autovit.ro
B SECTIUNI

Senzorul de presiune absolută MAP: ce este, rol, simptome în cazul defecțiunilor

Orice automobil are, pe lângă componentele mecanice, și componente electrice care au rolul de a monitoriza diverse funcții ale motorului. În cazul unei defecțiuni, se trimit informații eronate la computerul de bord, iar acest lucru influențează în mod negativ comportamentul altor funcții sau chiar al motorului.

Unul dintre senzorii esențiali ai motorului este distribuitorul de presiune absolută (MAP).

Ce este senzorul MAP?

Pentru funcționarea corectă a unui motor, este necesar ca toate componentele sale să fie în stare optimă. Unul dintre elementele esențiale ale acestuia este senzorul MAP. Denumirea este un acronim folosit pentru componenta numită senzor de presiune absolută din galerie.

Senzorul MAP are rolul de a măsura fluxul de aer din motor. Informațiile vor fi trimise apoi computerului mașinii. Astfel, acesta poate îndeplini următoarele funcții:

  • stabilește densitatea aerului din motor;
  • ajustează cantitatea de combustibil care va fi introdusă în camera de ardere;
  • stabilește momentul optim al aprinderii combustibilului.

Vezi categoria noastra de ▶️ MAȘINI NOI

Modul de funcționare al senzorului MAP

Senzorul MAP din galerie este folosit pentru a măsura presiunea din galeria de admisie (sarcina motorului). Aici, aerul care provine din exteriorul autovehiculului este împărțit în mod optim și distribuit către cilindrii autovehiculului.

Când clapeta de accelerație este deschisă, aerul pătrunde în interiorul galeriei de admisie. În acest moment, presiunea din interiorul acestei componente este scăzută. Senzorul MAP detectează acest eveniment și transmite informațiile computerului autovehiculului, care are rolul de a trimite o cantitate mai mare de combustibil. 

Odată cu închiderea clapetei de accelerație, presiunea din interiorul galeriei crește, iar senzorul MAP transmite semnale computerului pentru reducerea cantității de combustibil trimise în motor.

Rolul senzorului MAP

Rolul senzorului MAP este de a măsura presiunea aerului de la nivelul galeriei și de a trimite aceste informații către unitatea de control electronică (ECU) a mașinii.

Acesta stabilește:

  • cantitatea necesară de combustibil necesară alimentării fiecărui cilindru;
  • momentul optim al aprinderii.

Funcționarea corectă a senzorului MAP asigură următoarele funcții ale autovehiculului:

  • contribuie la asigurarea raportului optim aer-combustibil, necesar în timpul accelerației;
  • asigură un consum echilibrat de combustibil;
  • scade cantitatea de emisii de CO2;
  • asigură o funcționare optimă a motorului. 

Localizarea senzorului MAP

Localizarea senzorului MAP este variabilă în funcție de modelul mașinii. Astfel, cel mai frecvent, acesta se poate găsi:

  • înaintea galeriei de admisie;
  • pe clapeta de accelerație;
  • pe corpul galeriei;
  • la distanță de galeria de admisie (la nivelul aripii interioare, pe capacul tacheților motorului) și conectat la aceștia printr-un furtun.

👉 Descoperă gama de AUTOTURISME RULATE

Ce este senzorul MAP

Simptome care apar în cazul defecțiunii senzorului MAP

În cazul unui senzor MAP defect, capacitatea de funcționare a motorului este afectată. Astfel, pot apărea:

  • aprinderea martorului de la nivelul bordului, care semnalizează probleme la motor;
  • alterarea raportului aer-combustibil de la nivelul cilindrilor din galeria de admisie.

Defecțiunile apărute la nivelul senzorului MAP pot determina citirea incorectă a presiunii. Astfel, informațiile eronate vor fi transmise la ECU. În funcție de valorile de presiune, acesta va furniza o cantitate mai mare sau mai mică de combustibil, însă fără a mai realiza un raport corect aer-combustibil.

  • consumul excesiv de combustibil;

Un senzor MAP defect va conduce la un consum mai mare de combustibil decât în mod normal. 

  • scăderea puterii motorului;

O putere scăzută a motorului apare când la nivelul acestuia ajunge mai puțin combustibil decât este necesar. Ca urmare, motorul dezvoltă o putere mai scăzută. 

  • pornire grea a motorului;

Motorul pornește cu dificultate dacă senzorul MAP este afectat. Astfel, pentru a putea porni motorul este necesar a acționa pedala de accelerație.  

  • imposibilitatea de a realiza inspecția tehnică periodică;

Deteriorarea senzorului MAP conduce la emisia unui volum mai ridicat de emisii (monoxid de carbon, oxizi de azot). Ca urmare, nu este sigur a conduce un astfel de autovehicul ce generează noxe toxice.

  • funcționarea incorectă a momentului aprinderii;

Citirea incorectă a presiunii aerului de către senzorul MAP va determina trimiterea unor informații eronate către computerul de bord. Astfel, cantitatea de combustibil calculată va fi insuficientă pentru momentul aprinderii, iar puterea motorului va scădea.

  • lipsa de răspuns a motorului la acționarea pedalei de accelerație;

Datele incorecte furnizate de un senzor MAP defect vor fi furnizate către calculatorul de bord. Acesta va calcula cantitatea optimă de combustibil necesară pentru a asigura un raport optim aer-combustibil. O cantitate insuficientă de combustibil va genera o putere mai mică în momentul acționării pedalei de accelerație.

  • motorul se oprește în timpul mersului;

Un senzor MAP defect determină modificări semnificative ale funcționalității motorului. Astfel, nu doar că performanța acestuia scade, dar se poate și opri în timpul mersului. 

Verificarea tehnică a unei mașini este un proces laborios care trebuie realizat de către persoane autorizate și cu experiență. Dacă îți dorești siguranță, dar și o rezolvare rapidă a provocărilor întâmpinate în timpul condusului, descoperă gama variată de PIESE la prețuri avantajoase și livrate rapid. 

Senzorul MAP este o componentă a motorului. Acesta are rolul de a furniza informații computerului de bord despre cantitatea de aer care intră în galeria de admisie. O funcționare deficitară a senzorului MAP va determina apariția unor defecțiuni în timpul condusului și erodarea motorului. În cazul în care motorul prezintă simptome specifice defecțiunii senzorului MAP, este recomandată vizita cât mai rapidă la un service auto. 

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)