Despre fiecare dintre cele 12.000 de piese care intră, în medie, în componența unui automobil se poate spune că este importantă. Pompa de injecție, însă, poate fi considerată capitală pentru funcționarea unui motor diesel. Chiar dacă acest tip de propulsor pare să aibă zilele numărate, nivelul înalt de evoluție tehnologică se datorează, în mare măsură, evoluției în privința injecției de combustibil.
Pompele de injecție sunt antrenate de roți dințate sau de lanțuri conectate la arborele cotit sau la cureaua de distribuție. Pompele de presiune funcționează la presiuni foarte mari. În rândurile de mai jos, găsești un mic ghid pentru ca achiziția acestei componente să îți dea cât mai puține bătăi de cap.
Verificarea unei mașini este un proces complex, dar necesar. Ai putea descoperi defecte ușor de remediat, dar și probleme serioase. Dacă vrei să pleci la drum în siguranță deplină, descoperă oferta noastră de PIESE la prețuri convenabile și cu livrare rapidă. Ai acces la zeci de vânzători din toată țara și la mii de repere, indiferent că vrei să faci o reparație sau o îmbunătățire a automobilului.
Ce este pompa de injecție
Pompa de injecție poate fi descrisă, foarte simplu, drept un mecanism complex, în interiorul căruia se găsește un piston conectat la un ax ce este angrenat de sistemul de distribuție. Similar principiului de funcționare întâlnit pe motoarele de tip monocilindru, modul de lucru al unei pompe de injecție implică o mișcare de culisare prin care pistonul împinge combustibilul în camera de ardere a cilindrilor motorului, cu o viteză foarte mare.
Vrei să știi mai multe despre problemele tehnice pe care le poate manifesta o mașină? Află aici semnificația principalilor martori de bord, în funcție de culoare. Ți-am pregătit o listă ce include sistemele electronice aferente simbolurilor din tabloul de bord.
Pentru ca o pompă de injecție să poată funcționa optim, este nevoie ca aceasta să dezvolte o presiune cuprinsă între 300 și 1000 bar. Pompa de injecție dozează cantitatea de combustibil pe fiecare ciclu, uniformizează cantitatea de combustibil livrată către fiecare dintre cilindri și asigură avansul optim la injecție. Cu o construcție simplă, pompele de injecție trebuie să asigure fiabilitatea sistemului, un cost scăzut de exploatare și o mentenanță simplă.
Pompa de injecție este un element important pentru transportul în bune condiții al pasagerilor, dar și al mărfurilor. În cazul în care ești în căutarea unui vehicul polivalent, descoperă oferta noastră de AUTOUTILITARE!
Simptome pompa injecție defectă
Întreținerea pe termen lung a unei mașini rulate nu este o sarcină dificilă, mai ales dacă ai o atenție specială pentru detaliile care pot anunța o problemă. Pompa de injecție este un subansamblu care rareori pune probleme serioase, dar care poate angrena, în situații dificile, întregul propulsor. Printre simptomele care pot anunța necesitatea de a repara sau schimba pompa de injecție se numără:
- pornirea anevoioasă a motorului;
- pierderile de putere, la accelerație;
- funcționarea neliniară a motorului;
- degajarea de fum negru la pornirea motorului;
- mirosul excesiv de combustibil.
Știm că ești în căutarea unei mașini rulate, așa că te așteptăm în categoria noastră AUTOTURISME, pentru cele mai noi anunțuri. Descoperă modele potrivite pentru călătorii, din toate clasele, de la cea mică sau compactă, potrivite pentru oraș, până la modele echipate cu sisteme de tracțiune integrală, adaptate celor mai solicitante drumuri.
Pompa de injecție: preț și sfaturi de achiziție
În cazul în care te preocupă achiziția unei asemenea piese, prețul acesteia depinde de tipul vehiculului. Astfel, o pompă de injecție pentru un automobil va avea un preț cuprins între 150 și 1.200 de lei, în funcție de clasa în care este încadrat modelul. Pentru un vehicul agricol sau pentru un utilaj industrial, prețurile încep de la 500 de lei. La fel precum în cazul oricăror alte repere ce asigură funcționarea normală a unei mașini, pompele de injecție au nevoie de o verificare specifică, înainte de a fi montate. Acest proces include următoarele etape:
- efectuarea testării electrice, cu ajutorul voltmetrului;
- efectuarea testului de presiune, prin folosirea manometrului;
- efectuarea diagnozei, cu aparatură specifică.
Sfaturile de mai sus pot face diferența dintre o reparație reușită și una care necesită cheltuieli suplimentare. Cu atenție la aspectele tehnice, costurile de mentenanță ale unui automobil pot fi ținute ușor sub control.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.