autovit.ro
B SECTIUNI

Piese auto vulnerabile în sezonul rece: ce verificări este recomandat să faci?

Iarna, înainte de a pleca la drum, este important să verifici traseul, calitatea vremii și starea carosabilului. Tot în această etapă este important să verifici unele componente ale mașinii personale. În condiții de temperaturi scăzute, lichidele își cresc densitatea, iar unele elemente din plastic devin casante. 

În lipsa efectuării unei verificări complete a autoturismului, riscul de a produce un accident rutier este mult crescut, mai ales în condiții aspre de trafic.

Macaraua geamurilor

Se întâmplă foarte frecvent, în anotimpul rece, să observi că geamurile de la mașină nu funcționează. Aceasta se întâmplă deoarece, în timpul staționării îndelungate (peste noapte), gheața care se formează lipește geamul de cheder. Macaraua metalică din interiorul portierei este prinsă de geam prin intermediul unor piese fragile din plastic sau lipită cu silicon.

În consecință, plasticul se poate rupe cu ușurință în momentul în care dorim să deschidem un geam înghețat. Este important ca în timpul sezonului de iarnă să evităm folosirea geamurilor dacă acestea nu sunt dezghețate corespunzător.

sezonul rece

Chederele autoturismului

Chederele sunt elemente care au rol în asigurarea etanșeității dintre ușa mașinii și caroserie. În timpul anotimpului rece, umezeala intră printre acestea, ducând la înghețarea lor peste noapte. Dacă dimineața dorești șă pleci repede cu autoturismul și tragi de ușă cu forță, crești riscul de a rupe chederele și de a le desprinde de caroserie.

👉 Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand cu geamuri și oglinzi încălzite, nu uita că site-ul Autovit, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de autovehicule cu istoric verificat. Intră în secțiunea Autoturisme și alege mașina visurilor tale.

Umiditatea se va infiltra rapid și va apărea rugina. De asemenea, chederele nu vor mai etanșa și portierele vor începe să scârțâie. În mod normal, chederele sunt prinse prin intermediul niturilor și al clemelor sau sunt introduse într-un șanț special. Pentru a preveni deteriorarea chederelor, este important ca în sezonul rece, acestea să fie unse cu o soluție specială care conține silicon.

Frâna de mână

Un obicei frecvent întâlnit în rândul șoferilor este utilizarea frânei de mână când mașina staționează. În timpul iernii, când temperatura scade sub zero grade Celsius, este recomandată evitarea acestui lucru. La temperaturi scăzute, autoturismul are un risc crescut de îngheț etanș a discurilor de frână pe plăcuțe împreună cu etrierul. 

Șoferul nu va observa dimineața când pleacă din parcare și va merge cu frâna blocată. Astfel, plăcuțele se consumă mai repede și discurile de frână se uzează și se ovalizează. Dacă ai uitat frâna de mână trasă în anotimpul rece și ai observat că frânele sunt blocate, este indicat să uzi cu un bidon cu apă fierbinte etrierul și cablul. 

Ștergătoarele

Temperaturile scăzute din timpul iernii duc la înghețul ștergătoarelor în poziția neutră. Dacă urci în mașină și le pornești, poți auzi motorașul electric cum rulează. În aceste condiții, riscul de a rupe lamelele ștergătoarelor sau de a defecta motorașul este crescut.

În anotimpul rece, înainte de plecarea cu autoturismul, este recomandată parcurgerea următoarelor etape:

  • pornirea motorului;
  • acționarea butonului de dezaburire a geamurilor;
  • curățarea parbrizului cu o racletă;
  • dezlipirea ștergătoarelor înghețate de geam;
  • curățarea lamelelor ștergătoarelor de gheață.

stergator inghetat

Oglinzile

Oglinzile laterale sunt elemente foarte importante în traficul cotidian. Funcționarea optimă a acestora și reglarea într-o poziție corespunzătoare scad riscul producerii evenimentelor rutiere. 

În anotimpul rece, umezeala se adună în spațiul dintre oglindă și carcasă. Astfel, mobilitatea acestora este redusă. Este important să nu încerci să manevrezi oglinzile dacă acestea sunt înghețate, pentru a scădea riscul de rupere a mecanismului. Procesul de dezghețare a oglinzilor este un element prioritar în diminețile de iarnă.

