autovit.ro
B SECTIUNI

Pe ce mizeaza noul Peugeot 301?

Investitia intr-o masina este o etapa fireasca, dar si importanta din viata fiecaruia. Insa nu toata lumea stie ce i se potriveste, asa ca multi suntem pusi in fata unei mari dileme: sa imi cumpar o masina rulata, dar bine dotata, ori una noua, un pic mai modesta, dar cu garantie? Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, m-am decis sa imi conturez o parere vis-a-vis de una dintre cele mai noi provocari din segmentul autoturismelor de buget, si anume Peugeot 301 Allure 1.6 HDi 92 CP.

Probabil va amintiti ca in anul 2006, Peugeot a mai avut o incercare in segmentul autoturismelor de buget. Atunci, pe platforma tehnica a modelului de clasa mica 206, constructorul francez a lansat o versiune in trei volume, un rival in acele vremuri mai ales pentru Dacia Logan si Fiat Albea. Totusi 206 Sedan nu dispunea de prea multe argumente solide in fata contracandidatilor si astfel nu a reusit sa convinga clientela. Asa ca Peugeot a renuntat treptat la proiectul unui autoturism de buget si s-a concentrat in celelalte directii, in care performa. Insa nimeni nu avea cum sa prevada ca piata auto va trece printr-o criza economica atat de severa si care va modifica drastic comportamentul clientilor. Si iata ca, dupa multi ani si mai multe ezitari, francezii au reintrodus in gama un model de buget. Insa de aceasta data si-au invatat bine lectia si s-au reintors cu un model complet nou, mai performant si mult mai practic.

De la bun inceput Peugeot 301, ca despre el este vorba, trebuie judecat ca un autoturism de buget, adica prin prisma sintagmei “value of money”. Mai trebuie mentionat ca noul Peugeot 301 a fost dezvoltat impreuna cu Citroen C- Elysee, iar pe alocuri asemanarile sunt destul de evidente.

Peugeot 301_2

In privinta aspectului exterior, designerii Peugeot au pus accentul pe simplitate si eficienta. Si cu toate ca o parere legata de look-ul exterior poate fi catalogata ca subiectiva, personal chiar mi se pare destul de reusit design-ul lui 301. Fara subtilitati inutile sau artificii fortate, doar un design “curat” si eficient… Iar aceeasi senzatie am avut-o si atunci cand am intrat in habitaclu: un ambient simplu, dar cu o serie de detalii care mascheaza senzatia de economie. Astfel, chiar daca plasticul folosit la invelirea plansei de bord este destul de rigid, la atingere senzatia este relativ placuta, iar materialele textile folosite pentru scaune sunt mai mult decat decente. Pe parcursul testului de aproximativ 500 km, scaunul soferului mi s-a parut confortabil, iar pozitia optima de condus am reusit sa mi-o configurez cu destula usurinta. As mai puncta latura practica a acestui autoturism: portbagajul enorm de 640 litri si multitudinea de spatii de depozitare pentru obiectele de mici dimensiuni. Per total, organizarea interiorului, echiparea si confortul mi s-au parut chiar adecvate pentru un autoturism care costa 13.708 EUR cu TVA (exemplarul de test). Iar la acesti bani sunt incluse echipamente de siguranta precum ESP ori airbaguri frontale si laterale. Insa la capitolul minusuri trebuie trecuta antifonarea modesta a habitaclului (deh, masina de buget), dar trebuie tinut cont ca si propulsorul 1.6 HDi este destul de zgomotos la viteze mari pe autostrada.

Peugeot 301_3

Cum spuneam si mai devreme, testul a fost efectuat pe o distanta de aproximativ 500 km cu un exemplar Peugeot 301 1.6 HDi 92 CP in echiparea Allure. Iar daca despre acest propulsor am mai discutat in articolele anterioare, haideti sa trecem direct la concluzia materialului, adica la consumul de carburant. Prin urmare, rularea a fost realizata preponderent in regim de autostrada la o viteza medie de aproximativ 120 – 130 km/h, astfel la final am obtinut un consum de 5,1 litri/ 100 km, o valoare as spune chiar decenta. Iar pentru relevanta testului de consum, am mai parcurs o sectiune de drumuri nationale de aproximativ 100 km, evident cu limitarile de rigoare. Iar la finalul acestei probe am obtinut un consum de 4,7 litri, o cifra destul de apropiata de valoarea comunicata de catre constructor.

In concluzie, Peugeot 301 este o masina de buget care mascheaza eficient o serie de economii facute pentru obtinerea unui pret competitiv. Puncteaza prin aspectul practic, dotarile suficiente si prin economicul propulsor turbodiesel. Iar daca din pretul de achizitie mai scadem o serie de bonusuri, cum ar fi tichetul Rabla ori discount-urile oferite de dealeri, Peugeot 301 chiar pare o alternativa de luat in calcul. Voi ce parere aveti? Va astept comentariile mai jos…

28 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)