autovit.ro
B SECTIUNI

Proiect de lege: reguli noi pentru asigurarea obligatorie RCA

Proiectul pentru noua lege RCA a fost finalizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acesta cuprinde o serie de prevederi importante, precum faptul că asiguratul poate să suspende polița în anumite cazuri, că aceasta poate să fie plătită în rate și încheiată pe o perioadă de la o lună la un an, multiplu de lună sau că asiguratorul este obligat să prezinte formula de calcul după care a formulat oferta atunci când clientul o cere.

 

Unele dintre prevederile cuprinse în noua lege sunt extrem de utile pentru asigurat, care acum are mai multă flexibilitate în a-și alege oferta. De exemplu, există posibilitatea ca polița să fie suspendată atunci când mașina nu mai este utilizată din anumite motive. Indiferent că pleci din țară sau nu mai vrei să circuli cu mașina, polița poate fi suspendată. La fel de util poate fi și posibilitatea de a varia perioada de asigurare de la lună la lună. Astfel, un exemplu ar fi că această prevedere va fi utilă dealerilor care înmatriculează mașini pentru perioade scurte.

În acest moment, proiectul de lege a fost trimis către senatorii din Comisia de Buget Finanțe pentru un aviz favorabil sau o decizie de respingere. O altă prevedere importantă din legea RCA este aceea că acum există mențiuni speciale pentru daunele morale și vătămările corporale. Unul dintre articole stipulează următoarele: “Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății persoanelor sau decesului acestora se evaluează pe baza punctajului obținut prin însumarea punctelor, comunicat de către Institutul Național de Medicină Legală și prevăzut în reglementările A.S.F., corespunzător categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate în urma producerii accidentului de vehicule”.

RCA_1

Practic, în proiectul de lege este menționat faptul că fiecărui tip de vătămare corporală îi este atribuit un anumit punctaj pentru care asiguratul poate să fie despăgubit, în baza căruia vor trebui să acționeze și instanțele de judecată care administrează dosarele în care victimele accidentelor cer despăgubiri de la asigurator. Totuși, noua lege RCA nu poate să devină obligatorie pentru limitele pe care le vor acorda judecătorii în instanță.

În proiectul de lege se arată că fiecare punct traumatic primit de accidentați are o valoare de două salarii minime brute pe economie, iar scara de punctaj a celor de la IML se oprește la 200 de puncte traumatice. Astfel, suma maximă ce va putea fi acordată ca despăgubire este de puțin peste 100.000 de euro.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)