Furtunele

Furtunele din cauciuc sunt foarte importante pentru construcția autoturismelor. Acestea asigură pasajul fluidelor spre componentele esențiale. Furtunele se găsesc frecvent în sistemele de:

  • servodirecție;
  • aer condiționat;
  • răcire;
  • frânare.

👉 Dacă tocmai ți s-a rupt un furtun și ești în căutarea unor piese originale pentru mașina ta, nu uita că pe site-ul Autovit găsești o gamă variată de piese de schimb pentru toate tipurile de autovehicule.

Pentru a le crește rezistența, acestea au început să fie confecționate din întărituri textile sau metalice. Însă, colierele de prindere ale furtunelor le conferă un punct slab. Supuse unor condiții severe (de exemplu, temperatură scăzută), acestea au un risc crescut de a crăpa sau de a se rupe. Astfel, autoturismul poate pierde antigel, lichid de frână. Este importantă verificarea în sezonul rece a acestor furtune, pentru a evita apariția accidentelor rutiere.

Sistemul de direcție

Pivoții și bucșele sunt elementele cele mai solicitate din sistemul de direcție al unui autoturism. Acestea sunt expuse frecvent la șocuri generate de calitatea inferioară a drumurilor sau mișcările bruște pe carosabil.

Temperaturile scăzute influențează în mod negativ elementele din cauciuc ale bucșelor și pivoților. Rigiditatea acestora crește și se pot rupe foarte ușor. În consecință, autoturismul își pierde din stabilitatea pe carosabil și în viraje. În concluzie, dacă în timpul condusului vei auzi „o bătaie” sau „un joc”, se recomandă vizita la un service autorizat. 

Anvelopele

La începutul sezonului rece, este important să te asiguri că autoturismul are cauciucuri corespunzătoare condițiilor de trafic. Înainte de montarea acestora pe mașină, este recomandat să verifici:

  • data de fabricație;
  • dimensiunile;
  • adâncimea profilului;
  • tipul de cauciuc (all season, iarnă).

După mai multe sezoane de utilizare și stocarea în condiții necorespunzătoare, temperaturile scăzute din timpul iernii pot afecta calitatea anvelopelor. Acestea sunt mai predispuse la a fi străpunse de obiecte ascuțite (pietre, cuie) și se pot uza neuniform. Astfel, autoturismul are o aderență mai scăzută pe carosabil și o distanță de frânare mai mare.

anvelope iarna

Anvelope all season iarna

La începutul anotimpului rece, este important să se efectueze controlul anvelopelor all season. De-a lungul verii, acestea sunt supuse unor temperaturi crescute, care cresc ritmul de uzură.

Anvelopele all season, iarna, în stare uzată, scad aderența autoturismului și cresc riscul de producere al accidentelor. Este recomandat să se realizeze verificarea parametrilor și montarea anvelopelor într-un service autorizat.

Tamponul de la motor

Cutia de viteze și motorul sunt prinse de șasiu și de caroserie prin intermediul tampoanelor. Acestea sunt confecționate în principal din metal, dar în anumite regiuni prezintă zone din cauciuc. Astfel, vibrațiile care se transmit spre habitaclu sunt mult mai reduse.

👉 Sănătatea autoturismului este un element important pentru fiecare conducător auto. Aceasta poate fi evaluată prin urmărirea unor parametri simpli, printre care se regăsește și fumul de eșapament. Citește articolul „Fum de esapament negru, alb, albastru? și află mai multe informații despre culorile fumului de eșapament și ce indică acestea despre sănătatea mașinii tale.

Din cauza variației temperaturilor și a umezelii, tampoanele de la cutia de viteze și motor se uzează treptat. În stadii avansate, regiunile din cauciuc se crapă, piesa capătă un joc și zonele din metal se vor rupe. Tamponul de la motor este un element important, care se recomandă a fi verificat într-un service autorizat.

Temperaturile scăzute sunt un factor important care acționează asupra componentelor importante ale autoturismului. Acestea produc scăderea elasticității materialelor, făcându-le casante. În aceste condiții, furtunele, chederele și elementele din cauciuc ale bucșelor sunt predispuse la uzură într-un ritm mai rapid. Este important să verifici înainte de fiecare plecare aceste elemente pentru a scădea riscul de evenimente rutiere. 

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)