Suspendarea permisului de conducere este una dintre sancțiunile aplicate șoferilor, pe lângă amendă, în urma unor abateri de la regulile de circulație. Din fericire, această sancțiune este una temporară și, în funcție de gravitatea abaterii, poate varia de la 30 până la 90 de zile.
Totuși, atunci când vine vorba despre redobândirea permisului suspendat, există anumite condiții speciale, care pot influența pozitiv sau negativ perioada de timp în care nu te vei mai putea urca la volan.
În cele ce urmează, vom vorbi despre prevederile legale în ceea ce privește recuperarea permisului suspendat, perioadele de suspendare a permisului auto, procedurile de recuperare a permisului suspendat în funcție de fiecare situație și despre cum poate fi redusă perioada de suspendare a permisului.
Cadru legal
Perioadele de suspendare a permisului auto
Redobândirea permisului auto suspendat
Cum se poate reduce perioada de suspendare a unui permis auto
Pași de urmat pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului
Acte necesare pentru redobândirea permisului suspendat
Cadru legal
Procedura de restituire a permisului de conducere suspendat și de reducere a perioadei de suspendare a permisului este prevăzută în Articolul 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002. Tot în articolul de lege sunt prezentate și drepturile și obligațiile șoferului, atunci când vine vorba despre redobândirea permisului de conducere, în funcție de sancțiunea pentru care a fost suspendat permisul.
De asemenea, în Codul Rutier 2020 au apărut unele modificări în ceea ce privește redobândirea permisului auto suspendat. Prin HG nr. 182/2020, persoanele care doresc reducerea perioadei de suspendare a permisului au o dată limită de depunere a cererii prin care solicită acest lucru. Mai exact, cererea se va depune până în a 30-a zi, pentru permisul suspendat fără a fi eliberată o dovadă de circulație, și până în a 45-a zi, în situația în care primești o dovadă de circulație, putând să te bucuri de autoturismul tău pentru o perioadă de încă 15 zile.
Perioadele de suspendare a permisului auto
Legea prevede trei perioade distincte pentru care permisul de conducere se poate suspenda, în funcție de abaterea săvârșită, dar și de alte criterii specifice. Iată care sunt perioadele de suspendare a permisului de conducere:
Suspendarea permisului pentru 30 de zile
Permisul de conducere se poate suspenda pentru 30 de zile atunci când șoferul a acumulat 15 puncte de penalizare. Totuși, trebuie menționat că punctele de penalizare expiră la șase luni de la data la care s-a constatat contravenția. Astfel, acest tip de suspendare a permisului se aplică doar șoferilor ce comit contravenții care însumează 15 puncte de penalizare, în decurs de 6 luni.
De asemenea, permisul de conducere se mai suspendă pentru 30 de zile în cazul unor contravenții precum:
- Nerespectarea regulilor privind depășirea;
- Nerespectarea indicațiilor agentului de circulație;
- Neacordarea de prioritate pentru pietonii aflați pe trecerea de pietoni sau pentru vehiculele care au acest drept.
Suspendarea permisului pentru 60 de zile
Suspendarea permisului pentru o perioadă de 60 de zile se impune în cazul următoarelor abateri:
- Neacordarea de prioritate sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, în urma acestor fapte rezultând un accident;
- Nerespectarea regulilor de circulație la trecerea într-o coloană oficială;
- Nerespectarea interdicției de circulare pe un anumit segment de drum;
- Circulația pe sens opus, excepție făcând cazul în care manevra de depășire este executată în mod regulamentar.
Suspendarea permisului pentru 90 de zile
Această perioadă de suspendare se impune pentru următoarele abateri:
- Nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată;
- Depășirea vitezei legale cu peste 50 de kilometri la oră;
- Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice;
- Conducerea unui autoturism cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție.
Redobândirea permisului auto suspendat
Perioada după care se poate redobândi permisul de conducere variază și este influențată de o serie de factori legați, în cea mai mare parte, de abaterea comisă. Iată când se poate restitui permisul de conducere suspendat:
La expirarea termenului pentru care este suspendat permisul
De cele mai multe ori, permisul de conducere este restituit șoferului odată cu expirarea perioadei pentru care este suspendat. În această categorie intră șoferii al căror permis a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile, cei care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului sau cei care nu fac demersurile legale pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare.
