cu bujiile
Bujiile dau și ele viață mașinii. Fără scânteia lor, amestecul dintre combustibil și aer nu s-ar aprinde niciodată. Pentru a funcționa la parametri optimi, capătul bujiilor trebuie să fie tot timpul curat. Existența unei bujii murdare sau arse este destul de ușor de sesizat. În primul rând, vei observa că mașina nu va mai avea aceeași putere în mers și va consuma mai mult. De asemenea, va porni mult mai greu dimineața. Există și situații în care autoturismul nu va mai porni deloc. De asemenea, este indicat să înlocuiești bujiile la service-uri sau reprezentanțe auto. Mecanicii ar trebui să îți spună, în timpul reviziilor, dacă acestea prezintă urme de uzură.
Mașina nu pornește: probleme cu alternatorul
Și un alternator defect îți poate da bătăi de cap. Această componentă are rolul de a încărca bateria în mers și la relanti. Dacă ai dificultăți în a porni mașina, o defecțiune a alternatorului ar putea fi o altă cauză. În mod normal, ar trebui să observi din timp astfel de probleme, pentru că ți se va aprinde martorul din bord al bateriei sau farurile vor începe să pâlpâie. De asemenea, bateria se va descărca rapid, după oprirea mașinii. Rezolvarea defecțiunilor la alternator o vei găsi tot la un mecanic. Nu este indicat să îl repari sau schimbi de unul singur.
Acestea sunt cele mai frecvente motive pentru care mașina nu pornește. Sperăm ca informațiile să îți fie de ajutor.
Citește și 👉Topul celor mai bine vandute masini in 2021
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.