![](https://www.autovit.ro/blog/wp-content/uploads/2015/08/the-brand-new-mercedes-benz-b-class-v-672x442.jpg)
Există metode pentru a răcori interiorul unei mașini mai repede? Este una dintre întrebările care apar foarte des după ce mașina stă în soare ore întregi, iar interiorul este extrem de încins. Multe dintre sfaturi recomandă activarea recirculării imediat cum ai urcat în mașină. Dar este acest sfat corect? Testele și sfaturile experților oferă o recomandare ușor diferită.
- În primul rând este foarte important ca prima operațiune pe care o faci atunci când urci în mașină este să deschizi larg geamurile. Acest aspect este recomandat din două motive. Primul este legat de faptul că datorită căldurii excesive din interiorul mașinii unele plastice pot emite substanțe nocive pentru sănătate. Apoi, este mult mai eficient ca toată caldura acumulată să fie eliminată măcar pentru un minut pe geamuri, decât să fie răcită de sistemul de aer condiționat. Așadar, deschide larg geamurile imediat cum ai urcat în mașină.
- Al doilea pas este să pornești aerul condiționat, dar fără să activezi recircularea. În primele secunde aerul din mașină este mai cald decât cel de afară, astfel încât recircularea nu ajută. Nu utiliza recircularea în primele zeci de secunde.
- Pornește aerul condiționat pe setarea care răcește cel mai puternic aerul. Astfel, aerul foarte rece va scădea rapid temperatura conductelor încinse și nu va ajunge în habitaclu atât de rece încât să fie insuportabil.
- Păstrează geamurile deschise și aerul condiționat pe rece (la maximum) pentru măcar un minut, până începi să simți că aerul din interior este mai rece și devine suportabil.
- După ce aerul din interior este plăcut poți să activezi recircularea. Astfel, prin sistemul de AC, aerul va trece la o temperatura mai joasă decât cel de afară, încât va fi răcit mai eficient și mai rapid.
- Apoi, geamurile pot fi închise progresiv sau complet, în funcție de preferințele fiecăruia și de temperatura aerului din interiorul mașinii.
- Apoi, tot treptat poți ajusta temperatura sistemului dacă este automat sau poți reduce nivelul de ventilație pentru a păstra o temperatură optimă.
Rețineți faptul că este recomandat ca diferența de temperatură dintre interior și exterior să fie menținută la cote cât mai apropiate, mai ales dacă parcurgeți distanțe scurte la volanul mașinii. Trecerea bruscă în mod repetat de la o temperatură joasă la una ridicată și înapoi poate avea repercusiuni asupra stării de moment. Astfel, pot apărea dureri de cap, grețuri sau chiar amețeli.