Citește și: Codul Rutier 2021: modificari ale legii si valorile amenzilor frecvente
La expirarea termenului și în urma susținerii unui test teoretic
Șoferii care săvârșesc anumite abateri de circulație nu vor putea solicita reducerea termenului de suspendare a permisului și, mai mult, la expirarea acestei perioade, vor fi nevoiți să susțină un test teoretic pentru a-și recăpăta permisul. În categoria acestor abateri intră:
- Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta este încadrată drept infracțiune;
- Comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, în urma căruia s-a constatat că șoferul consumase băuturi alcoolice;
- Trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele acustice și vizuale sunt pornite;
- Acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat.
Cum se poate reduce perioada de suspendare a unui permis auto
Șoferii al căror permis de conducere auto a fost suspendat pentru o perioadă de 60 sau 90 de zile, pentru anumite abateri, au posibilitatea de a solicita reducerea acestui termen. Iată abaterile pentru care îți poți redobândi mai repede permisul suspendat:
- Nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale;
- Depășirea sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului;
- Nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere;
- Circulația pe sens opus, cu excepția cazului în care se efectuează o manevră de depășire;
- Conducerea sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta nu este încadrată drept infracțiune;
- Nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum.
De asemenea, perioada de suspendare a permisului auto se poate reduce și în cazul șoferilor care au depășit cu 50 km/h viteza regulamentară, însă doar prin îndeplinirea a două condiții:
- Viteza cu care șoferul a circulat să nu fie mai mare de 70 km/h;
- Dacă viteza de deplasare a fost mai mare cu 70 km/h, șoferul să nu fi fost sancționat în ultimele 12 luni pentru aceeași abatere.
Pași de urmat pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului
Șoferii al căror permis de conducere a fost suspendat pentru o perioadă de 60 sau 90 de zile, pot obține, în urma susținerii unui examen teoretic, reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile. De această reducere pot beneficia doar conducătorii care dețin permis de conducere de mai mult de un an și care nu au beneficiat de această metodă de reducere în ultimii 3 ani.
Susținerea examenului teoretic se face în reședința de județ unde s-a emis permisul de conducere, iar după susținerea și promovarea sa, actele doveditoare se vor trimite pe raza IJP-ului în care a fost săvârșită fapta.
Examenul teoretic poate fi susținut doar în primele 30 de zile de la data la care a intrat în vigoare suspendarea dreptului de a conduce un vehicul, nu reținerea propriu-zisă a permisului. Astfel, în cazul în care ți-a fost reținut permisul, însă ai primit o dovadă de circulație cu o valabilitate de 15 zile, examenul se susține la 30 de zile de la data expirării dovezii de circulație.
Acte necesare pentru redobândirea permisului suspendat
Dacă ai susținut și promovat examenul de redobândire permis, prin răspunderea corectă la cel puțin 13 din cele 15 întrebări incluse în proba teoretică, îți vei putea primi permisul după 30 de zile, doar dacă depui o serie de documente. Iată care sunt acestea:
- Copie după dovada de conducere, față/verso;
- Copia buletinului;
- Dovada pentru plata amenzii primite;
- Cerere-tip, în care soliciți reducerea perioadei de suspendare.
După expirarea celor 30 de zile și după aprobarea cererii, permisul va putea fi ridicat, pe baza dovezii de conducere și a cărții de identitate.
Atenție însă: dacă vei comite alte abateri care duc la suspendarea permisului, în următoarele două luni de la data restituirii sale, dreptul de a conduce un autovehicul îți va fi suspendat din nou, iar la termenul inițial se vor adăuga 30 de zile de suspendare.
Pentru a nu ajunge în situația în care să-ți fie suspendat permisul de conducere, îți recomandăm să circuli prudent, cu grijă față de ceilalți participanți la trafic și respectând toate regulile de circulație în vigoare. Astfel, nu va mai fi nevoie să-ți faci griji în legătură cu toate procedurile de redobândire permis și nici cu amenda pe care vei fi nevoit să o plătești.
Sursa Foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.