
Pentru obținerea permisului auto pentru categoriile C și CE, șoferii aspiranți sunt puși în fața unor provocări ce presupun nu doar abilități tehnice, ci și cunoașterea unor reguli și proceduri riguroase. Aceste categorii de permis, denumite și permise pentru conducerea vehiculelor comerciale grele, deschid oportunități în găsirea unui loc de muncă, dar, în același timp, pun la încercare competențele șoferilor în ceea ce privește responsabilitatea la volan.
Rândurile care urmează îți prezintă condițiile de înscriere în procesul de obținere a permisului auto categoriile C și CE, cât durează școala de șoferi, precum și pregătirea necesară pe care trebuie să o ai pentru a-l obține. De asemenea, vei putea afla care este gama de vehicule pe care aceste categorii de permise o acoperă și care îți pot deschide drumul către posibilități de carieră în domeniul transporturilor.
Indiferent dacă ești deja șofer cu experiență sau vrei să te lansezi într-un job nou în industria transporturilor, informațiile pe care ți le dăm în continuare îți vor oferi o imagine de ansamblu asupra tuturor aspectelor relevante legate de obținerea permisului auto categoriile C și CE.
- Permisul de conducere categoria C
- Permisul de conducere categoria CE
- La ce vârstă poți obține permisul pentru categoriile C și CE?
- Cât durează școala de șoferi categoria C și CE?
- Ce preț are școala de șoferi categoria C și CE?
- Care sunt studiile minime pentru școala de șoferi categoria C și CE?
- Condiții și acte necesare pentru înscrierea la școala de șoferi categoria C și CE
Permisul de conducere categoria C
Înainte de a solicita permisul auto categoria C, este important să te informezi cu privire la cerințele specifice pentru dobândirea sa și să te pregătești corespunzător pentru examenele teoretice și practice. Este, de asemenea, esențial să înțelegi regulile care stau la baza acordării sale, responsabilitățile care vin odată cu acest permis de conducere profesionist și să fii pregătit să respecți regulile de siguranță rutieră în permanență.
Permisul auto categoria C permite deținătorului să conducă vehicule de mari dimensiuni, cum ar fi camioanele și autocamioanele, precum și autoturisme care au mai mult de un ax.
Important!
Pentru obținerea permisului de conducere categoria C este necesar ca șoferul aspirant să posede deja permis de conducere categoria B.
Categoria C se împarte în două secțiuni: C și C1.
Mașinile care pot fi conduse cu permisul auto categoria C, sunt:
- autovehicule care au masa totală permisă mai mare de 3.500 kg și care sunt proiectate și construite pentru a transporta cel mult opt pasageri în afară de șofer, altele decât cele care sunt incluse în categoria D și D1 (cele care au mai mult de opt locuri pe scaune și lungimea maximă de opt metri);
- ansamblul format dintr-un autovehicul de categoria C și o remorcă a cărei masă totală autorizată nu depășește 750 kg.
Din categoria C1 fac parte:
- autovehiculele a căror masă totală maximă autorizată depășește 3.500 kg, dar nu este mai mare de 7.500 kg, și care sunt proiectate și construite pentru transportul a maximum opt pasageri (altele decât mașinile incluse în categoria D și D1).
👉 Dacă vrei să începi o afacere în domeniul transportului auto de persoane sau mărfuri, accesează categoria de camioane Mercedes-Benz pe Autovit.ro, unde vei găsi o gamă variată de autovehicule verificate, din care le poți alege pe cele care se potrivesc profilului afacerii tale.
Permisul de conducere categoria CE
În România, permisul auto categoria CE este necesar pentru a putea conduce autovehicule destinate, în special, transportului de mărfuri. Spre deosebire de permisul auto de categorie C, cel pentru clasa CE se referă la autovehiculele care necesită un permis categoria C, dar care au și un trailer atașat.
Astfel, cu un permis categoria CE poți conduce, conform legislației, un ansamblu de vehicule, constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria C și o remorcă sau semiremorcă a cărei greutate totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg.
Important!
Pentru eliberarea permisului de categorie CE, este necesar ca aplicantul să posede deja permis de categoria B și C.
La ce vârstă poți obține permisul pentru categoriile C și CE?
Începând cu data de 2 februarie 2023 a intrat în vigoare Legea nr. 385 din 30 decembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, care permite, în anumite condiții, obținerea permisului de conducere pentru categoriile C și CE de la vârsta de 18 ani.
Conform textului publicat în Monitorul Oficial, la articolul 20, după alineatul 4, se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
- „Prin excepţie de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. d), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C şi CE se eliberează de la vârsta de 18 ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României, în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea certificatului de calificare profesională iniţială.”
👉 Îți dorești un vehicul modern, cu care să poți începe o afacere de transport de marfă pe distanțe lungi? Accesează secțiunea de camioane Iveco de pe site-ul Autovit.ro, consultantul tău auto de încredere, și optează pentru una dintre mașinile oferite de dealeri de încredere din toată țara.
Cât durează școala de șoferi categoria C și CE?
