autovit.ro
B SECTIUNI

Păstrare numere de înmatriculare: cum le păstrezi dacă intenționezi să vinzi mașina

La înmatricularea mașinii, unii dintre posesorii de autoturisme optează pentru numere preferențiale, așa că este de înțeles opțiunea acestora de a-și păstra numărul, atunci când intenționează să o vândă. 

Astfel, cei ce doresc să păstreze numărul o pot face, dacă îndeplinesc cerințele legale, asigurându-se că următoarea mașina pe care o vor conduce va avea aceleași numere de înmatriculare.

În continuare, îți prezentăm pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a păstra numărul de înmatriculare.

pastrare numere

Păstrare numere de înmatriculare – procedura de urmat

Păstrarea combinației numărului de înmatriculare poate fi solicitată de către titularul certificatului de înmatriculare autorității care a efectuat înmatricularea. 

Solicitarea păstrării numărului poate fi înregistrată până la momentul radierii vehiculului, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pe numele cumpărătorului, după caz.  

Totodată, taxa pentru păstrarea numărului de înmatriculare trebuie plătită înainte de înstrăinarea vehiculului. 

De asemenea, dacă vânzătorul nu este interesat să păstreze numerele de înmatriculare, însă cumpărătorul își dorește să păstreze combinația numărului de înmatriculare, acesta din urmă o poate face, dacă respectă pașii procedurali. 

schimbare numere

Cărei instituții te adresezi pentru solicitarea păstrării numerelor de înmatriculare

În primul rând, autoritatea care organizează, îndrumă și controlează activitatea serviciilor publice ce se ocupă de permisele de conducere și înmatricularea vehiculelor este Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări. La nivel local, activitatea specifică revine Serviciilor Publice Comunitare Permise și Înmatriculări.

Iată câteva dintre atribuțiile principale ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculări (D.R.P.C.I.V):

  • coordonează, sprijină și controlează metodologic activitatea serviciilor publice comunitare;
  • asigură aplicarea unitară a dispozițiilor legale și metodologice cu privire la evidența, editarea și eliberarea permiselor de conducere, evidența vehiculelor inmatriculate, editarea și eliberarea certificatelor de înmatriculare a vehiculelor, examinarea candidaților în vederea obținerii unei/unor categorii de permis de conducere;
  • asigură organizarea și exploatarea evidenței vehiculelor înmatriculate, a evidenței deținătorilor de permise de conducere, a evidenței vehiculelor autorizate pentru circulația provizorie, a evidenței numerelor de probe și a evidenței candidaților examinați în vederea obținerii unei/unor categorii de permis de conducere;
  • asigură și organizează desfășurarea în bune condiții a activității de eliberare a permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare, a certificatelor de radiere, a certificatelor pentru numere de probe și a autorizațiilor de circulație provizorie, precum și a activității de examinare a candidaților în vederea obținerii unei/unor categorii de permis de conducere, în conformitate cu legea.
  • constituie, utilizează, actualizează și organizează exploatarea, în condițiile legii, a datelor din Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate;
  • îndrumă, organizează și controlează activitatea de constituire, actualizare și valorificare a Registrului de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor;
  • confecționează plăcile cu numere de înmatriculare prin atelierele proprii, asigură aprovizionarea cu materie primă, piese de schimb și alte materiale, precum gestiunea și valorificarea acestora;
  • gestionează și asigură, atât la nivel central, cât și la nivelul serviciilor publice comunitare, managementul sistemului informatic, precum și al bazelor de date privind persoanele deținătoare de permise de conducere, vehiculele și documentele emise;
  • organizează evidența și soluționează, în conformitate cu prevederile legale, cererile persoanelor fizice sau juridice, privind obținerea, preschimbarea, duplicarea permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare;
  • produce permise de conducere și certificate de înmatriculare;
  • gestionează sistemul național de confecționare și valorificare a plăcilor cu numere de înmatriculare, pune la dispoziția serviciilor publice comunitare, pentru valorificare, plăcile cu numere de înmatriculare;
  • organizează și coordonează preschimbarea permiselor de conducere străine cu documente similare românești.

Așadar, primul pas pe care va trebui să îl faci este să te adresezi Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor din orașul tău, pentru a solicita păstrarea numărului de înmatriculare.

Cum funcționează procedura de păstrare a numerelor de înmatriculare

Varianta 1 – vânzătorul dorește să păstreze numărul de înmatriculare

Vânzătorul poate păstra numerele de înmatriculare, în urma depunerii unei cereri și a achitării unei taxe de 30 de lei. Numerele vor rămâne în posesia sa, până când va înmatricula noua mașină, dar nu mai mult de trei ani.

