
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) împreună cu Ministerul Transporturilor pregătesc un plan prin care să impună taxe de autostradă pentru autostrăzile A1 și A2. Pentru 100 km parcurși pe autostradă, fiecare automobil va trebui să achite o taxă de aproximativ 8 lei. Taxa ar urma să intre în vigoare din 2017.
În ciuda faptului că șoferul român trebuie să plătească o rovinietă pentru a circula pe drumurile din afara orașelor, dar și supraacciza de 7 eurocenți/litru de carburant, instituțiile statului pregătesc o taxă specială pentru a circula pe autostrăzile din România. Principalele vizate sunt segmentele din A1 (București-Nădlac) și A2 (București-Contanța). În primă fază este prevăzut ca autostrada A1, pe segmentul București-Pitești, și A2 să intre în reparații majore în baza unui parteneriat public-privat. Apoi, în baza concesiunii, cei care realizează reparațiile vor putea taxa cele două segmente de drum. Cu banii obținuți, ei trebuie să refacă centura de sud a orașului București. Proiectul include reparații de 200 milioane de euro, autostrada București-Pitești fiind prima care intră în lucru.
În România, din taxele pe care trebuie să le suporte șoferii, CNADNR obține circa 250 de milioane de euro din rovinietă și alte 630 de milioane de euro din supraaciza de 7 eurocenți/litru de combustibil. În ciuda acestor sume, dezvoltarea infrastructurii rutiere merge în ritm de melc, din cauze pe care toți le știm.
Rovinieta rămâne în vigoare
Taxa de autostradă nu va exclude plata rovinietei pentru a circula pe drumurile naționale. Banii care provin din taxarea autostrăzilor vor fi utilizați pentru întreținere lor, în timp ce drumurile naționale au nevoie de o altă sursă de venit. De aceea, rovinieta va rămâne valabilă. Planul prevede ca taxa de autostradă să debuteze odată cu finalizarea lucrărilor de reparație de la segmentul București-Pitești, iar din 2018 aceasta să fie implementată și pentru București-Contanța.