Pe șoselele țării noastre au început să apară primele mașini cu volan pe dreapta acum mai bine de zece ani, când românii au început să lucreze și să se stabilească în număr mare în Regatul Unit, unde mașinile circulă pe partea stângă și au volanul pe partea dreaptă, invers decât în majoritatea țărilor europene.
Din cauza sumelor mari percepute pentru asigurare de către autoritățile din Anglia pentru mașinile second-hand – cu cât un autovehicul este mai vechi, cu atât asigurarea este mai scumpă – englezii preferă să-și schimbe des mașinile, vânzându-le pe cele vechi pe sume adesea derizorii. Așa se face că mașini scumpe cândva, ajung în posesia amatorilor de chilipiruri pentru sume aproape insignifiante.
- Ce prevede legislația
- Care sunt autovehiculele cu postul de conducere schimbat cel mai des
- Ce presupune schimbarea volanului de pe dreapta pe stânga
- Ce acte sunt necesare pentru schimb volan de pe dreapta pe stânga
- Care este costul schimbării volanului de pe dreapta pe stânga
Ce prevede legislația
Până la ieșirea Angliei din Uniunea Europeană, în anul 2020, legislația europeană permitea înmatricularea și, implicit, circulația automobilelor cu volan pe dreapta pe toate drumurile țărilor din Uniune, chiar dacă acestea, prin modul în care erau construite, reprezentau un pericol real pentru siguranța rutieră.
În România, începând cu Brexit-ul din 2020, Registrul Auto Român nu mai permite emiterea cărților de identitate a vehiculelor (CIV) pentru mașinile care provin din Regatul Unit. Cu toate acestea, este – încă – permisă înmatricularea mașinilor cu postul de conducere pe dreapta, dacă au ca țară de proveniență Irlanda, care face parte din Uniunea Europeană.
Cel mai important motiv pentru interzicerea circulației mașinilor cu volan pe partea dreaptă este, potrivit autorităților, numărul mare de accidente care se produc din cauza acestora: aproximativ 10% din totalul evenimentelor rutiere.
În aceste sens, a trecut de Senat și se află în curs de adoptare la Camera Deputaților un proiect de lege care va interzice „circulația pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”. Excepție vor face mașinile cu valoare istorică și anumite utilitare.
Cu toate acestea, dacă ești posesorul unui astfel de autovehicul, există, totuși, posibilitatea mutării volanului de pe partea dreaptă pe partea stângă, lucrare destul de dificilă și costisitoare, dar care te ajută să intri în legalitate.
👉 Dacă îți dorești o mașină rulată, platforma Autovit.ro îți oferă o gamă variată de automobile second-hand. Accesează site-ul pentru o experiență de cumpărare plăcută și sigură.
Care sunt autovehiculele cu postul de conducere schimbat cel mai des
Firește, schimbarea volanului de pe partea dreaptă pe cea stângă se poate face doar pentru modelele care au fost produse în ambele variante, cu atât mai mult cu cât piesele care se vor folosi pentru operațiune trebuie să provină de la un vehicul produs în același an, cu aceeași motorizare.
În general, din Marea Britanie, principala piață de mașini second-hand cu volan pe dreapta, se achiziționează automobile din gama premium. Motivul este lesne de înțeles: prețul acestora este redus, din cauza taxelor de asigurare exorbitante, iar în România este cu peste 50% mai mare.
Astfel, un model BMW Seria 5, an de fabricație 2006, se vinde în Regatul Unit cu un preț în jur de 2000 de lire, pe când în România poate trece chiar de 6000-7000 de euro.
Mașinile al căror volan este schimbat cel mai des pe partea stângă sunt cele aparținând brandurilor Opel, Volkswagen, Mini Cooper, Land Rover, dar și Mercedes-Benz, Audi sau BMW, Seriile 5, 7, 3 și modelele X5 și X6. Se face schimb volan de pe dreapta pe stânga și pentru alte modele: Toyota Supra, Nissan Skyline, Mazda RX-7 sau Honda Integra.
Ce presupune schimbarea volanului de pe dreapta pe stânga
Un schimb volan de pe dreapta pe stânga este o operațiune complexă și costisitoare, care presupune achiziționarea mai multor componente provenite din dezmembrări și care nu pot fi obținute dintr-un singur loc, așa că vei fi nevoit să le cauți și în alte parcuri auto. Prin urmare, este bine să iei în considerare și faptul că autovehiculul tău second-hand va primi și piese de înlocuire la mâna a doua, ceea ce constituie deja un dezavantaj.
