
„La cât timp se schimbă uleiul?” este una dintre cele mai frecvente întrebări, mai ales în rândul șoferilor începători. Răspunsul corect: depinde. Un schimb de ulei se face în funcție de recomandările producătorului auto, de vechimea mașinii, de numărul kilometrilor parcurși, de stilul de condus și lista poate continua. Descoperă, în rândurile următoare, câteva recomandări și informații utile.
- La câți kilometri se face schimbul de ulei
- Necesar și cât durează un schimb de ulei
- De ce ai nevoie pentru a schimba singur uleiul
La câți kilometri se face schimbul de ulei
Uleiul de motor îndeplinește mai multe roluri și este unul dintre cele mai importante fluide ale mașinii. El lubrifiază elementele din motor, curăță depunerile, protejează împotriva coroziunii și ajută la răcirea motorului. În primul rând, trebuie să recunoști semnele clare că mașina ta are nevoie de un schimb ulei motor. Acestea sunt:
- Aprinderea martorilor din bord, mai exact martorul service sau martorul de ulei. Aceștia se regăsesc pe majoritatea mașinilor produse în ultimii 10-15 ani.
- Nivelul din baia de ulei este scăzut. Vei observa acest aspect cu ajutorul jojei de sub capotă. Nivelul de ulei se verifică atunci când motorul este rece. Trebuie doar să scoți joja, să o cureți cu o cârpă și să o introduci la loc. Dacă nivelul este ușor scăzut, poți completa uleiul. Dacă e prea mare, situație destul de rară, s-ar putea ca uleiul să fi fost contaminat cu lichid de răcire sau combustibil.
- Schimbarea culorii și texturii uleiului reprezintă alte semne că fluidul din motor s-a degradat și că este nevoie să-l înlocuiești.
- Zgomotele ciudate de la motor sunt un alt semnal de alarmă. Dacă motorul rulează ciudat, se impun o vizită la service și, foarte probabil, un schimb de ulei.
Schimb de ulei motoare pe benzină
Să revenim la întrebarea noastră. La câți kilometri se face schimbul de ulei? Cel mai indicat este să respecți intervalele recomandate de producătorul mașinii. Există și modele care au nevoie de un schimb de ulei la 30-40 de mii de kilometri. Cei mai mulți dintre producători recomandă, însă, un interval de 15 mii de kilometri la motoarele pe benzină sau cel puțin o dată pe an, chiar și în cazul în care nu ai circulat atât de mult cu autoturismul.
Conduci o mașină cu transmisie automată? Află ▶ cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata, pentru a preveni defecțiunile nedorite.
Schimb de ulei motoare diesel
În cazul motoarelor diesel, schimbul de ulei se face la 15-20.000 de kilometri sau o dată pe an. În afara uleiului, va trebui să înlocuiești și elementul filtrant, atât la motoarele diesel, cât și la cele pe benzină. Acestea nu trebuie schimbate, însă, chiar la fiecare revizie. Verifică și în această situație recomandările producătorilor auto.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME
Necesar și cât durează un schimb de ulei
Dacă te întrebi cât durează un schimb de ulei, răspunsul este: aproximativ o oră. În general, dacă nu ai probleme majore la mașină, o revizie este o procedură foarte simplă pentru orice mecanic. Atunci când faci schimbul de ulei, e bine să înlocuiești și filtrele de ulei, combustibil, aer și polen. Dacă îți cumperi singur piesele, ține cont de recomandările din cartea mașinii. Alege doar produse verificate și de calitate, pentru a te asigura că nu vei întâmpina probleme grave pe viitor.
Pentru o întreținere corespunzătoare, este recomandat să verifici periodic nivelul de ulei. De asemenea, cumpără un litru în plus, pentru a avea o rezervă, în caz că trebuie să faci completări între revizii. Folosește doar tipul de ulei recomandat de producătorul mașinii. Dacă vei apela la produse contrafăcute sau de o calitate slabă, te-ai putea alege cu avarii grave ale motorului.
Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE
De ce ai nevoie pentru a schimba singur uleiul
Poate că tatăl și bunicul tău își reparau bătrâna Dacie în spatele blocului, fie singuri, fie ajutați de un vecin priceput. Lucrurile s-au schimbat foarte mult de atunci, însă există și în ziua de azi șoferi care au cunoștințele necesare și plăcerea de a-și întreține în regie proprie mașina personală. Printre operațiunile de rutină se numără și schimbul de ulei. Iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta, în caz că vrei să devii „mecanicul din spatele blocului”.
- Citește manualul mașinii – asta te va ajuta să afli cantitatea exactă de ulei de care ai nevoie, dar și tipul acestuia. Atunci când verifici cantitatea de ulei, caută să fie specificată cea care include și filtrul de ulei, deoarece acesta va fi și el schimbat.
- Pregătește-te din timp – verifică din timp sculele de care ai nevoie, cumpără uleiul potrivit și un filtru de ulei nou. De asemenea, vei avea nevoie de un recipient suficient de mare pentru a putea capta tot uleiul vechi. Ai în vedere și faptul că uleiul vechi va trebui transportat ulterior, dar și că vei avea nevoie de o folie impermeabilă, pentru a proteja de scurgeri de ulei anumite zone sau chiar mediul înconjurător.
- Încălzește motorul – uleiul cald are proprietăți de curgere mai bune, astfel că este recomandat să mergi puțin cu mașina, înainte de a schimba uleiul. Totuși, este important ca acesta să fie doar un pic încălzit.
- Folosește sculele potrivite – vei avea nevoie, cu siguranță, de o cheie dinamometrică la finalul operațiunii. Este important să știi forța exactă pe care trebuie să o aplici pentru a închide bușonul pe unde este eliminat uleiul vechi. Înainte de a fixa filtrul de ulei nou, este bine să fie uns la interior cu ulei proaspăt.
Vezi categoria noastra de ▶️ MASINI NOI
Unde faci lucrarea și cum scapi de uleiul vechi?
Recomandarea este ca această operațiune să aibă loc într-un mediu controlat, eventual o rampă sau un service unde ai acces.
Uleiul vechi poate fi extrem de dăunător mediului, astfel încât acesta nu trebuie să se scurgă în pământ, ci trebuie livrat service-urilor auto, de unde este colectat de firme specializate.
Cu toate că este o acțiune relativ simplă, indicat este să apelezi la un mecanic autorizat, atunci când mașina ta are nevoie de un schimb de ulei. O revizie este accesibilă din punctul de vedere al prețurilor, la orice service. Nu te vei murdări și vei evita posibilele accidente, precum și defecțiunile.
Sursa foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.