autovit.ro
B SECTIUNI

Proiect de lege – șoferii care nu își plătesc în 30 de zile amenzile rutiere vor rămâne fără permisul de conducere

Un proiect de lege care a fost depus în Parlament propune ca șoferii care nu își plătesc amenzile rutiere în mai puțin de 30 de zile să rămână fără permisul de conducere. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Legislativului pentru aprobare.

 

Faptul că anumiți șoferi nu își plătesc amenzile rutiere nu este ceva nou. În acest moment, o contravenție rutieră se prescrie după 5 ani, însă legea spune că acest lucru se întâmplă la împlinirea termenului de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care ai primit amenda. De exemplu, dacă ai primit amenda la data de 20 septembrie 2017, ea se va prescrie la data de 1 ianuarie 2022. Dar, atenţie! Dacă între timp eşti notificat în scris să plăteşti amenda, atunci termenul de prescripţie de 5 ani se calculează de la data ultimei notificări şi nu de la data aplicării amenzii.

Pentru că datoriile acumulate la buget în dreptul șoferilor neplătitori sunt de-a dreptul uriașe, un deputat a depus un proiect de lege care prevede ca șoferii care nu își plătesc amenzile rutiere în decurs de 30 de zile să rămână fără permis. Este o măsură destul de dură și chiar inițiatorul proiectului a declarat că se gândește să schimbe textul încât perioada de 30 de zile să se transforme în 60 de zile.

Suspendarea permisului de conducere încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante, potrivit propunerii legislative. Inițiatorul, deputatul Mihai Weber, arată că statisticile autorităţilor competente relevă o situaţie defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulație.

”Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligații afectează considerabil bugetul local. În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care  trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creşterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetăţeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancționarea atitudinii sale de neconformare faţă de norma juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere”, mai spune deputatul.

”Nesancționarea adecvată a conducătorilor auto care nu își respectă obligația de a achita amenda determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă, considerând faptele sale ca fiind de natură normală, asupra sa nereflectându-se cu adevărat o penalizare”, mai spune deputatul.

Cu siguranță măsura este una bine-venită, chiar dacă pare greu de îndeplinit în anumite situații, dar cu siguranță ar avea rolul de a responsabiliza șoferii, în special pe cei care obișnuiesc să nu-și plătească amenzile rutiere.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)