
Duster este unul dintre modelele care au dus succesul Dacia la un cu totul alt nivel. SUV-ul care se vinde într-o multitudine de țări poartă atât sigla Dacia, cât și pe cea Renault, pentru piețele unde marca franceză are mai multă relevanță și greutate în fața cumpărătorilor. Indiferent de sigla sa, Duster are la bază modelul atât de bine cunoscut de români.
La finalul săptămânii trecute, Renault a trebuit să treacă printr-o furtună mediatică, creată din cauza faptului că organizația Global NCAP a testat la impact versiunea destinată pentru piața din India a modelului Renault Duster. Surprinzător, Duster nu a reușit să obțină nici măcar o stea, deși la testele Euro NCAP Duster a obținut trei stele la sesiunile desfășurate în 2011. Cum se întâmplă asta și de ce?
Totul este legat de piața din India, una pentru care prețul este definitoriu în momentul unei achiziții. Deaorece piața este saturată de modele low-cost, un SUV precum Duster nu ar putea avea un preț competitiv dacă nu s-ar face reduceri de costuri semnificative la orice capitol. Astfel, în echiparea de bază, Renault Duster destinat pentru piața din India nu dispune nici măcar de un airbag, ceea ce, evident, a dus la un rezultat aproape catastrofal.
Organizația Global NCAP a constatat că protecția pentru capul șoferului este foarte slabă, iar zona pieptului este extrem de expusă atât pentru șofer, cât și pentru pasager. Din păcate, Renault Duster a primit observații negative și în ceea ce privește protecția copiilor de pe locurile din spate. Pentru aceștia, gradul de protecția a fost de doar două stele.
“Este îngrijorător că întâlnim din nou o mașină care obține doar zero stele la testele de impact din India. Renault produce și comercializează Duster pentru mai multe piețe și este păcat că oferă o versiune atât de slabă din punct de vedere al siguranței pentru piața din India”, a declarat David Ward, secretar general Global NCAP.