Timpul cât durează școala de șoferi categoria C și CE în România poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi experiența anterioară a cursantului, intensitatea pregătirii, precum și calitatea instructorilor.
Dacă pentru susținerea examenului pentru un permis de categorie B sunt necesare trei sau patru săptămâni, altfel stau lucrurile pentru obținerea unui permis profesionist, categoria C sau CE.
În funcție de școala de șoferi pentru care optezi, cursurile pot dura în jur de 10-11 săptămâni, din cauza legislației mult mai consistente care trebuie însușită, a noțiunilor teoretice mai complexe și a responsabilităților crescute pe care trebuie să le stăpânească un conducător auto de vehicule grele.
Deși există diferențe între modurile în care fiecare școală de șoferi abordează pregătirea cursanților, în general se începe printr-o perioadă de trei sau patru săptămâni de instruire teoretică, urmată de pregătirea practică, efectuată de două sau trei ori pe săptămână, timp în care cursurile teoretice continuă.
Pe timpul cât durează școala de șoferi se urmează cursuri de legislație rutieră categoria C, codul rutier categoria C, normele de conduită pe drumurile naționale și internaționale și noțiuni de mecanică.
👉 Dacă trebuie să înlocuiești o piesă la mașina ta, nu uita că pe Autovit.ro găsești o varietate largă de piese de schimb pentru toate genurile de autovehicule.
Fiind vorba de un volum de cunoștințe sensibil mai mare decât cel pentru obținerea permisului de categorie B, este necesară o abordare mult mai serioasă a procesului de învățare și a prezenței la cursuri, cu atât mai mult cu cât testele care vor fi susținute la terminarea școlii sunt destul de dificile, iar examinatorii nu vor permite susținerea examenului de permis până când nu sunt convinși că fiecare participant este pe deplin pregătit.
Ce preț are școala de șoferi categoria C și CE?
Fiecare școală de șoferi are propriile sale tarife, care pot varia semnificativ. Diferențele nu rezultă doar din nivelul de pregătire al instructorilor, modelele de mașini pe care se face practică sau alte servicii oferite (avize psihologice, medicale etc.), ci și din experiența anterioară a cursanților și, implicit, cât durează școala de șoferi.
Astfel, dacă posezi permis categoria B de mai mult de un an, costul școlii pentru categoria C se situează în jurul sumei de 2.600-2.800 de lei. În cazul în care vechimea permisului de categorie B se situează sub un an, este posibil să plătești pentru categoriile C+CE în jur de 3.300 – 3.600 de lei, iar pentru un curs de conducere de minim 10 ore, prețul se situează între 1.800-2.000 de lei. Taxa pentru orele suplimentare de condus se situează în jurul valorii de 250 de lei.
Atunci când îți calculezi cheltuielile pentru timpul cât durează școala de șoferi, nu trebuie să uiți de prețul fluctuant al combustibilului, taxa de participare la examen sau costul orelor de pregătire pe care trebuie să le faci dacă ești respins la proba practică.
👉 Pentru mai multe detalii despre taxa pentru permis auto, consultă articolul nostru Taxa de permis auto: cand si unde trebuie achitata.
Care sunt studiile minime pentru școala de șoferi categoria C și CE?
Deși în anii 2021 și 2022 au apărut diferite informații în mediul online privitoare la o așa-zisă lege cu privire la introducerea învăţământului minim obligatoriu de 10 clase pentru obţinerea permisului de conducere, Direcția Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a declarat că nu există niciun fel de proiect de modificare a legislației în vigoare.
În momentul actual, nu există nicio reglementare care să interzică persoanelor fără studii înscrierea la o școală de șoferi și, implicit, solicitarea unui permis de conducere. Practic, oricine știe să scrie și să citească poate urma cursurile unei școli auto.
Condiții și acte necesare pentru înscrierea la școala de șoferi categoria C și CE
Pentru cele două categorii, condițiile necesare înscrierii și actele care trebuie depuse sunt similare, cu excepția experienței anterioare la volan.
Categoria C:
- vârsta minimă – 18 ani;
- cartea de identitate;
- permisul auto categoria B;
- avizul psihologic;
- fișa medicală;
- cazier judiciar, cu mențiunea „examen auto”;
- taxa eliberare permis.
👉 Pentru mai multe informații despre fișa medicală, citește articolul nostru Fisa medicala permis auto: de ce este importanta si cum o obtii.
Categoria CE:
- vârsta minimă – 18 ani;
- cartea de identitate;
- permisul auto categoria C;
- avizul psihologic;
- fișa medicală;
- cazier judiciar, cu mențiunea „examen auto”;
- taxa eliberare permis.
Obținerea permisului auto pentru categoriile C și CE reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea unei cariere în domeniul transporturilor. Cu o pregătire corespunzătoare, desăvârșită într-o școală auto cu bună reputație, prin respectarea regulilor de siguranță rutieră și abilități de conducere dobândite, șoferii pot avea acces la numeroase oportunități de angajare și pot contribui, în același timp, la eficiența și siguranța transportului rutier.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.