Celebrul model Mercedes Cobra, așa cum este cunoscut de căre majoritatea fanilor mărcii, împlinește în acest an, 40 de ani de la lansare. Predecesorul actualei clase E de la Mercedes-Benz a fost un model extrem de popular și fiabil fiind încă folosit cu succes.
Lansat în luna ianuarie a anului 1976, Mercedes-Benz W123 avea să devină unul dintre cele mai populare modele ale constructorului german din Stuttgart. La noi în țară a devenit cunoscut sub numele de Cobra, o denumire care nu are nimic de-a face cu modelul german. Lansat inițial ca sedan cu patru portiere, modelul 123 avea să primească apoi și o versiune Coupe, iar apoi o versiune Estate, sau break. De-a lungul celor zece ani cât avea să rămână în producție Mercedes 123, aveau să fie produse peste 2.7 milioane de unități. A fost un model extrem de popular ce a precedat actuala Clasă E din gama de modele Mercedes-Benz.
Presa care a testat mașina la lansarea din 1976 a avut cuvinte de laudă. Noul model 123 aduce o serie de inovații, plus un look modern pentru anii ’70. Mercedes alegea farurile orizontale, iar calitatea finisărilor era superioară față de modelele anterioare. Siguranța pasagerilor era un capitol important, chiar și în acea perioadă. Modelul Mercedes-Benz 123 avea să primească airbaguri ca opțiune în 1982.
Mercedes-ul 123 avea să primească și o serie de motoare noi. Modelul 250 era echipat cu propulsorul cu șase cilindri de 2.5 litri ce dezvolta 129 CP, iar mai târziu clienții puteau alege versiunea 300 D Turbodiesel de 125 CP.
Modelul 123 a fost folosit și ca bază de testare pentru o serie de sisteme de propulsie alternativă. Bătrâna Cobră avea să devina una din primele mașini pe care s-a testat un sistem de propulsie cu hidrogen, dar și propulsia electrică. Toate aceste experimente au avut loc la începutul anilor ’80.
Sedan-ul Mercedes 123 a rămas în producție până în 1985, în timp ce versiunea break a fost produsă până în luna ianuarie 1986.