Ai decis să faci trecerea de la șosea la off-road? Te cheamă trail-urile de munte sau vrei să explorezi dealurile sălbatice din împrejurimi împreună cu prietenii? Îți prezentăm în continuare cele mai bune motociclete de enduro, dacă vrei să te dai cross-country.
În România, acest sport este practicat frecvent, o mulțime de rideri fiind impresionați de peisajele pitorești pe care le surprind călare pe șeile motoarelor. Să nu uităm de Red Bull Romaniacs, una dintre cele mai dificile competiții de hard enduro din lume, care se desfășoară în fiecare vară la Sibiu și în munții din împrejurimi.
- Care este diferența dintre un motor enduro și un motocross?
- Cele mai bune motociclete enduro în 2022
- Motocicleta enduro 250 – pentru începători
- Motociclete enduro touring – pentru exploratori de cursă lungă
Care este diferența dintre un motor enduro și un motocross?
Motocicletele de off-road sunt cunoscute în România ca motociclete de cross sau motocross. Însă, nu orice dirt bike este o motocicletă cross. Iată care sunt asemănările și diferențele dintre motocicleta enduro și motocicleta cross.
👉 Dacă ești în căutarea unei motociclete de off-road, descoperă oferta Autovit pentru categoria motociclete enduro.
Motocicleta cross enduro
Deși arată aproximativ la fel, motocicletele motocross au altă cutie de viteze și un alt stil de schimbat vitezele. Sunt mai agresive, mai ușoare și ating viteze mai mari. O motocicletă de tip motocross este construită pentru a fi cât mai ușoară posibil, iar printre dotările standard se numără un rezervor mai mic pentru benzină, puține electronice și un singur mod de pornire.
Producătorii nu specifică de obicei viteza pe care o prinde un motocross, însă un 450 în 4 timpi poate ajunge și la 120 de Km/h. Nu e o viteză enormă, dar o atingi cu rapiditate, iar asta poate fi destul de agresiv.
Motocicletele cross sunt concepute pentru a te da agresiv. Ele nu sunt confortabile și nu sunt destinate conducerii pe șosele.
Motocicleta enduro
Motocicleta enduro are o greutate mai mare față de un motor cross, pentru că ea poate fi folosită legal pe drumurile publice și e dotată cu semnalizare, oglinzi și stop pe frână. Majoritatea celor care își cumpără o motocicletă enduro renunță la aceste dotări, deoarece oglinzile și semnalizările sunt sortite distrugerii la primele căzături.
Motocicleta enduro nu este, totuși, cu mult mai grea față de un motor cross. Diferențele se simt doar la nivel profesionist sau în competiții. Este concepută să reziste la diferite tipuri de obstacole pentru o perioadă mai îndelungată, deoarece are un rezervor mai mare de benzină cu care poți parcurge distanțe mai lungi.
Cele mai bune motociclete enduro în 2022
An de an, producătorii se străduiesc să perfecționeze în detaliu motocicletele de teren, în ce privește controlul, viteza și confortul riderilor, care sunt puși mereu în situații dificile, în competițiile extrem de dure de hard enduro.
Conform topspeed.com, cele mai bune motociclete enduro din 2022 sunt:
KTM 300 EXC TPi
De zeci de ani, firma austriacă fabrică motociclete de enduro și cross enduro de cea mai înaltă calitate și nu de puține ori riderii echipați cu KTM-uri urcă pe podiumuri. KTM 300 EXC PTi nu face excepție, fiind un motor performant care cântărește 103,42 kg, are o putere de 55 cp, 6 viteze, o capacitate a rezervorului de 9 litri, înălțime șa – 960 mm și costă 10.199$.
Husqvarna TE300i
Deși împarte cu KTM componentele majore ale motorului, șasiului, suspensiei sau ale roților – făcând parte din același grup – Pierer Group – Husqvarna TE300i reușește să redea acestui model o personalitate unică.
Puțin mai grea decât KTM 300, ceea ce nu este deloc problematic la o motocicletă enduro, Husqvarna are 106 kg, 43,8 cp, putere de 293,2 cc și un rezervor de 8,5 litri. Șaua este poziționată la o înălțime de 950 mm, iar pentru a călări acest model vei plăti 10.299$, conform topspeed.com.
Cu aceasta motocicletă, Graham Jarvis a obținut a 7-a victorie la Red Bull Romaniacs 2022.
Fiabilitatea și durabilitatea se pare că au fost principiile celor de la Honda când au creat noul CRF 450 RL. Este perfect pentru condiții de noroi și foarte agil în secțiunile tehnice. Acest model are o greutate de 132 kg, 450 cp, 6 viteze, un rezervor de 7,57 litri, șaua situată la 945 cm înălțime și un preț de aproximativ 10.000 $.
👉 Te gândești că ți-ar sta bine pe motocicletă și vrei să-ți iei permisul? Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre cum sa obtii permisul de motor.
Yamaha WR 450F
Este una dintre cele mai bune motociclete de enduro și potrivită pentru cei care preferă un model mai ușor. Cântărește 119 kg, are un rezervor de 7,57 litri și o putere de 450 cc. Șaua este poziționată la 955 cm înălțime, iar prețul este de 9.800$.
KTM 350 EXC-F
Dacă vrei un model KTM în 4 timpi, asta e varianta potrivită pentru tine. Toate cunoștințele KTM au fost puse în construcția lui 350 EXC-F, făcând-o una dintre cele mai de succes motociclete din competițiile de enduro. Deși este dotată cu un motor de 350 cc în 4 timpi, dinamica șasiului, controlul și frânarea se manifestă la fel ca la o motocicletă enduro 250 cc. Costă 11.200$, are 6 viteze și cântărește 108 kg.
👉 Vrei să explorezi natura sălbatică din jurul orașului tău? Vezi oferta de ATV de la Autovit.ro și alege modelul care ți se potrivește.
Motocicleta enduro 250 – pentru începători
Dacă vrei să începi să te dai cu un motor de enduro, e bine să te documentezi înainte de a investi în echipament. După cum ai observat, motocicletele au prețuri destul de ridicate și este necesar să știi de unde să începi și ce ți se potrivește.
Acest sport necesită condiție fizică și experiență și poate deveni periculos. Din aceste motive, profesioniștii recomandă să începi treptat această experiență, cu o motocicletă enduro 250 sau touring.
Motociclete enduro touring – pentru exploratori de cursă lungă
Dacă visezi la ture lungi și confortabile în natură sau pe șosea, cu o motocicletă stabilă, atunci ai putea să iei în calcul varianta unor motociclete enduro touring. Modelele de touring au puține abilități de enduro, ele fiind dedicate plimbărilor pe distanțe lungi.
👉 Vrei să vezi lumea din șaua unei motociclete confortabile? Vezi oferta Autovit.ro pentru motociclete touring.
Indiferent de motorul pe care îl preferi, detaliile tehnice și terenul pe care vrei să-l folosești, pune mereu siguranța pe primul plan. Enduro și hard enduro sunt niște sporturi periculoase. Antrenează-te temeinic și investește în echipament de protecție. România sălbatică este unul dintre puținele locuri din Europa pe care le mai poți explora pe un motor de off-road. Enjoy the ride!
Sursa foto: pixabay.com
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.