autovit.ro
B SECTIUNI

Istoria Dacia: cum a devenit unul dintre cele mai cunoscute branduri românești

Cunoscute pentru prețul mic și lista rezonabilă de dotări, mașinile Dacia fac parte din viața noastră, a tuturor. Încă de la început, acestea au fost proiectate ca o variantă economică a modelelor disponibile în oferta producătorilor mai titrați.

Astăzi, Dacia este în topul alegerilor românilor, dar este căutată inclusiv de francezi, spanioli sau italieni.

În cele ce urmează, poți afla cum a apărut Dacia, precum și care au fost bornele cele mai importante ale călătoriei de peste jumătate de secol a unuia dintre cele mai importante branduri ale grupului Renault.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Care este povestea mărcii Dacia

Povestea Dacia începe în anul 1966, când a fost ridicată UAP (Uzina de Autoturisme Pitești). Pentru a reduce timpul dintre proiectare și începerea producției de serie, autoritățile române și-au propus să realizeze un autoturism sub licență obținută de la un producător străin. 

S-a dorit, încă de la început, o licență pentru un autoturism de clasă medie, cu o capacitate cilindrică între 1.000 și 1.300 cm3; propunerea inițială a fost de 40.000-50.000 de automobile pe an. La licitația pentru licență au participat Alfa Romeo, Austin, Fiat, Peugeot și Renault, iar mecanicii locali au testat Alfa Romeo 1300, Fiat 1100D, Peugeot 204 și Renault 10. Decizia s-a luat la nivel de partid, mergându-se pe varianta Renault. 

Inițial, era propus un model Renault 12, însă, din cauza unor motive tehnice și economice, producția nu a putut fi începută în momentul semnării contractului, în 1966, astfel că firma franceză a permis asamblarea unui model intermediar. Mai întâi a fost ales Renault 16, după care s-a optat pentru asamblarea modelului Renault 8. 

Pe data de 1 iulie 1968, încep testele în cele 217 stații de lucru ale uzinei, iar pe 20 august debutează producția modelului Dacia 1100, sub licența Renault 8. Primul automobil ieșit pe poarta fabricii a fost făcut cadou lui Nicolae Ceaușescu. Potrivit contractului stabilit, Renault se angaja să furnizeze părțile componente ale modelului, iar cei de la fabrica Dacia Mioveni le asamblau. 

Din 1968 până în 1972, au fost produse circa 44.000 de mașini Dacia 1100. În aceeași perioadă, a mai fost produs, în ediție limitată, modelul Dacia 1100S, cu un motor mai puternic și cu două perechi de faruri. Acesta era folosit de poliție și în cursele de raliu. 

În jurul anului 1980, mașina a ajuns până în Marea Britanie, sub numele de Dacia Denem (ARO 10) și a fost vândută ca „noul nume din mașinile de familie”. După revoluție, primul model 100% românesc apare în 1995. Este vorba de Dacia Nova, un model cu aspect învechit, care, se pare, nu a fost foarte popular. 

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

povestea Dacia

Cum arată cronologia mărcii Dacia

Evoluția Dacia, de la începuturile sale până în prezent, este marcată de suișuri și coborâșuri, de lansări de modele mai mult sau mai puțin inspirate, însă, indiferent de schimbare, mașina continuă să fie pe lista celor mai îndrăgite branduri românești. Mai jos este cronologia mărcii Dacia:

  • 1966 – se deschide Uzina de Autoturisme de la Pitești (UAP) și începe construcția primelor automobile;
  • 1970-1980 – Dacia dezvoltă numeroase vehicule de familie și utilitare, iar colaborarea cu Renault continuă și după 1978;
  • 1995 – apare primul autoturism conceput 100% de inginerii români: Dacia Nova;
  • 1998 – fabrica sărbătorește 30 de ani de la producerea primului automobil Dacia, precum și autoturismul cu numărul 2.000.000 ieșit pe porțile uzinei. Tot în 1998, Dacia primește Certificatul de Atestare a Implementării Sistemului Calităţii ISO 9001;
  • 1999 – Renault achiziționează 51% din Dacia, iar fabrica trece printr-un proces de modernizare;
  • 2004 – Dacia lansează modelul Logan, primul simbol al modernizării mărcii. În același an încetează producția de Dacia Break din seria Dacia 1300;
  • 2008 – se lansează modelul Dacia Sandero;
  • 2009 – este prezentat, la Salonul Auto de la Geneva, prototipul pentru Dacia Duster. În primăvara anului următor, este lansat pe piață;
  • 2011 – se mai înființează o fabrică la Somaca, în Maroc, iar un an mai târziu, o a doua fabrică, în orașul Tanger.

prima masina Dacia

Prima mașină Dacia și modelele istorice

De-a lungul timpului, au apărut numeroase modele de mașini Dacia, care au impresionat prin combinația dintre prețul accesibil și performanță. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai cunoscute modele ale producătorului de la Mioveni. 

Dacia 1300

Dacia 1300 a început să fie produsă în august 1969, având drept model Renault 12. În momentul apariției, autoturismul avea un aspect modern și garanta o întreținere economică. Inițial, modelul dispunea de o caroserie de tip berlină, cu patru uși și cinci locuri, o capacitate cilindrică de 1.289 cm3, 54 CP, o viteză maximă de 144 km/h și un consum de 9,4 litri. A fost fabricat între 1969 și 1984. 

Dacia 1301 Lux Super

Dacia 1301 Lux Super, lansată în 1970, era, de fapt, un model asemănător Daciei 1300, însă avea dotări care nu existau pe modelul standard: radio din fabrică, dublu circuit pentru frânare, scaune supraînălțate în partea din față, parasolar cu oglindă, brichetă electrică, torpedou iluminat, oglinzi retrovizoare exterioare, oglindă interioară și instalație de curățare a parbrizului. 

Modelul a fost disponibil în culori închise și era folosit mai ales ca mașină de serviciu pentru partid sau pentru securitate.

Dacia 1302

În 1973, începe producția modelului Dacia Break, iar în 1975, este lansată autoutilitara Dacia 1302. Spre deosebire de Dacia 1300, noul model avea suspensii spate și putea suporta o sarcină de până la 500 kg. Între 1975 și 1985, au fost exportate 1500 de autoutilitare Dacia în Argentina și 2500 în Columbia.

Dacia Liberta (1320 CN)

Dacia Liberta este cunoscută mai mult pentru numele său, decât pentru inovațiile aduse. Se spune că ultimele două litere din numele oficial, Dacia 1320 CN, vin de la inițialele șefului statului. Inginerii de la Mioveni, însă, au spus că se referea la „Caroserie Nouă”.

Dacia 500 Lăstun

Dacia 500, cunoscută popular drept „Lăstun”, a fost fabricată între 1988 și 1991 la Timișoara, în fosta uzină Tehnometal, devenită ulterior Întreprinderea de Autoturisme Timișoara. Lăstunul denumește o pasăre mică, din familia rândunicii. 

Acest model a fost conceput pentru transportul urban a maximum 2+2 persoane (doi adulți și doi copii), avea un consum mic, de doar 3 litri la 100 km, iar viteza maximă ajungea până la 70 km/h (modelele ulterioare au crescut viteza până la 106 km/h). 

Creația unor ingineri de la Institutul de Motoare Termice București, Lăstunul avea cutie de viteze manuală cu patru trepte, iar schimbătorul de viteze era amplasat la volan, similar modelelor de Trabant. 

Lăstunul a avut trei serii: prima avea elementele de caroserie din fibră de sticlă, fără tapițerie la interior, scaunele erau îmbrăcate în vinil și nu existau lumini de mers înapoi. A doua serie avea elemente de caroserie atât din tablă, cât și din fibră de sticlă, uși din fibră de sticlă, tapițerie la interior și scaune din vinil sau tapițate. 