Varianta 2 – cumpărătorul dorește să rezerve numărul de înmatriculare

Acesta se prezintă la DRPCIV, pentru a înmatricula mașina. În momentul depunerii dosarului, va menționa că va rămâne cu aceleași numere de înmatriculare și va urma procedura specifică.

schimbarea masinii

Autovit.ro este partenerul tău de încredere, atunci când dorești să îți schimbi masina. Majoritatea dealerilor de pe platformă oferă mașini cu garanție, ceea ce face ca alegerea unei mașini second-hand să fie sigură și avantajoasă.

Acte necesare pentru pentru rezervarea/ păstrarea numerelor auto

Pentru a solicita păstrarea numerelor de înmatriculare, este necesar să depui, la ghișeul din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatriculări, următoarele documente:

  1. Cerere de păstrare a combinației numărului de înmatriculare;
  2. Actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice, în original;
  3. Dovada achitării tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare.

valabilitate numere inmatriculare

Valabilitatea păstrării numerelor de înmatriculare

Valabilitatea numărului de înmatriculare pentru care ai depus cererea de păstrare este de 1 an de la data solicitării. Totodată, ai dreptul de a prelungi valabilitatea rezervării pe o perioadă de maximum 3 ani. În această perioadă, combinația de numere nu poate fi cedată în favoarea altei persoanei fizice sau juridice.

Termenul de un an curge de la data înregistrării cererii la serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Este important să știi că cererile pentru anul următor trebuie depuse înainte de expirarea duratei de valabilitate a rezervării. 

În caz contrar, pierzi dreptul de păstrare a numerelor de înmatriculare, iar combinaţia devine disponibilă, la cererea oricărei persoane.

Contravaloarea taxei de păstrare a numerelor de înmatriculare

În prezent, contravaloarea taxei de păstrare a numărului de înmatriculare este de 30 de lei. Aceasta poate fi achitată la ghișeu sau online.

Dacă vei utiliza metodele de plată online, după efectuarea plății, va trebui să ajungi la ghișeul instituției, pentru a prezenta dovada plății și pentru a transmite combinația numărului de înmatriculare pe care dorești să o păstrezi.

Utilizatorii site-ului www.dricpv.ro care au cont pe site au acces la servicii fără a mai fi nevoie să se prezinte la ghișeul local. Solicitarea păstrării numărului de înmatriculare este unul dintre cele două servicii disponibile integral online, alături de serviciul de radiere autovehicule. 

Mai mult decât atât, conform prevederilor Ordonanței de urgență nr. 38/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România, urmează ca, pană la finalul anului 2024, și alte servicii să poată fi disponibile integral online, pentru utilizatori.

Astfel, urmează să devină disponibilă o aplicație prin intermediul căreia persoanele care doresc, printre altele, să înmatriculeze un vehicul sau să transcrie dreptul de proprietate să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul serviciilor de înmatriculări.

identificare vehicul

Cu ajutorul noii platforme, utilizatorii vor putea introduce datele de identificare ale vehiculului și vor putea completa online formularele specifice, în vederea:

  • înmatriculării;
  • transcrierii transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul;
  • emiterii unui nou certificat de înmatriculare;
  • radierii din circulație;
  • depunerii de declarații fiscale sau de radiere din evidențele fiscale (dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere etc.).

Cel mai mare site de anunțuri auto din România este locul de unde vrei să începi căutarea mașinii ideale pentru oraș. Consultă oferta de autoturisme disponibilă pe platforma Autovit.

În prezent, pentru majoritatea serviciilor, este disponibilă opțiunea plății online a contravalorii taxei, fiind necesară, apoi, prezentarea dovezii plății la ghișeu. În cazul păstrării numărului de înmatriculare, serviciul este disponibil integral online, pentru cei ce au cont pe site.

Însă, dacă dorești să achiți taxa online, o poți face și fără a avea cont pe site-ul instituției. Odată parcurși pașii ce implică introducerea unor date de identificare, vei fi redirecționat către ghiseul.ro, pentru finalizarea plății. 

După introducerea datelor cardului și efectuarea plății, vei primi un email ce conține detaliile plății. Acesta reprezintă dovada pe care va trebui să o prezinți la ghișeu.

