autovit.ro
B SECTIUNI

Reguli de circulație în Marea Britanie: sfaturi și informații pentru cei cu viză pentru Anglia

Marea Britanie este o destinație populară pentru mulți români care vor să călătorească în scop turistic sau de afaceri. Cu toate acestea, de la 1 ianuarie 2021, după ce Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, lucrurile s-au schimbat pentru cetățenii români care vor să viziteze această țară. 

În primul rând, trebuie să știi că ai nevoie de o viză pentru Marea Britanie dacă vrei să muncești, să studiezi, să călătorești sau să rămâi mai mult de 6 luni într-un an.

Pentru a obține o viză UK, trebuie să îndeplinești anumite criterii și să acumulezi un număr de puncte, în funcție de tipul de viză pentru care aplici. Pe lângă viză, pentru a intra în țară, ai nevoie de pașaport pentru Anglia și pentru celelalte țări din regat. Așadar, nu poți intra fără pașaport în Marea Britanie.

În al doilea rând, trebuie să știi că există unele reguli și particularități de circulație, pe care orice șofer ar trebui să le respecte. De exemplu, în Regatul Unit al Marii Britanii sunt țări în care se conduce pe stânga drumului, se acordă prioritate traficului care vine din dreapta și se folosesc mile pe oră, în loc de kilometri pe oră. 

De asemenea, se aplică taxe de congestie în unele orașe și se folosesc camere de supraveghere, pentru a sancționa abaterile. Așadar, o bună informare te va ajuta să eviți eventualele probleme sau amenzi și să te bucuri de călătoriile tale.

circulatie marea britanie

Banda pe care se circulă în Marea Britanie

După ce ai luat viza pentru Anglia după Brexit, trebuie să știi că, în Anglia, poți conduce cu permis de România. La fel este și invers: un permis de conducere luat în UK este valabil și în România. Un aspect important, dacă vrei să conduci în Marea Britanie sau Anglia, este că se conduce pe partea stângă a drumului, nu pe cea dreaptă, cum se întâmplă în majoritatea țărilor europene.

Acest lucru înseamnă că trebuie să fii atent la sensurile giratorii, la depășiri, la semafoare și la intersecții. De asemenea, trebuie să te obișnuiești cu volanul și cu schimbătorul de viteze pe partea opusă, față de cea din România.

👉 Pentru a nu te pierde în traficul orașelor din Marea Britanie, citește și articolul nostru privind cele mai bune aplicatii gps.

Prioritatea de trecere: diferența România – Marea Britanie

reguli de circulatie

Un alt aspect important, pe care e bine să-l știi, dacă vrei să conduci în Marea Britanie, este că se acordă prioritate traficului care vine din dreapta, inclusiv la sensurile giratorii. Acest lucru înseamnă că trebuie să te asiguri că nu există niciun vehicul care se apropie din dreapta, înainte de a intra în intersecție, pe drumul dorit sau în sensul giratoriu, în Anglia.

Pe lângă sensurile giratorii, există și alte tipuri de intersecții pe care le poți întâlni în țările din Regatul Unit, cum ar fi cele semnalizate cu semafoare, cele nesemnalizate, cele cu prioritate de dreapta și cele cu sens unic. 

În general, trebuie să respecți semnele și marcajele rutiere, să acorzi prioritate traficului care vine din dreapta, să te asiguri înainte de a schimba direcția sau banda de circulație și să nu blochezi intersecțiile. Acestea sunt unele dintre regulile care te-ar putea viza în Anglia.

Limitele de viteză în Marea Britanie

limite de viteza

Limitele de viteză sunt stabilite în funcție de tipul drumului și de categoria vehiculului. În general, pentru autovehiculele din categoriile A și B (mașini, motociclete și dubițe), viteza maximă admisă este de:

  • 30 mile/h (48 km/h) în localități;
  • 60 mile/h (96 km/h) pe drumuri cu o singură bandă;
  • 70 mile/h (112 km/h) pe drumurile cu două sau mai multe benzi, inclusiv autostrăzi.

Există și excepții de la aceste reguli, în funcție de condițiile de trafic, de vreme sau de semnalizarea rutieră. De exemplu, în unele zone rezidențiale sau școlare, viteza maximă poate fi de 20 mile/h (32 km/h), iar pe anumite autostrăzi, viteza poate fi variabilă sau redusă la 50 mile/h (80 km/h) sau chiar 40 mile/h (64 km/h), în caz de lucrări sau accidente.

