
Un senator român are în plan schimbarea Codului Rutier pentru a permite deplasarea cu o viteza mai mare a automobilelor prin localități. Dacă în acest moment viteza pentru deplasare prin orașe este de 50 km/h, noua propunere susține ridicarea acestui prag la 70 km/h. Pe anumite sectoare de drum, chiar și în acest moment, sunt limitări speciale pentru viteze mai mari, de până la 70 km/h. Totuși, acestea se aplică pentru segmentele unde nu există un pericol iminent. Este aceasta o propunere bună sau ea prezintă un risc prea ridicat pentru a fi aplicată?
La prima vedere orice șofer ar spune că da. Astfel, drumurile naționale ar avea parte de un trafic mai fluid, în special în orele cu valori ridicate. Totuși, infrastructura rutieră din România nu permite susținerea unor astfel de viteze prin orașe și sate, acolo unde casele sunt la doar câțiva metri de carosabil. În continuare, una din principalele cauze ale deceselor survenite ca urmare a unor accidente rutiere este reprezentată de traversarea neregulamentară, în condițiile actuale de limitări de viteze. Așa că, dacă limitele vor crește, va fi mai bine pentru șoferi că vor putea circula mai repede, dar ei vor fi expuși mai mult riscurilor unor accidente grave. Anul trecut, România a raportat o rată de 95 de persoane decedate în accidente rutiere la fiecare milion de locuitori, mult mai mare față de media de 51,5 decese înregistrată la nivelul Uniunii Europene.
Poliția Rutieră nu susține acest proiect de lege
Deoarece pe segmentele de drum cu limitare de viteza la 50 km/h există în continuare multe accidente, iar abuzul de viteză este o regulă, Poliția Română nu dorește ca limitele să crească la 70 km/h pe și mai multe segmente decât acum. ”Pentru șoferii disciplinați nu e o problemă atâta vreme cât în oraș nu se face abuz de viteză, fie ea și legală. Ei vor accelera atât cât trebuie ca să ajungă mai repede acasă. Alții însă îi vor pune pe pietoni în pericol și vor zbura pe lângă ei cu 70 km/h plus cei zece kilometri la oră bonus, conform prevederilor legale. Vorbim deja de 80 km/h în oraș! Pericolul extrem va fi mai ales pentru cei din zonele rurale unde copiii se joacă pe marginea drumului și unde lumea traversează cam pe unde vrea. Sunt aspecte de care trebuie să se țină cont când se va vota”, a afirmat un reprezentat al Poliției Române.