Ai căutat mașina dorită pe internet, ai văzut-o la fața locului, ești mulțumit de ceea ce vezi și ai stabilit prețul cu cel care o vinde. Totuși, o mașină trebuie testată pe îndelete pentru a vedea că totul funcționeză corect sau, la mașinile mai vechi, depistat ceea ce este defect. Mai jos îți prezentăm câteva sfaturi despre ceea ce trebuie să ai grijă atunci când testezi o mașină cu scopul de a o cumpăra.
1. Alocă cel puțin o jumătate de oră pentru acest test drive și încearcă să mergi pe cât mai multe suprafețe. Nu uita să mergi atât în oraș, cât și pe drumuri extraurbane, la viteze ridicate, care pot releva probleme ascunse.
2. Este de preferat ca atunci când pornești mașina pentru prima dată, motorul să fie rece. Dacă este deja cald, vânzătorul poate ascunde anumite probleme care se manifestă doar în primele minute de funcționare. Verifică dacă fumul de la evacuare nu este excesiv la pornire.
3. Motorul trebuie să funcționeze fără întreruperi, să urce rotund în turații, să nu scoată sunete suspecte și să tragă fără greutate, evident raportat la masa și puterea mașinii.
4. Ascultă cu atenție cum lucrează trenul de rulare, amortizoarele și arcurile pentru a depista sunete care pot releva probleme.
5. Verifică dacă treptele în cutia de viteză se schimbă fără greutate și cu o direcționare precisă. Ambreiajul trebuie să cupleze încă de jos, astfel acesta ar putea fi prea uzat.
6. Direcția trebuie să meargă uniform, fără să fie nevoie să aplici forțe diferite la rotire. De asemenea, la rotirea completă de la un capăt la celălalt, turația motorului nu trebuie să scadă.
7. Sistemul de frânare trebuie să funcționeze foarte eficient și să răspundă rapid la apăsarea pedalei de frână. Pe parcursul testului încearcă și o frânare de urgență, pentru a vedea dacă sistemul ABS funcționeză corect, dar asigură-te că ai condițiile de trafic potrivite.
8. Testează toate sistemele electronice, mai ales dacă vine vorba de mașinile foarte noi, care au foarte multe astfel de sisteme. Totuși, nu uita de cele simple, precum asistentul de parcare.
Chiar dacă proprietarul insistă ca testul să fie unul scurt este bine să aloci timpul pe care îl crezi tu necesar pentru a testa mașina. Până la urmă, tu ești cel care plătește.