Pentru celelalte categorii de vehicule, cum ar fi autocare, camioane, tractoare sau vehicule care tractează remorci, limitele de viteză sunt diferite și depind de masa și dimensiunea lor. De exemplu, pentru un autovehicul care tractează o remorcă, viteza maximă este de 50 mile/h (80 km/h) pe drumuri cu o singură bandă și de 60 mile/h (96 km/h) pe drumuri cu două sau mai multe benzi.

👉 Descoperă autoturismele britanice, accesând oferta de mașini Land Rover, de la Autovit.

Regulile pentru parcare

reguli de parcare

Există multe reglementări diferite, care te-ar putea viza în Anglia, și care trebuie respectate. În general, poți parca într-o zonă semnalizată cu pancarta cu P, fie într-o parcare special amenajată, fie la marginea drumului. Unele zone de parcare sunt gratuite, altele trebuie plătite și unele au restricții pentru tipul de vehicul. 

De asemenea, pot exista restricții privind limitele de timp. De aceea, este necesar să verifici semnele, pentru mai multe informații, înainte de a lăsa mașina.

Dacă parchezi în afara unei parcări amenajate și vrei să lași mașina pe marginea drumului, trebuie să ții cont de liniile galbene și de cele roșii, de pe drum. Acestea indică unde poți și unde nu poți parca sau aștepta. Iată ce înseamnă fiecare linie:

  • O linie galbenă simplă – înseamnă că nu poți aștepta, parca, încărca sau descărca, la orele indicate pe semnul însoțitor. Restricțiile tind să fie ridicate în timpul serii și al weekend-urilor, dar cel mai bine verifică semnul, înainte de a parca.
  • O linie galbenă dublă – înseamnă că nu poți aștepta sau parca deloc, la orice oră. Nu va exista niciun semn cu informații suplimentare.
  • O linie roșie simplă – înseamnă că nu poți opri din niciun motiv, în timpul perioadelor restricționate, care vor fi detaliate pe un semn din apropiere. Restricțiile tind să fie în vigoare în timpul orelor de vârf, dar verifică semnul, înainte de a opri. Pe o linie roșie simplă, nu poți nici măcar să cobori, să iei pasageri, să încarci sau să descarci bunuri.
  • O linie roșie dublă – înseamnă că nu poți opri deloc, cu excepția taxiurilor autorizate. Nu există parcare pe o linie roșie dublă.

Dacă vrei să parchezi într-o zonă permisă, trebuie să plătești o taxă, care variază în funcție de locație, oră și durată. Poți plăti prin parcometre, prin telefon sau prin aplicații mobile. De asemenea, trebuie să respecți limita de timp pentru care ai plătit, altfel, riști să primești o amendă sau să ți se ridice mașina.

👉 Dacă plănuiește o excursie de familie, fără a avea grija autovehicului, află care sunt cele mai recomandate masini de familie.

Taxa de centru

taxe circulatie

Un alt aspect de care trebuie să ții cont și care ar viza, în Anglia, conducătorii auto este existența taxelor de centru, care se aplică în anumite zone urbane aglomerate. Aceste taxe au fost introduse pentru a reduce poluarea și congestia traficului și variază în funcție de oraș, orar și tipul de vehicul. De exemplu, în Londra, taxa de centru este de 15 lire sterline pe zi, iar în Birmingham este de 8 lire sterline pe zi, pentru majoritatea autovehiculelor.

Pentru a evita amenzile, trebuie să plătești taxa înainte sau în ziua în care conduci în zona taxată, folosind site-ul oficial al autorităților locale ori alte metode de plată disponibile. De asemenea, trebuie să verifici dacă vehiculul tău respectă standardele de emisii ale zonei, altfel, s-ar putea să plătești o taxă suplimentară sau să nu ai voie să intri deloc. 

Taxele de centru sunt o modalitate de a încuraja utilizarea transportului public sau a altor alternative mai ecologice, precum bicicleta sau mersul pe jos, atunci când vizitezi orașele din Marea Britanie.

