Un autovehicul pregătit pentru ieșiri off-road ar trebui să aibă montat și un troliu auto. Asta dacă nu vrei să depinzi de ajutorul vreunui coleg aflat pe același traseu ca şi tine, iar, la finalul aventurii, fiindcă ai rămas împotmolit, să fii și „vedeta” principală a zilei. Află mai multe despre caracteristicele unui troliu pentru a-l alege pe cel mai potrivit aventurilor tale!
Ce este un troliu auto și cum te ajută
Un posesor de autovehicul de teren, care iubește să facă off-road și să stea cât mai lipsit de griji, știe că troliul este o componentă esențială.
Troliul auto este un echipament special, un mecanism tip „remorcher”, care se montează în partea din față, în zona barei de protecție, a autovehiculului. Se utilizează pentru a trage o sarcină pe plan orizontal sau înclinat. Prin urmare, un troliu te va ajuta în situații dificile, despre care vom vorbi imediat mai jos, ce se pot ivi în orice aventură off-road.
Majoritatea producătorilor consacrați în acest domeniu sunt de origine americană, că doar aceștia au pornit trendul de off-road și Jeep.
Când ai nevoie de un troliu
De un troliu ai nevoie atunci când rămâi împotmolit sau blocat cu autovehiculul tău off-road.
În ciuda așteptărilor, și un autovehicul cu tracțiune integrală 4×4 poate întâmpina destule provocări în aventurile din afara drumurilor asfaltate. Poate fi vorba de competiții, evenimente off-road sau simpla pasiune de a te aventura pe drumuri greu practicabile. Un autovehicul echipat cu troliu este util inclusiv iarna în satele montane sau pe drumuri forestiere.
Prin urmare, vei avea nevoie de un troliu dacă:
- rămâi împotmolit în noroi, zăpadă, apă;
- ești blocat de un copac căzut pe traseu;
- ai nevoie de asistență la pantele excesiv de abrupte;
- există alte condiții de drum dificil.
Mai mult, cu un autovehicul off-road echipat cu troliu, poți face o faptă bună ajutând un alt coleg de pe traseu. Bineînțeles, poate fi și viceversa.
Tipuri de trolii auto: cum alegi unul potrivit
Cum sunt multe trolii off-road existente pe piață, iată de ce criterii să ții cont în alegerea unuia potrivit:
Puterea – greutatea pe care o trage
Puterea motorului este criteriul-cheie al unui troliu. Motoarele la trolii pot fi profesionale, de tipul „Series Wound” (SW), sau pentru utilizare obișnuită, cum sunt cele de tipul „Permanent Magnet” (PM).
Dacă nu vei ține cont de acest parametru, te poți trezi că ai cumpărat un troliu ce nu te ajută să ieși din încurcătură. Pe de altă parte, un troliu prea puternic nu va fi utilizat la capacitățile sale maxime, iar asta înseamnă o risipă de bani în buget. Așadar, caută un troliu auto care să aibă capabilitatea să tragă cu ușurință propriul tău vehicul 4×4. Calculul se face în felul următor: masa autovehiculului din talon împreună cu greutatea pasagerilor și a bagajelor (estimativă) înmulțit cu 1.5-2.
Pentru a sta liniștit, cumpără un troliu puțin mai puternic decât rezultatul calculelor efectuate. De regulă, autovehiculele 4×4 grele au nevoie de un troliu cu o forță de tracțiune de 5-6 tone. Dacă vorbim de un autovehicul mai ușor, un troliu cu o putere de până la 3 tone ar fi suficient.
Descoperă 👉 TROLIUL AUTO care ți se potrivește!
Tipul motorului: electric, hidraulic, manual
Troliile electrice sunt cele mai comune acum, iar acest lucru le face să fie și mai accesibile ca preț. Ele se montează destul de ușor și, totodată, nu sunt deloc dificil de operat. În funcție de puterea aleasă, vor face față cu brio multor provocări. Un troliu electric se conectează la bateria vehiculului, prin urmare, aceasta trebuie să fie într-o stare foarte bună. Cum motorul unui troliu 12V se poate supraîncălzi, folosește-l intermitent la intervale de 30-60 de secunde.