Cea de-a treia serie, apărută după 1989, avea toate elementele de caroserie din tablă, stopuri mari și late, lumini de ceață și de mers înapoi, hayon cu yală exterioară, iar la unele modele, exista chiar și ștergător pentru lunetă. Lăstunul a fost precedat de două prototipuri de mici dimensiuni: Dacia Egreta și Dacia Student.

Dacia Nova

Dacia Nova, lansată în 1995, a fost primul autoturism 100% românesc. Legenda spune că, pentru acest model, inginerii români s-au inspirat din Renault 11 sau din Peugeot 309. Mașina avea cinci uși și cinci scaune și era de tip hatchback (portbagajul se deschidea ca o trapă, în sus). Modelul GTi apare în 2008 și este echipat cu injecție monopunct Bosch, care ajută la reducerea consumului ridicat asociat GT-ului. 

Dacia SuperNova

În anul 2000, apare modelul Dacia SuperNova, primul după momentul în care Renault achiziționează 51% din Dacia. Autoturismul are motorul și cutia de viteze Renault. A fost primul model Dacia care venea echipat cu aer conditionat și jante din aliaj.  

Au existat cinci versiuni de echipare: Europa, Confort, Rapsodie, Campus și Clima. Cum versiunea minimă, Europa, costa aproximativ 3200 de dolari, dacă se preda un automobil vechi, vânzările de Dacia 1310 și Break au început să scadă. 

Trecerea de la Nova la SuperNova s-a văzut în calitatea materialelor folosite atât la exterior, cât și la interior, a finisajelor și a gamei mari de culori. Modelul a fost foarte bine primit atât în țară, cât și în afara graniței, în Bulgaria, Cehia sau Ungaria. 

Dacia Solenza

Dacia Solenza este lansată în 2003. Modelul a fost construit în totalitate sub patronajul Renault, iar numele său avea legătură cu „sol”, ceea ce înseamnă „soare”, în limba latină. Automobilul a fost produs între 2003 și 2005 la uzina Dacia și s-a remarcat printr-o linie modernă și aerodinamică și un bord ergonomic. 

Variantele superioare aveau airbag pentru șofer, geamuri electrice pe față – o premieră pentru Dacia – închidere centralizată și cu telecomandă, dar și radio CD. Aceasta a fost și prima mașină românească pe motor diesel. 

Dacia Logan

Dacia Logan a apărut în 2004, iar denumirea sa a fost aleasă de cei de la Renault. Numele este unul de natură americană, peste ocean existând atât orașe cu acest nume, cât și o universitate și un aeroport. 

Versiunea de bază are caroseria făcută parțial din faras de plastic turnat, jante de oțel și un look modern. Obiectivul a fost proiectarea unei mașini moderne și sigure, sub 5000 de euro (odată cu introducerea programului Rabla).

Dacia Sandero

În anul 2008, se lansează modelul Dacia Sandero, în cadrul Salonului Auto de la Geneva. Se pare că numele a fost ales pentru a rezona pe piețele sud-americane: „sand” înseamnă “nisip”, în engleză. 

Noul model avea airbag pentru șofer și pasager, vopsea metalizată și ventilație cu patru viteze în modelul de bază. Variantele premium primesc radio CD, computer de bord, geamuri electrice față și spate, oglinzi exterioare electrice și degivrare.  

Dacia Duster

Dacia Duster

Dacia Duster este primul SUV Dacia și a fost lansat în 2010. Așa cum îi spune și numele („dust” înseamnă “praf”, în limba engleză), este eficientă pe drumurile dificile. Autoturismul amintește de clasa vehiculelor de teren, prin aripile mari și rotunjite, blocurile optice duble, pasajele roților și elementele de protecție ale caroseriei. Portbagajul are un volum de 475 de litri, iar atunci când bancheta din spate se pliază, capacitatea sa depășește 1600 de litri. 

