Chiar daca un autoturism second hand cumparat de la un dealer este mai scump fata de unul echivalent achizitionat de pe piata libera, aceasta optiune ofera o serie de avantaje. Stiti exact care sunt acestea?
In primul rand vorbim despre siguranta achizitiei, mai exact provenienta autoturismului. In ultimii ani, mai exact dupa aderarea Romaniei la spatiul UE, piata auto second hand a trecut printr-un amplu proces de “cizelare”. Daca inainte puteai cumpara o masina trecuta de prima tinerete doar “orbeste” de la “baieti” (a se citi samsari), acum exista posibilitatea achizitionarii unui exemplar direct de la un dealer specializat in acest tip de tranzactii.
Mai trebuie stiut ca exista doua categorii de dealeri: serviciul de masini rulate oferit de importatorul marcii si dealerii independenti care comercializeaza masini second hand indiferent de brand (ATP Exodus & Co, Auto Schunn, International Leasing, Mevas Auto si multi altii).
In plus au fost infintate si in Romania o serie de filiale ale unor companii specializate in tranzactii second hand de brand, cele mai puternice de pe piata locala fiind BMW Premium Selection, Tiriac AutoRulate, Mercedes-Benz Romania si altele.
Evident ca achizitia unui autoturism second hand intr-un cadru organizat implica si niste costuri, insa suportabile. Prin urmare, inafara de faptul ca veti cunoaste exact istoricul de service si al proprietarilor, aceste autoturisme au marele avantaj ca au o vechime intre 6 luni si 5 ani, precum si rulaje reale intre 6.000 km si 120.000 km. Astfel veti sta linistiti ca masina sigur nu a fost furata sau ca rulajul a fost “aranjat”…
Mai trebuie scos in evidenta ca, de regula, masinile second hand comercializate de dealerii oficiali provin din flota constructorului sau sunt masini “intoarse” din leasing. De asemenea, inainte scoaterii la vanzare aceste exemplare sunt verificate complet din punct de vedere tehnic, nu doar “cosmetizate” cum se practica pe piata libera. Mai mult, daca la un exemplar sunt identificate anumite probleme, acestea sunt remediate inainte de vanzare, astfel cu siguranta clientul nu va avea parte de “defecte ascunse”…
Un alt avantaj este acela ca se elibereaza o factura legala, iar daca clientul nu dispune de toti banii se intocmeste rapid o schema de finantare pentru plati esalonate, in sistem leasing ori credit bancar.
Mai mult, pentru aceste masini second hand cumparate de la dealeri se ofera chiar si garantie plus servicii de intretinere. Evident ca am vrut sa stim ce inseamna garantia oferita pentru o masina second hand si am aflat ca BMW Premium Selection ofera 24 de luni garantie completa, 12 luni sau 10.000 km servicii de intretinere gratuita, precum si asistenta rutiera non-stop.
In timp ce ma documentam pentru acest material, mi-am adus aminte ca un prieten din presa auto a cumparat in urma cu ceva ani un autoturism second hand si a fost de acord sa ne povesteasca despre aceasta experienta:
Nelu Banica, jurnalist: “In toamna lui 2007 tocmai imi expirase leasing-ul la Megane 1.5 dCI 85 CP (cu trapa) si m-am hotarat ca de ziua mea sa imi fac cadou un BMW 320d. Zis si facut, pe 19 noiembrie am mers la showroom-ul din Baneasa si m-am tot uitat impreuna cu sotia, la toate grozaviile de acolo. Pana ne-am tot configurat masina dorita, tipul de la vanzari ne-a “citit” ca nu suntem fitosi si ca cerem de la o masina lucruri mai mult “de familie”, asa ca ne-a propus sa vedem si parcul de masini rulate Corporate Cars, de afara. Afara era frig, intuneric (ma rog, luminata parcarea cu becuri stradale) si oricum optiunea de second-hand nu era nici pe lista de compromisuri. Pe scurt, am ales un 320d gri antracit de 163 CP, cu doar 3.000 km la bord (trei mii!!), cu trapa (ca asta era pe primul loc in lista noastra de optionale), incaltat cu pneuri de iarna pe jante din tabla si cu anvelope de vara pe jante din aliaj, inghesuite in portbagaj si pe bancheta din spate. Pretul era la 2/3 din una noua. A doua zi plecam cu masina din parcarea show-room-ului fiind curios cum se conduce atat de laudatul BMW. O luna mai tarziu mergeam in regim de croaziera pe autostrazile Austriei cu 140 km/h, cu un consum de 5.5 litri, incarcati pentru o vacanta la schi….”
Voi ce parere aveti: merita sa iti achizitionezi o masina second hand cu asemenea avantaje, chiar daca este mai scumpa?
Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.