Troliile hidraulice sunt silențioase, atractive ca design și, cel mai important, au funcționare impecabilă. De aceea ele sunt și mai costisitoare față de cele electrice. Un troliu hidraulic se conectează la servodirecția vehiculului, așadar, va funcționa doar cu motorul pornit.
Troliile manuale nu sunt recomandate decât în cazurile în care vehiculul folosit are o greutate relativ ușoară, sub 1.000 de kg. Așa cum le spune și numele, necesită forță fizică din partea ta. În situații dificile, un troliu manual se poate dovedi inutil, dar și periculos în privința siguranței personale. Un troliu manual este ideal, mai degrabă, pentru un ATV.
Atât un troliu electric, cât și un troliu hidraulic sunt recomandate pentru aventurile off-road. Diferențele ar fi, în principal, în modul de operare și gradul de silențiozitate, însă utilitatea rămâne aceeași.
Viteza de tractare
În privința vitezei de tractare, ai la dispoziție trolii cu planetare sau melc.
- Angrenajul cu planetare este eficient, rapid și silențios. Se regăsește pe troliile de bună calitate.
- Angrenajul cu melc are o viteză mai redusă de tractare, însă compensează cu rezistența la uzură și o frânare mai promptă datorită vitezei mici de funcționare.
Fabricația cablului: sintetic sau de oțel
Fiecare vine cu avantaje și dezavantaje, dar tendința din ultimii ani este spre favoarea cablului sintetic, deoarece:
- Cablul sintetic (frânghia) este mai ușor în greutate și se manevrează în condiții mai sigure atât pentru tine, cât și pentru autovehicul.
- În caz de rupere, cablul sintetic se poate refolosi prin tehnicile de înnodare.
- Ca dezavantaje: se poate înnoda pe tambur, nu este la fel de eficient precum cel din oțel în caz de împotmolire în apă (reține apă), întreținere prin spălare ocazională din cauza faptului că acumulează nisip, murdărie etc., rezistență mai mică în timp.
Reține un aspect important: pe măsură ce cablul este mai scurt, un troliu are un randament mai bun. De regulă, un troliu are maximum 5 straturi. Ultimele două straturi au cea mai slabă forță de tracțiune cu o eficiență care poate scădea cu peste 40%. Te mai poți folosi și de ajutorul unui scripete pentru a reduce din greutatea sarcinii și a ajuta troliul să tragă mai ușor.
Instalarea
Troliile pot fi montate în partea frontală a vehiculului, respectiv pot fi portabile și folosite la nevoie.
Cele din fața vehiculului se montează în funcție de fiecare caz în parte. Sunt destule modele de autovehicule care nu permit ascunderea troliului din cauza structurii caroseriei/șasiului, așadar, majoritatea sunt la vedere.
În orice caz, pentru montajul corespunzător al unui troliu, se apelează cel mai bine la ajutorul unui atelier specializat.
Dimensiunea și greutatea
Nu în ultimul rând, mai ține cont de dimensiunea și greutatea unui troliu în raport cu autovehiculul pe care îl deții.
Cum funcționează și se folosește troliul auto
Troliul auto funcționează după un principiu simplu: cablul se fixează de o ancoră rezistentă, cum ar fi un copac, o stâncă etc., și va trage autovehiculul rămas blocat în timp ce se înfășoară pe tambur.
În operarea unui troliu, factorul siguranță este cel mai important, așadar:
- folosește mănuși rezistente;
- cablul trebuie să se așeze uniform pe tambur;
- asigură-te că între troliu și vehicul este o zonă liberă fără obstacole și oameni;
- funcții utile troliu: frână automată, siguranță desprindere accidentală.
Cauți o mașină fiabilă și accesibilă? Uite ce 👉 masini sub 10.000 de Euro poți achiziționa!
Un troliu auto te poate scăpa din diverse încurcături ce pot apărea pe drumurile off-road. Dacă nu ai făcut-o până acum, sfatul nostru este să achiziționezi unul potrivit.
Sursa foto: Shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.