
Probabil nu sunt mulți care aveau nevoie de o astfel de confirmare sau își doreau una, însă specialiștii în sisteme de navigație de la TomTom au prezentat raportul lor în ceea ce privește traficul din marile metropole ale lumii. Deloc surprinzător, capitala României se află între primele cinci cele mai aglomerate orașe din lume. Iată cum arată statisticile.
Utilizând datele provenite de la utilizatorii săi din 2016, TomTom a dat publicității cele mai aglomerate 10 orașe din lume. În analiza sa au intrat nu mai puțin de 390 de orașe din 48 de țări de pe șase continente. Pentru alcătuirea acestui top, TomTom a utilizat nu mai puține de 19 trilioane de rapoarte pe care le-a pus la bătaie baza de date dezvoltată pe parcursul ultimilor nouă ani.
Faptul că Bucureștiul ocupă locul al cincilea la nivel mondial nu este singura surpriză negativă. Capitala României este singurul oraș din Europa care își face loc în acest top, reușind să detroneze Moscova de pe poziția fruntașă pe care o ocupa în Europa anul trecut. Raportul este generat de un algoritm care calculează timpul suplimentar petrecut în trafic față de timpul standard generat de sistemul de navigație, fără ca acesta să țină cont de trafic. Astfel, față de timpul optim, media de întârziere pentru o distanță parcursă în București este cu 50% mai mare. De exemplu, o distanță care se parcurge normal în 30 de minute este parcursă în 45 de minute.
Cum arată clasamentul la nivel mondial
La fel ca și în 2015, topul la nivel mondial este dominat de Mexico City (66%), urmat de Bangkok (61%), Jakarta (58%), Chongqing (52%) și București (50%). În continuarea clasamentului, primele zece locuri sunt completate de Istanbul (49%), Chengdu (47%), Rio de Janeiro (47%), Tainan (46%) și Beijing (46%). Aceste valori sunt doar mediile, însă, de exemplu, pentru Mexico City timpul de întârziere poate fi la orele de seară cu 101% mai mare decât în cazurile în care nu există trafic.