autovit.ro
B SECTIUNI

Regulatorul de tensiune: rol și disfuncții posibile

Trecute sunt vremurile în care automobilul ne mai putea ridica doar probleme de ordin mecanic, iar regulatorul de tensiune era un veritabil călcâi al lui Ahile, în multe cazuri. Cu manifestări ce pot fi puse pe seama altor piese și cu disfuncții nu atât de ușor de diagnosticat, la prima vedere, această componentă mică are un rol mare. Durata de viață a acumulatorului mașinii și funcționarea optimă a echipamentelor electrice și electronice depind de regulatorul de tensiune. Acest subansamblu lucrează în tandem cu alternatorul, pentru a contracara variațiile din funcționarea celui din urmă, pe fondul fluctuațiilor vitezei automobilului. Fără un regulator de tensiune precis, nu este posibilă reîncărcarea bateriei la valoarea ei optimă, ceea ce periclitează funcționarea tuturor celorlalte sisteme de la bord. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Ce este un stabilizator de tensiune

Cunoscut și sub numele de stabilizator de tensiune, regulatorul de tensiune este o piesă de mici dimensiuni, ce înglobează atât piese electronice, cât și elemente electromecanice. Montat pe suportul periilor de grafit, aflat, la rândul lui, în carcasa alternatorului, regulatorul de tensiune este foarte important pentru o funcționare cât mai liniară a mașinii și în special a componentelor care alcătuiesc sistemul electric al acesteia. Concepute, inițial, pe baza unui releu electromecanic, aceste subansamble au fost printre primele ce au marcat tranziția către era electronică a automobilelor moderne. Datorită tehnologiei bazate pe semiconductori, un regulator de tensiune de calitate garantează menținerea unui nivel precis al tensiunii de alimentare în circuit. 

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOTURISME

Cum funcționează acesta

Rolul unui regulator de tensiune este acela de a doza uniform cantitatea de energie electrică pe care o primește fiecare dintre consumatorii de la bordul mașinii. Sarcina acestei componente este de a controla tensiunea produsă de alternatorul mașinii, pentru a reîncărca acumulatorul. Modul în care regulatorul intervine în funcționarea alternatorului este acela de a-l forța pe cel din urmă să mențină o tensiune cuprinsă în intervalul dintre 13,5 volți și 14,5 volți. 

Astfel, bateria poate funcționa în deplină siguranță și deservește în cele mai bune condiții circuitele electrice și componentele mașinii. Sistemul de iluminare, cablajele, motorașele electrice ale ștergătoarelor, ale scaunelor sau ale geamurilor, precum și instalația de aer condiționat sau sistemul de sonorizare pot să funcționeze, astfel, concomitent, fără ca sistemul electric să înregistreze perturbări cauzate de eventuale dereglări ale fluxului asigurat de alternator.

Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE

ce este un reglator de tensiune

Ce simptome anunță un stabilizator de tensiune defect

Din cauza caracterului polivalent al acestei piese, regulatorul de tensiune poate influența comportamentul general al automobilului pe care îl conduci. Deși, la prima vedere, doar sistemul electric este supus capriciilor acestui subansamblu, disfuncțiile regulatorului de tensiune se pot răsfrânge inclusiv asupra funcționării propulsorului. Printre manifestările care te pot alerta cu privire la nevoia de a-l repara sau de a-l înlocui se numără următoarele, indiferent de ordinea în care pot surveni acestea:

Epuizarea resurselor de energie ale bateriei

În cazul în care ai schimbat acumulatorul de curând sau știi că nu ai montată sub capotă o baterie cu o vechime prea mare, dar te trezești fără rezerve de curent electric, ar putea fi vina regulatorului de tensiune. Când acesta cedează, legătura bateriei cu alternatorul este viciată, iar cea din urmă nu se mai poate reîncărca în timp util, pentru a susține pornirea motorului. Mai grav, nici dacă vei încărca acumulatorul cu ajutorul unui redresor nu vei reuși să elimini problema, pentru că te vei confrunta cu efectele unui regulator de tensiune care afectează circuitul electric, indiferent de condiții. 

Disfuncții ale tabloului de bord

Turometrul, vitezometrul, indicatorul pentru temperatura apei sau display-ul computerului de bord sunt și ele dependente de regulatorul de tensiune. Atunci când acesta nu mai reușește să mențină tensiunea în intervalul optim, te-ai putea confrunta cu perturbări majore. Mai exact, ai putea să te afli în situația în care vitezometrul sau turometrul nu îți indică nicio valoare, deși poți porni și conduce mașina. 

Funcționarea defectuoasă a farurilor 

Unul dintre cei mai mari consumatori, ce pun o presiune mare asupra acumulatorului și stabilizatorului de tensiune, sistemul de iluminare poate da semne importante cu privire la disfuncțiile din circuit. Dacă regulatorul nu mai funcționează corespunzător, lampa de plafonieră, cea din portbagaj, cele de pe portiere, semnalizatoarele, farurile sau stopurile mașinii vor lumina la o intensitate mai mică sau chiar vor avea fluctuații nefirești ale intensității fluxului luminos. 

cum functioneaza un stabilizator de tensiune

Valori imprecise, indicate de testerul pentru regulatorul de tensiune 

Cu toate manifestările de mai sus, simpla bănuială cu privire la disfuncțiile regulatorului de tensiune nu este suficientă. Se impune, așadar, o vizită într-un service specializat în problemele sistemului electric al mașinii, unde regulatorul de tensiune va fi supus unei diagnoze, cu ajutorul unui tester dedicat. Dacă cifrele indicate de display-ul aparatului nu se stabilizează la o valoare exactă, ai confirmarea cea mai precisă a faptului că trebuie să schimbi regulatorul de tensiune. 

Funcționarea greoaie a motorului

Așa cum precizam mai sus, disfuncțiile regulatorului de tensiune nu se răsfrâng numai asupra sistemului electric al mașinii. Acestea pot afecta inclusiv funcționarea propulsorului. Mai exact, dacă simți fluctuații de turație la relanti sau chiar trepidații în primele trepte de viteză, cauza ar putea să nu fie tocmai una de sorginte mecanică. Tot din cauza regulatorului de tensiune s-ar putea produce și accelerarea neliniară, brutală, sau chiar oprirea bruscă a motorului. În acest caz, problemele regulatorului de tensiune devin un risc serios în privința siguranței tale și a pasagerilor. 

Informațiile de mai sus te ajută să identifici la timp problemele regulatorului de tensiune. Odată ce vei înlocui această piesă mică, dar foarte importantă, vei scuti celelalte subansamble de o uzură prematură și inutilă. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)