Iată componentele și piesele necesare pentru realizarea unui schimb volan de pe dreapta pe stânga:
- volanul și suportul de montaj;
- consola centrală;
- pedalele de accelerație și frână;
- cablajul electric al sistemului de control al volanului;
- sistemul de direcție, inclusiv coloana de direcție, cutia de viteze și pompa de servoasistență;
- sistemul de evacuare, pentru a permite traseul coloanei de direcție pe partea stângă a mașinii;
- schimbarea poziției oglinzilor retrovizoare;
- sistemul de iluminare, inclusiv farurile, semnalizatoarele și stopurile (inclusiv cel de ceață);
- ștergătoarele, dacă cel lung este poziționat pe partea dreaptă;
- oglinzile laterale, dacă acestea sunt diferite;
- scaunele din partea din față;
- cotiera centrală;
- panoul ignifug, care separă motorul de cockpit;
- structura metalică a bordului.
👉 Dacă trebuie să înlocuiești o piesă la mașina ta, nu uita că pe Autovit.ro oferă o varietate largă de piese de schimb pentru toate genurile de autovehicule.
Trebuie subliniat faptul că în cazul unui schimb volan de pe dreapta pe stânga este necesară scoaterea motorului. În acest fel, operațiunile de schimbare și înlocuire a instalației electrice, în special, se vor face mai ușor și mai rapid. De asemenea, înlăturarea motorului în timpul operațiunilor este de folos și în cazul în care panoul de separare a blocului propulsor de cabină trebuie schimbat cu unul de la o mașină cu volan pe stânga.
Intervențiile și înlocuirile care se efectuează în timpul unui schimb volan de pe dreapta pe stânga vin și ele cu anumite riscuri și cheltuieli în plus. În funcție de modelul mașinii, scoaterea motorului poate să fie mai dificilă și să solicite achiziționarea altor suporturi, dacă cele vechi au trebuit să fie tăiate, iar noul panou ignifugat, sudat în locul celui original, va începe să ruginească după câțiva ani.
În plus, când se face un schimb volan de pe dreapta pe stânga, una dintre cele mai dificile intervenții este schimbarea comenzilor din portieră, pentru a putea acționa geamurile și oglinzile. De asemenea, trebuie prelungite, izolate și fixate toate cablurile care duc spre zona volanului.
Ce acte sunt necesare pentru schimb volan de pe dreapta pe stânga
Este bine de știut că, în cazul în care ești ești posesorul unui automobil cu volan pe dreapta și dorești să schimbi postul de conducere, nu ai nevoie de niciun document oficial sau aprobare pentru a începe lucrul.
Partea dificilă este găsirea unui service autorizat RAR schimbare volan, care este abilitat să lucreze cu sisteme electrice, de rulare, direcție și frânare și care, după terminarea lucrărilor, îți va pune la dispoziție documentele de care ai nevoie pentru omologarea mașinii la RAR.
Este recomandat să schimbi postul de conducere înainte de a merge la sediul RAR pentru CIV (cartea de identitate a vehiculului), împreună cu certificatul de montaj de la atelierul auto. Este important de reținut faptul că Registrul Auto Român ia în considerare pentru omologare doar schimbul postului de conducere care s-a făcut fără modificarea caroseriei, iar atelierul auto care a efectuat lucrarea trebuie să fie certificat și pentru dezmembrarea autovehiculelor scoase din uz.
👉 Îți dorești o mașină modernă? Accesează secțiunea de autoturisme noi de pe site-ul Autovit.ro, consultantul tău auto de încredere, și optează pentru una dintre mașinile preferate.
Care este costul schimbării volanului de pe dreapta pe stânga
Prețurile pentru piese și manoperă depind, în foarte mare măsură, de marca mașinii și vechimea ei.
În cazul în care vehiculul este vechi, prețul pieselor furnizate de atelierul de dezmembrări auto este destul de mic. Situația se schimbă, însă, pentru mașinile care nu au o vechime mai mare de 10-12 ani. Părțile folosite la schimbarea volanului acestora sunt foarte căutate și trebuie luate de la mașinile cu volan pe stânga, iar pentru ele costul poate ajunge la cel puțin 1500 de euro.
La această sumă se adaugă manopera, al cărei preț se situează undeva între 500-1000 de euro, în funcție de cât de ușor sau complicat este procesul de conversie. Atelierele auto abilitate au oferte dedicate anumitor mărci de mașini, iar costurile variază între 300 și 1000 de euro.
Se poate întâmpla, însă, ca prețul să crească față de estimarea inițială, mai ales dacă mecanicul se confruntă cu dificultăți la care nu se aștepta.
Timpul de așteptare pentru efectuarea lucrării poate varia și el, în funcție de specializarea mecanicilor, dar în general este de o săptămână de la găsirea tuturor pieselor. Aceasta este partea dificilă și consumatoare de timp, cu atât mai mult cu cât este improbabilă găsirea pieselor la un singur atelier de dezmembrări.
Schimbarea volanului de pe stânga pe dreapta poate fi o provocare, dar este necesară pentru intrarea în legalitate și limitarea riscului de accidente și evenimente rutiere neplăcute. Lucrarea poate fi costisitoare, însă avantajele pot fi semnificative. Repoziționarea postului de conducere va face șofatul mai ușor și mai confortabil, iar mașina poate fi mai ușor de vândut sau de închiriat.
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.