Dacă te întrebi unde se plătește taxa pentru numere roșii, trebuie să știi că există unele servicii a căror contravaloare nu mai poate fi achitată în numerar, la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Printre acestea se află plata taxei pentru talon auto online, taxele pentru permisele de conducere sau autorizațiile de circulație provizorie. Pentru achitarea acestora, se utilizează următoarele mijloacele de plată: 

  • virament;
  • mijloace de plată online;
  • ghișeul.ro;
  • POS-uri instalate de către RA-APPS, la sediile serviciilor publice emitente – în curs de operaționalizare;
  • mandat poștal;
  • alte mijloace de plată, prevăzute de lege.

taxa inmatriculare

Achitarea contravalorii taxei pentru păstrarea combinației numărului de înmatriculare într-un cont greșit

În cazul sumelor achitate eronat sau în situația în care serviciile nu au mai fost prestate, va trebui să transmiți Direcției Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări o cerere de restituire. Cererea va conține:

  • datele personale;
  • datele de contact;
  • un cod IBAN (cont bancar) valid, unde se va efectua restituirea;
  • CNP-ul deținătorului contului;
  • instrumentul de plată prin care s-a efectuat plata pentru prestarea serviciilor, cu mențiunea „taxă neutilizată”;
  • semnătura funcționarului de la ghișeu.

Modelul de cerere este disponibil pe site-ul DGPCI, în secțiunea documente și formulare – taxe și formulare. Documentele vor fi transmise prin poștă, la sediul din București al DGPCI. 

Păstrarea numerelor de înmatriculare de către cumpărător

Dacă, în calitate de vânzător, nu dorești să păstrezi numerele de înmatriculare, atunci cumpărătorul, dacă își dorește să le păstreze, o poate face. 

Acesta se va prezenta, pentru înmatricularea vehiculului, la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări, cu documentele enumerate mai sus, respectiv cererea, dovada plății și actul de identitate. 

Dacă plăcuțele de înmatriculare prezintă deteriorări, va fi necesar să fie înlocuite cu un set de plăcuțe noi. După respectarea pașilor necesari înmatriculării, inclusiv cei pentru păstrarea numerelor vehiculului, cumpărătorul are și posibilitatea de a afla stadiul procesului de înmatriculare. 

Pentru aceasta, va trebui să acceseze rubrica Servicii online de pe site-ul instituției și să completeze datele solicitate, respectiv:

  • adresa de email;
  • seria de șasiu;
  • numărul de înmatriculare.

O mașină reprezintă o achiziție importantă pentru mobilitatea ta și a familiei tale. Consultă oferta Autovit.ro, platforma unde vei găsi cel mai mare număr de dealeri profesioniști și alege dintr-o gamă numeroasă de modele!

Număr preferențial de înmatriculare – cum îl obții

Dacă ai o preferință pentru un anumit număr de înmatriculare, ai posibilitatea de a verifica, în baza de numere valabile auto, disponibilitatea acestuia.

Verificarea numerelor de înmatriculare valabile se poate realiza de către orice persoană, nefiind necesare date de identificare sau de contact. Tot ce trebuie să faci este să introduci numărul de înmatriculare dorit, iar dacă acesta se află printre numerele de mașină disponibile, vei afla pe loc.

Durată eliberare plăcuțe înmatriculare

Ulterior, te vei prezenta la ghișeul pentru înmatriculare, cu documentele necesare, iar angajatul serviciului va verifica în sistem disponibilitatea numărului. Dacă numărul este disponibil, după confirmarea acestuia, vei primi plăcuțele de înmatriculare în aproximativ două ore. 

Intervalul nu diferă de cel aferent atribuirii unui număr de înmatriculare aleatoriu; ceea ce diferă este procedura de atribuire și prețul pentru numere preferențiale. 

Preț numere preferențiale

Contravaloarea taxei pentru numărul preferențial este, în prezent, de 45 lei/operațiune, la care se adaugă contravaloarea plăcuțelor de înmatriculare. Dacă te întrebi cât costă numărul de înmatriculare, respectiv plăcuțele cu număr, află că vei plăti pentru acestea 20 lei, 23 lei sau 17 lei, în funcție de tipul acestora.

Rezervarea unui număr de înmatriculare

Este important de reținut că rezervarea unui număr de înmatriculare disponibil înainte de depunerea dosarului de înmatriculare nu este un serviciu disponibil la acest moment. 

Așadar, păstrarea numărului de înmatriculare este un serviciu de care poate beneficia vânzătorul, înainte de momentul înstrăinării vehiculului, sau cumpărătorul, la momentul depunerii dosarului de înmatriculare.

Acest serviciu exista în trecut, însă, începând cu anul 2022, el nu mai este disponibil. Astfel, rezervarea propriu-zisă a unui număr de înmatriculare, în sensul alegeriii numărului până în momentul în care vei înmatricula autovehiculul personal, nu este posibilă momentan. În prezent, există doar opțiunea de păstrare a numărului de înmatriculare.

Așadar, dacă deții un autovehicul pe care intenționezi să îl vinzi, ai posibilitatea ca, înainte de încheierea contractului de înstrăinare, să optezi pentru păstrarea combinației numărului de înmatriculare. Poți păstra numărul pentru o perioadă de trei ani, cu prelungirea anuală a solicitării de păstrare. 


Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock ,Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)