
La Salonul Auto de la Frankfurt, Porsche a expus unul dintre cele mai interesante concepte și nu doar pentru modul cum arată și pentru inovatorul sistem de propulsie, ci și pentru direcția pe care o dictează pentru viitor. Porsche Mission E este o mașină sport care utilizează două motoare electrice, cu o putere totală de 600 CP. Are patru portiere și patru locuri la interior.
Sportivul pur electric prezentat de Porsche nu are doar rolul de a arăta că se pot construi mașini sport cu propulsie electrică. Porsche face o afirmație îndrăzneață și declară că acest model este la fel de important pentru următorii 50 de ani ai mărcii precum a fost 911 pentru ultimii 50 de ani.
Sub caroseria cu forme futuriste ce ascunde ideile de design pentru viitoarele modele ale mărcii, Porsche a integrat două motoare electrice, unul pentru fiecare punte. Astfel, datorită puterii maxime de 600 CP, Mission E accelerează de la 0-100 km/h în doar 3,5 secunde, iar acumulatorii săi permit o autonomie de peste 500 km. Un aspect extrem de intersant este adus de integrarea unui nou sistem electric, ce funcționeză la 800 V, ceea ce permite ca 80% din capacitatea bateriei să fie încărcată în doar 15 minute. Această facilitate rezolvă una dintre marile probleme ale mașinilor electrice – autonomia limitată pentru un interval restrâns de timp.
Porsche Mission E – un 911 cu patru locuri
Porsche Mission E este dezvoltat în ideea de a oferi performanțe cu adevărat sportive, fiind foarte lat și cu centrul de greutate jos, încât permite performanțe dinamice ridicate, similare unui 911. Porsche chiar afirmă că acesta nu este un Panamera mai mic, ci un 911 cu patru locuri și patru portiere, ceea ce se traduce prin implementarea unui ADN cu valențe sportive ridicate.
Nu doar sistemul de propulsie a fost creat în ton cu pretențiile anilor viitori, ci și interiorul. Astfel, instrumentele de bord clasice nu sunt înlocuite cu un ecran TFT, ci un afișaj pe baza unei proiecții holografice. Interesant este că informațiile de pe acesta pot fi controlate prin gesturi, fiind integrată și o cameră video ce urmărește pupila ochilor șoferului pentru a vedea unde privește acesta, în scopul de a scoate în evidență informațiile respective. Destul de sofisticat, nu?