autovit.ro
B SECTIUNI

Programul Rabla 2015: prima de casare rămâne neschimbată, ecobonus pentru achiziția unei mașini noi ecologice

Normele de aplicare pentru programul Rabla 2015 au fost publicate în Monitorul Oficial, devenind astfel oficiale. Prima de casare pentru un automobil vechi a rămas în valoare de 6.500 lei, dar ecobonusurile ce se acordă în funcție de tipul automobilul nou ales pot varia între 750 și 2.500 lei.

Așa cum s-a anunțat de la jumătatea lunii februarie, programul Rabla pe înoirea parcului auto național va continua și în 2015. Pentru cei care dețin un automobil cu o vechime mai mare de opt ani și doresc achiziționarea unei mașini noi, Programul Rabla oferă suma de 6.500 lei sub forma de tichet electronic. Valoarea va fi scăzută din prețul automobilului nou ce va fi achiziționat. Dacă valoarea tichetului a rămas identică cu cea de anul trecut, a fost, însă, modificată valoarea ecobonusurilor acordate în funcție de tipul de automobil nou ales. Pentru că programul Rabla vrea să încurajeze achiziția de automobile cât mai prietenoase cu mediu, pe lângă cei 6.500 lei se mai acordă un ecobonus de 2.500 lei dacă clientul alege un automobil cu propulsie electrică. Pentru o mașină cu propulsie hibridă, ecobonusul este de 1.500 lei, iar dacă automobilul nou ales are emisii de CO2 de maximum 100 grame/km, bonusul este de 750 lei.

Rabla 2013_1Pentru anul 2015 vor fi disponibile 25.000 de tichete dintre care 5.000 sunt rezervate pentru persoane juridice și 20.000 pentru persoane fizice. Sistemul electronic inaugurat anul trecut va fi păstrat, tichetele având un format digital, ceea ce simplifică procedurile de casare, alocare și transferare a tichetului, dacă se dorește acest lucru. Bugetul pentru ediția 2015 a programului Rabla este de 200 milioane lei, mai mare cu 30% față de cel de anul trecut. 

Condiții pentru Programul Rabla 2015

Pentru a se califica în programul Rabla, persoanele fizice trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă domiciliul sau reședința în România, sa nu aibă obligații de plată la bugetul local, să se înscrie la un producător validat în vederea achiziționării unui automobil nou pentru a obține nota de înscriere, să predea automobilul uzat unui colector autorizat pentru a obține certificatul de distrugere și să radieze autovehiculul uzat și să obțină certificatul de radiere. Cu dovada distrugerii și certificatul de radiere, se poate merge la producătorul validat pentru achiziționarea automobilului nou.

În urma programului Rabla 2014 au fost casate 20.391 de automobile vechi. Cele mai multe casări au avut loc în București unde 4.607 de automobile vechi au fost scoase din uz și au fost cumpărate 6.041 de automobile noi. În clasamentul județelor ce au folosit cu succes acest sistem se clasează apoi Prahova, Argeș, Constanța și Vâlcea. În ceea ce privește persoanele juridce, sistemula fost folosit și de către instituțiile statului. Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a obținut 429 tichete, precum și CNADNR și Secretariatul General al Guvernului au folosit programul Rabla pentru a își împrospăta parcul auto.

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)