Limite de alcoolemie în Marea Britanie

Dacă vrei să conduci în Marea Britanie, trebuie să știi că există limite legale pentru cantitatea de alcool pe care o poți avea în sânge. Aceste limite variază în funcție de regiunea în care te afli: în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, limita este de 0,8‰, iar în Scoția este de 0,5‰. 

Dacă depășești aceste limite, riști să fii amendat, să ți se suspende permisul de conducere sau chiar să fii arestat. Momentan, nu există o reglementare privind ridicarea de viză în Anglia, pentru astfel de infracțiuni.

De aceea, dacă vrei să te urci la volan, este recomandat să nu consumi deloc alcool, deoarece acesta îți afectează capacitatea de reacție, judecată și coordonare. Conducerea sub influența alcoolului nu este doar ilegală, ci și periculoasă pentru tine și pentru ceilalți participanți la trafic.

Sancțiuni pentru diferite abateri: acte Anglia

oprit in trafic

În Anglia, condusul vizează, ca peste tot, respectarea unor reguli stricte, precum siguranța și protecția tuturor participanților la trafic. Dacă încalci aceste reguli, riști să fii sancționat cu amenzi, puncte de penalizare, suspendarea ori retragerea permisului de conducere sau chiar închisoarea, în funcție de gravitatea abaterii. Iată câteva dintre cele mai frecvente abateri și sancțiunile aferente:

  • Pentru depășirea vitezei legale, amenda poate varia între 100 și 2500 de lire sterline, în funcție de cât de mult ai depășit limita și de tipul de drum. De asemenea, poți primi între 3 și 6 puncte de penalizare, pe permisul tău de conducere, sau chiar să ți se suspende, pentru o perioadă de până la 56 de zile.
  • Pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, amenda poate ajunge până la 5000 de lire sterline, iar permisul de conducere poate fi suspendat pentru cel puțin 12 luni. În plus, poți fi condamnat la închisoare până la 6 luni, să fii obligat să participi la un curs de reabilitare sau, dacă ești considerat pericol, ți se poate ridica viza de Anglia.
  • Pentru folosirea telefonului mobil la volan, amenda este de 200 de lire sterline, iar permisul de conducere poate fi penalizat cu 6 puncte. Dacă ești prins de două ori în doi ani, riști să ți se suspende permisul pentru 6 luni sau să fii chemat în instanță.
  • Pentru nerespectarea semnelor și semafoarelor, amenda este de 100 de lire sterline și poți fi penalizat cu 3 puncte. Dacă refuzi să plătești amenda, poți fi chemat în instanță și să primești o amendă mai mare sau să ți se suspende permisul.
  • Pentru conducerea fără asigurare sau fără permis valabil, amenda poate fi de până la 5000 de lire sterline, iar permisul poate fi suspendat sau retras. De asemenea, vehiculul tău poate fi confiscat sau distrus de autorități.

Ce trebuie să prezinți când te oprește polițistul

Dacă ești oprit de poliție, actul cu viza de Anglia nu este necesar, dar trebuie să prezinți următoarele documente:

  1. Permisul de conducere – dacă nu îl ai la tine, trebuie să îl prezinți la un post de poliție, în termen de 7 zile. Permisul din România este unul UE și este valabil și în majoritatea țărilor din afara Uniunii, deci nu va fi nevoie de un permis de Anglia.
  2. Un act de identitate: CI sau pașaport. Având în vedere că nu este o țară din UE, îți trebuie pașaport pentru Anglia și este foarte posibil ca polițistul să nu accepte prezentarea buletinului.
  3. Certificatul de înmatriculare al vehiculului – dacă nu îl ai la tine, trebuie să îl prezinți la un post de poliție, în termen de 7 zile.
  4. Asigurarea auto – dacă nu poți dovedi că ai o asigurare valabilă, poți fi amendat sau chiar arestat.

În concluzie, condusul în Marea Britanie este o experiență interesantă, pentru cei care vor să viziteze această țară în scop turistic sau de afaceri. Cu toate acestea, chiar dacă Anglia este în Europa, în această țară există reguli de circulație particulare. 

Este esențial să le cunoști și să le respecți, deoarece diferă de cele din România sau din alte țări europene. Astfel, vei evita sancțiunile, accidentele sau alte situații care ți-ar putea strica vacanța sau călătoria de afaceri.

Sursa foto: shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)