În 2013, a apărut un model nou de Duster. Lansat la Salonul Auto de la Frankfurt, modelul are o nouă grilă cromată, farurile au fost reproiectate, iar roțile au diametrul de 16 inchi. Două modele speciale au fost lansate în 2014, la Parada Militară de 1 Decembrie: Dacia Duster Army și Duster Pick-Up. 

Dacia Spring

Cel mai recent model, Dacia Spring, a fost lansat în octombrie 2020. Este prima dacie 100% electrică, are cinci uși, patru locuri și o autonomie de aproximativ 225 de kilometri. Modelul are un preț de 19.600 de euro și vine în standard cu aer condiționat manual, geamuri electrice, sistem de navigație și multimedia, cu ecran tactil de 7 inchi și cu sistem de asistență video la parcarea cu spatele. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Cronologia marcii Dacia

Prototipuri și ediții limitate

Dincolo de modelele Dacia de largă răspândire, pe care românii le puteau vedea oricând pe străzile românești, producătorul național a elaborat și mașini care s-au remarcat printr-un aspect neconvențional. Vorbim aici atât despre modele pur experimentale, cât și despre mașini care au ajuns în producție, dar în numere foarte mici. 

Dacia D6 (Estafette)

Dacia D6 este prima furgonetă produsă de Dacia, fiind o replică a modelului Renault Estafette. S-au produs 842 de mașini de acest fel, între 1975 și 1978. Principalul beneficiar a fost Poșta Română, restul mașinilor fiind vândute tot instituțiilor de stat. 

Dacia 2000

Dacia 2000 a fost fabricată în 1980 și era modelată după Renault 20, piesele primite din Franța fiind asamblate la Mioveni, sub sigla Dacia. A fost produsă într-un număr limitat și doar pe negru și albastru închis. Toate modelele au fost rezervate pentru elita partidului.

Dacia 1310 TDE

Dacia 1310 TDE, apărută în 1983, avea un motor diesel turbo de 1597 cc, 72 CP, 7,6 l/100 km și o cutie de viteze cu cinci trepte sincronizate. Pe lângă acestea, avea dotări precum un torpedou mare și iluminat, trapă din sticlă, tapițerie pe uși din spumă injectată și jante rezistente la denivelări. 

Dacia MD87

Dacia MD87 a apărut în anii ‘80, ca un model sport modern. De fapt, a fost o Dacie Papuc, preschimbată într-o mașină sport cu motor central. A apărut și modelul Dacia MD87 Evo, care avea faruri escamotabile. Acest model a fost realizat de inginerul Nicolae Cosmescu, în anul 1986, după modelele văzute atunci când a fost detașat în vest, pentru a coordona execuția unor prototipuri.

Într-un interviu acordat în 2016, Cosmescu a vorbit despre mașinile care l-au inspirat pentru a crea Dacia MD87. Era vorba de Ford Mustang și de Ford GT40. După doar trei luni de muncă, a reușit, alături de inginerii săi, să construiască un prototip. Numele a fost unul personal: 87 reprezenta anul în care ar fi urmat să fie lansată mașina, iar literele M și D veneau de la numele soției, Monica, respectiv al fiului său, Dragoș. 

Cota de piață Dacia

Compania a fost mereu în fruntea topurilor vânzărilor, în țara noastră, iar potrivit datelor publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile, nici în afara granițelor lucrurile nu stau rău. Chiar și în anul 2021, o perioadă afectată profund de efectele secundare ale pandemiei, Dacia a înregistrat o creștere a cotei de piață, până la 3,5%, față de 3,1%, în aceeași perioadă a anului precedent. 

Dacia nu este doar un brand, ci reprezintă povestea unei țări est-europene care evoluează, crește și devine mai bună. Este istoria unei mașini cu peste 50 de ani de tradiție, care se îndreaptă în viteză spre viitor, trăgând după ea și cumpărătorul de rând. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)